Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Patikimiausia profilaktikos priemonė nuo tymų – skiepijimas

Evelina KIMSĖ

Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė

Tymai – tai ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, kuri buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Didžiausią riziką tymai kelia nesirgusiems, neskiepytiems ar nepilnai skiepytiems kūdikiams, nėščiosioms. Pagrindinė šios ligos kontrolės priemonė – didelės skiepijimų nuo tymų apimtys (daugiau nei 95 proc. paskiepytų kiekvienoje amžiaus grupėje), sukuriančios aukšto lygio kolektyvinį imunitetą visuomenėje. Tymų virusai yra ypač lakūs, todėl nesiėmus specialių priemonių, jie plinta oro srautais pastato ribose: koridoriais, laiptinėmis, ventiliacijos kanalais, instaliacijų šachtomis ir pan. Virusas labai jautrus ultravioletinei radiacijai, todėl lauke tikimybė užsikrėsti labai maža.

Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus. Vienas tymais sergantis asmuo gali užkrėsti iki 18 žmonių. Virusas gyvena sergančiojo asmens nosies ir gerklės gleivinėje, todėl kosėjant arba čiaudint virusas patenka į aplinką ir kambaryje išlieka gyvybingas iki 2 valandų ore ar netgi ant paviršių. Žmonės, įkvėpę užteršto oro, ar palietę užterštą paviršių, po to savo akis, nosį arba burną, gali labai lengvai užsikrėsti tymais. Turėję kontaktą su žmogumi, sergančiu tymais, per 72 valandas privalo kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris rekomenduos pasiskiepyti kombinuota tymų-epideminio parotito-raudonukės (MMR) vakcina. Sergantis asmuo gali išskirti infekciją vidutiniškai 4 dienas iki bėrimo atsiradimo ir 4 dienas po bėrimo pasirodymo. Specifinio gydymo susirgus tymais nėra, taikomas tik simptominis, kuris viruso nenaikina, o tik padeda organizmui atsilaikyti prieš jo poveikį ir slopina įvairius simptomus.

Patikimiausia profilaktikos priemonė nuo tymų – skiepijimas. Kad susidarytų ilgalaikis imunitetas ir imuninės atminties mechanizmai, tymų vakciną būtina įskiepyti bent du kartus. Lietuvoje vaikai pagal Nacionalinį skiepų kalendorių yra skiepijami sulaukę 15 mėnesių ir 6–7 metų. Naudojama MMR vakcina. Mūsų šalyje nuo tymų pradėta skiepyti 1964 metais. Tenka apgailestauti, jog kai kurie politikai bei visuomenės veikėjai sąmoningai baugina žmones, teigdami, jog vakcinų sudėtis yra kenksminga, iki galo neaiški ir kad geriau yra susirgti viena ar kita liga bei natūraliai įgyti jai imunitetą. Tokie ir panašūs skandalingi vieši pareiškimai nėra pagrindžiami jokiais moksliniais faktais, dažniausiai remiamasi abejotina, neaišku kokiose interneto svetainėse rasta informacija. Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba pabrėžia, kad visos vakcinos yra gaminamos laikantis itin griežtų geros gamybos praktikos standartų, o jų efektyvumas ir saugumas yra patvirtinamas vakcinos registracijos metu. Prieš tiekiant į Europos Sąjungos rinką (įskaitant Lietuvos Respubliką) vakcinas, kiekvienos serijos kokybė yra patikrinama dukart: vakcinos gamintojo ir Europos Sąjungos ar Europos ekonominės erdvės šalies kompetentingos institucijos vaistų kontrolės laboratorijos.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja visuomenę, kad asmenys, turėję sąlytį su sergančiuoju tymais, gali aktyviai konsultuotis telefonu su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos departamentų specialistais. Ukmergės rajono savivaldybės gyventojai gali konsultuotis telefonais: +370 671 90 518; +370 618 31 645 (NVSC Vilniaus departamentas). ULAC specialistai imunoprofilaktikos klausimais konsultuoja medikus telefonu (8 5) 230 0123.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Jaronimas :
    Kaip pasiskiepyti jei nėra vakcinų?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas