Sveikata

Pabudo gamta – pabudo ir erkės

Rita BAGDANAVIČIŪTĖ

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

Atėjus pavasariui prasidėjo pirmasis erkių aktyvumo pakilimas. Vienas iš veiksnių, nulemiančių ilgesnį erkių aktyvumo periodą, kuris tęsiasi nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens, yra šylantis klimatas. Lietuvoje daugiausia erkių aptinkama vietovėse, kur yra nemažai lapuočių miškų, tai – Panevėžio, Radviliškio, Kėdainių, Kauno, Jonavos, Ukmergės rajonai. Pasitaiko atvejų, kai dėl vėlyvą rudenį įsisiurbusių erkių žmonės į gydytojus kreipiasi net žiemos metu. Todėl jau per šių metų pirmą ketvirtį mūsų rajone yra užregistruoti 9 Laimo ligos atvejai.

Pavasarinio erkių aktyvumo metu didžiausias jų skaičius būna gegužės mėnesį, tačiau jau dabar reikia išlikti budriems. Erkių galima aptikti nešienautose, apleistose pievose, pamiškėse, taip pat – parkuose, soduose, kiemuose. Atkreipiame dėmesį, kad dažniausiai erkės tyko aukų ant vešlios žolės ir neaukštų krūmų. Jos mėgsta drėgnesnes, prieblandoje esančias vietas. Erkės į medžius nelipa, jos būna ant žolės stiebelių maždaug iki 20 cm aukštyje. Parazitus į namus gali atnešti katės ir šunys. Tuomet iškyla rizika užsikrėsti erkiniu encefalitu ir Laimo liga. Nustatyti, kokiose konkrečiai vietose yra didžiausias pavojus užsikrėsti erkiniu encefalitu bei Laimo liga, labai sudėtinga. Daugelis ligonių negali nurodyti tikslios vietos, kur jie lankėsi, kai jiems įsisiurbė erkė. Šių ligų slaptasis periodas trunka gana ilgai – Laimo ligos vidutiniškai apie tris, erkinio encefalito – dvi savaites, žmonės paprasčiausiai nesusieja negalavimo su erke. Beveik neįmanoma nustatyti, kuriose vietovėse per tą laiką jie lankėsi. Kai kurie erkės net nepastebi. Tokiu atveju galėjo įsisiurbti ne suaugusi erkė, o erkių jauniklis – nimfa. Ji yra labai maža, todėl gali būti nematoma. Erkiniu encefalitu užsikrėsti galima ir vartojant termiškai neapdorotą pieną ar jo produktus (dažniausiai ožkų).

Patekusios ant žmogaus kūno erkės ieško tinkamos vietos įsi-siurbti, dažniausiai – minkštesnės odos, kurioje yra daug kraujagyslių. Tai natūralios kūno raukšlės: pakinkliai, kirkšnys, alkūnių vidinės pusės, pažastys, zona už ausų.

Šiltuoju metų laiku asmenims, poilsiaujantiems gamtoje, būtina imtis visų įmanomų atsargumo priemonių. Pirmoji ir svarbiausia – skiepai nuo erkinio encefalito. Skiepytis nuo erkinio encefalito geriausia pradėti žiemą. Kol vakcina pradės veikti, ateis ir pavasaris. Pasiskiepijus antras skiepas pakartojamas po 1–3 mėnesių. Vakcina nuo encefalito veiksminga išlieka 9-12 mėnesių. Trečią kartą pasiskiepyti reikėtų maždaug po metų. Vakcinaciją dar reikia pakartoti po trejų metų. Po to skiepijamasi kas penkerius metus. Nesuspėjus pasiskiepyti nuo erkinio encefalito baigiantis žiemai, pasiskiepyti galima ir vėliau. Vasara, ruduo dar priešakyje – poilsiausime gamtoje, eisime uogauti, grybauti. Taigi, gali būti taikomas sutrumpintas vakcinacijos kursas. Tokiu atveju laikas tarp pirmo ir antro skiepo sutrumpinamas iki 2 savaičių, vėliau skiepijama įprastai.

Laimo liga išgydoma antibiotikais, todėl vakcinos nėra. Vykstant poilsiauti į gamtą, būtina apsirengti drabužiais ilgomis rankovėmis, mūvėti ilgas kelnes, priglundančias prie kūno, nepamiršti galvos apdangalų. Patartina rinktis šviesių spalvų drabužius, nes ant jų galima lengviau pastebėti erkę. Reikėtų nepamiršti ir atbaidančių priemonių: atviras kūno vietas bei drabužius apipurkšti repelentais. Svarbu prisiminti, kad jų veikimo laikas ribotas. Grįžus į namus būtina apsižiūrėti, ar neparsinešėte su savimi erkių. Dėvėtus drabužius vertėtų išpurtyti lauke, nenešti į gyvenamas patalpas.

Jei pastebėjote įsisiurbusią erkę, būtina kuo greičiau ją ištraukti. Galima pašalinti pirštais ar pincetu bei ištraukti staigiu judesiu. Traukimo metu jokiu būdu nesukite pinceto, nes erkės straubliukas susideda iš mažų kabliukų, todėl jei ją sukiosite, šie kabliukai liks odoje. Traukdami erkę stenkitės jos nesutraiškyti, nes ligos sukėlėjai yra erkės virškinimo trakte (Laimo ligos – borelijos) ir seilėse (erkinio encefalito – virusas). Dėl tos pačios priežasties traukiant įsisiurbusią erkę nenaudokite jokių tirpalų, nes jie gali priversti ją aktyviau išskirti seiles, kuriose gali būti ligos sukėlėjų. Ištraukus būtina stebėti savo savijautą apie mėnesį. Į gydytoją kreiptis būtina, jeigu pajaučiate bendrą silpnumą, vargina galvos, raumenų, kaulų skausmai, pakyla temperatūra arba įkandimo vietoje atsiranda raudonė ir plečiasi. Tai gali būti požymiai, kad įkandęs parazitas pernešė pavojingą ligą – erkinį encefalitą ar Laimo ligą.

Persirgus erkiniu encefalitu įgaunamas imunitetas visam gyvenimui, tačiau geriau nesusirgti pasiskiepijus, negu įgauti imunitetą persirgus. Po Laimo ligos imunitetas nėra patikimas – galima susirgti pakartotinai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas