Kultūra

Įamžinome kraštietės atminimą

Sigita ALIŠAUSKIENĖ

Kultūros centro Žeimių skyriaus renginių organizatorė

Gruodžio 9-ąją Žeimių kaimo gyventojai ir svečiai rinkosi į gražų renginį „Niekas neužmiršta – niekas nepamirštas“, skirtą mokytojos, poetės Apolonijos Grigonytės atminimui įamžinti, ir kraštiečių susitikimo šventę.

Siekiant išsaugoti ateities kartoms mūsų kaimo žymių žmonių atminimą, ant namo, kuriame gyveno A. Grigonytė, buvo pritvirtinta memorialinė lenta. Ją atidengė buvęs jos mokinys, kraštietis, Anykščių savivaldybės mero patarėjas kultūros klausimais Donaldas Vaičiūnas ir buvusi kolegė, Dukstynos pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Edita Usonienė.

Mūsų kraštietė A. Grigonytė gimė Varžų kaime. Baigusi Vilniaus pedagoginį institutą, mokytojavo Vilniaus ir Ukmergės rajono mokyklose. 1978 metais atvyko gyventi ir dirbti į Žeimius. Mokė pradinukus. Neatsiejama jos gyvenimo dalis buvo eilėraščiai. Poetė išleido rinkinius suaugusiems „Paskirtis“, „Dosnumas“, „Atgajos“, vaikams – „Saulė žemę apvažiavo“, „Šypsiukas“, „Dobiliukų rasa“, „Kaimynėliai“ ir kitas. Mažiesiems skirtose knygelėse panaudotos jos mokinių Vilmos Piliponytės ir Justo Grigaliūno iliustracijos. Net keturias knygas iliustravo jos bendramintė, Žeimių medicinos punkto slaugytoja, seniūnaitė Elvyra Vaičiūnienė. A. Grigonytė buvo Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos (LNRS) ir Ukmergės literatų draugijos narė, 2007 m. už knygas vaikams tapo Edvardo Šulaičio (JAV, Čikaga) literatūrinio fondo laureate, 2011 m. – konkurso „Lygiadienio giesmė“ diplomante, 2013 m. – LNRS Vasaros poezijos šventės laureate. Taip pat įvairius rašinius ji publikavo spaudoje. 1981 metais rajono laikraštyje „Gimtoji žemė“ buvo išspausdintas pirmas jos kūrybos eilėraštis „Rankos“. 2014-iais eilėraščiai publikuoti Ukmergės literatų draugijos almanache. Deja, šio leidinio ir jame pasirodžiusių eilėraščių ji jau nebeišvydo. Tais metais, skrendant pavasario poezijos paukštei, A. Grigonytė išėjo į Amžinybę. Tačiau laikas nenuneš į užmarštį jos atminimo. Prisiminsime obelų žiedais apkritusią Apolonijos galvą, sparnuotą žodį, kurį poetė skyrė vaikams ir suaugusiems.

Šventėje prisiminimais dalijosi svečiai D. Vaičiūnas, E. Usonienė, E. Vaičiūnienė, šventupietė Birutė Stundienė. Buvo skaitomi A. Grigonytės eilėraščiai, skambiomis dainomis susirinkusius linksmino Kultūros centro Dainavos skyriaus vokalinių ansamblių „Viltis“ ir „Mes“ (vadovė Loreta Talutienė) dainininkai, šmaikščiomis intermedijomis – Šventupės skyriaus humoro grupė „Verpetas“ (vad. Birutė Gelumbeckienė), liaudiškos muzikos duetas Serapinas Baranauskas (armonika) ir Algirdas Lasys (smuikas). Šventės metu veikė A. Grigonytės išleistų knygelių, kurias parūpino Laičių bibliotekininkė Vanda Vinckienė, taip pat nuotraukų, kuriose užfiksuota mokytoja su mokiniais ir kolegėmis 1980–2002 metais, parodos. Už paskolintas nuotraukas dėkojame buvusiai mokinei Jūratei Arlauskaitei-Žitkauskienei ir Astai Pagalienei.

Lėšos šiam renginiui buvo gautos iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pagal priemonę „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“.

Renginį organizavo asociacija „Plačiava“ ir Ukmergės kultūros centro Žeimių skyrius.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas