Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Papildomai skyrė lėšų vaikų dienos centrams

Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui perskirstyti lėšas ir vaikų dienos centrų finansavimui šiems metams papildomai skirti 914 tūkst. eurų. Ši suma išdalinta 64 šalies vaikų dienos centrams. Lėšų gavo ir keturi Ukmergės rajono vaikų centrai.

Jau anksčiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) vaikų dienos centrų finansavimui 2019 m. iš viso paskirstė 4,3 mln. eurų. Ši suma atiteko 281 vaikų dienos centrui. Finansavimas buvo skirtas ir keturiems Ukmergės rajono vaikų dienos centrams. Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Ukmergės vaikų dienos centrui, Varinės bendruomenės vaikų dienos centrui „Spalvingas rytojus“, Deltuvos miestelio bendruomenės vaikų dienos centrui „Delnai“ ir Tulpiakiemio kaimo bendruomenės Tulpiakiemio vaikų dienos centrui SADM skyrė vienodą lėšų sumą – po 16 tūkst. Eur.

Dar keturios ukmergiškių pateiktos paraiškos pateko į rezervinių projektų sąrašą, kuriame iš viso buvo 64 paraiškos.

Perskirstant lėšas finansavimas numatytas visiems keturiems rezerve buvusiems projektams. Pabaisko kaimo bendruomenės vaikų dienos centrui „Rankų apsupty“ skirta 16 tūkst. Eur, Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro projektui „Bilietas į visavertę vaikystę“ – 9 808 Eur, VšĮ „Lyderių karta“ projektui „Ypatingas vaikas“ bei Dainavos kaimo bendruomenės projektui „Būkime draugais“ – po 16 tūkst. Eur. Lėšos rezervo sąraše esančius vaikų dienos centrus pasieks balandžio mėnesį.

2018 metais SADM finansavimas buvo skirtas taip pat aštuoniems Ukmergės rajone veikiantiems vaikų dienos centrams. Šiemet paraiškas dėl lėšų skyrimo pateikė septyni tie patys centrai, kaip ir pernai. Dėl paramos nesikreipė tik III Antakalnio kaime ne vienerius metus veikęs vaikų dienos centras. Uždarius vietos mokyklą, čia neliko ir vaikų dienos centro. Šiais metais dėl finansavimo naujam dienos centrui „Ypatingas vaikas“ kreipėsi VšĮ „Lyderių karta“.

Šiemet šalies vaikų dienos centrams iš viso išskirstyta 5,2 mln. eurų. Valstybės biudžeto finansavimą gaus 345 centrai.

Ministerijos pranešime spaudai pažymėta, jog vaikų dienos centruose teikiamos socialinės priežiūros paslaugos vaikams. Kadangi tai yra savarankiška savivaldybių funkcija, paslaugos turi būti finansuojamos iš savivaldybių biudžetų. SADM, norėdama plėsti vaikų dienos centrų tinklą, prisideda prie šių paslaugų plėtros valstybės biudžeto lėšomis, kurias paskirsto konkurso tvarka.

Ukmergės rajono savivaldybė yra numačiusi prie vaikų dienos centrų išlaikymo prisidėti ne mažesne kaip 10 proc. suma.

2017 m. ministerija finansavo 250 vaikų dienos centrų, paskirsčiusi 3,6 mln. eurų – paslaugos buvo suteiktos 8,7 tūkst. vaikų.

2018 m. buvo paskirstyta 3,9 mln. eurų 281 vaikų dienos centrui, dar 66 vaikų dienos centrai finansavimą gavo ketvirtame metų ketvirtyje, ministerijai skyrus papildomus 300 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad praėjusiais metais paslaugas vaikų dienos centruose gavo 8,9 tūkst. vaikų.

Lietuvoje iš viso veikia apie 450 vaikų dienos centrų, daugiausia jų yra Vilniuje, bet esama ir savivaldybių, kuriose vaikų dienos centrų nėra – tai Neringa ir Palanga.

Vaikų dienos centrus gali steigti savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos, religinės bendruomenės ar bendrijos, vietos gyventojų bendruomenės.

G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas