Kultūra, Naujausi

Kultūros dieną – apdovanojimai ir siurprizai

Balandžio 15-ąją, pirmadienį, Lietuvoje jau tryliktą kartą, o Ukmergėje – vienuoliktą, paminėta Tarptautinė kultūros diena. Ta proga rajono kultūros darbuotojai tradiciškai kėlė Taikos vėliavą, pasveikino mūsų krašto sėkmingiausius kūrėjus, kultūros darbuotojus, padėkojo rėmėjams, taip pat pakvietė apžiūrėti Kraštotyros muziejuje baigiamą įrengti ekspozicijų salę. Šventės dieną netrūko ir kitų siurprizų – sklandė lėktuvas, čiurleno fontanas, liejosi šokoladas…

Kultūros dienos minėjimas prasidėjo prie „Litua-nia Restituta“ paminklo, šalia rajono savivaldybės pastato. Į būrį susirinkę rajono kultūros darbuotojai iškėlė šią šventę įprasminančią Taikos vėliavą, kurioje baltame fone pavaizduotas rubino spalvos žiedas, juosiantis tris raudonus skritulius. Tai – meno, mokslo ir religijos simbolis. Beje, ši vėliava šiemet plevėsavo prie visų rajono kultūros įstaigų.

Nugriaudėjus tradicinei patrankos salvei, visi pakviesti į Kraštotyros muziejų. Šalia jo šia proga buvo įrengtas ir simbolinis kultūros versmės fontanas. Šis performansas priminė, jog netrukus, po Kęstučio aikštės renovacijos, prie Kraštotyros muziejaus išties čiurlens fontanas.

Renginį pradėjusi rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė akcentavo, jog Kultūros diena primena, kaip svarbu puoselėti ir branginti savo kultūros paveldą, menus, liaudies kūrybą, papročius, tradicijas. Ji pasidžiaugė, jog Pasaulinę kultūros dieną rajone pagerbiami ir apdovanojami kultūrai labiausiai nusipelnę žmonės – sėkmingiausias 2018 metų kūrėjas, šauniausiais kultūros darbuotojas ir dosniausias mecenatas.

Sėkmingiausio 2018 metų kūrybinio projekto nominacija, pagal rajono Savivaldybės tarybos patvirtintus nuostatus, suteikiama už dailės, muzikos, teatro, šokio, literatūros, kino ir kitose kūrybos srityse pasiektą išskirtinį rezultatą, sukurtą meno kūrinį. Šiam apdovanojimui šiemet pasiūlyti penki pretendentai. Pasveikinti su švente, pristatyti kandidatus L. Gerulskienė pakvietė dailininką, režisierių, įvairių vertinimo komisijų ekspertą, kolegą Julių Zarecką. Jis apibūdino visus nominantus, kalbėjo apie jų kūrybos išskirtinumą, visiems įteikė dovanėles. Už įgyvendintą projektą „Jaunųjų Ukmergės menininkų parodų ciklas „ECO PRINT“ padėkota rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešajai bibliotekai. Padėką atsiėmė idėjos autorė ir įgyvendintoja vyresnioji bibliotekininkė edukacinei ir projektinei veiklai, menininkė Kristina Darulienė. Tarp nominantų buvo ir ukmergiškė Aušra Bartkutė-Deviatnikova, kuri įvertinta už personalinių parodų ciklą. Želviškis skulptorius Vaidas Ramoška nominuotas už projektą – skulptūrą „Lietuvai – 100 Liaušiai“. Padėkos sulaukė ir Želvos bendruomenės narės – mokytojos Zita Kriaučiūnienė ir Rasa Povylienė už kūrybinį kraštotyrinį projektą „Dešimt turistinių maršrutų po Želvos kraštą“. Sėkmingiausio 2018 metų kūrybinio projekto nominacija atiteko spektakliui „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“, kurio autorė ir įgyvendintoja – režisierė Natalija Kovarskienė. Jai, kaip sėkmingiausiai kūrėjai, įteikta ir žymaus skulptoriaus Henriko Orakausko skulptūrėlė „Sveikinu“. Deja, režisierė dėl vedamų pamokų atsiimti apdovanojimo į iškilmes atvykti negalėjo.

Renginio metu paskelbtas ir Geriausias 2018 m. kultūros darbuotojas. Šis vardas suteikiamas už pasiekimus, reikšmingus darbus kultūros srityje, vertybių ugdymą. Geriausia 2018 metų kultūros darbuotoja pripažinta Kultūros centro Žemaitkiemio skyriaus meno vadovė Alė Ališauskienė. Laureatę sveikino rajono meras Rolandas Janickas bei į šventę atvykę Žemaitkiemio bendruomenės atstovai. A. Ališauskienė, dėkodama, jog buvo pastebėta ir įvertinta, pabrėžė, kad tai – visos komandos nuopelnas: „Ačiū tiems žmonėms, kurie šalia manęs dainuoja, vaidina, groja…“

Tradicinė Metų kultūros mecenato nominacija, kuri suteikiama už paramą bei pagalbą kultūros įvykių vyksmui, kultūrinių renginių, idėjų įgyvendinimui, šiemet skirta uždarajai akcinei bendrovei „Egvila“. Atsiimti padėkos buvo pakviestas renginyje dalyvavęs bendrovės generalinis direktorius Valentinas Genys. Dailininkas Egidijus Darulis jam įteikė savo autorinį paveikslą.

Dar viena šių metų naujovė – Ukmergės kultūros ambasadoriaus nominacija. Ji skirta ukmergiškiui muzikologui, humanitarinių mokslų daktarui, Kauno technologijos universiteto profesoriui Dariui Kučinskui. Jį pristačiusi Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja sakė, jos D. Kučinskas globojo Ukmergės kultūros centro vokalinį ansamblį „Cantilena“ viešnagės Čikagoje (JAV) metu. Jau susitarta, kad Balzeko lietuvių kultūros muziejus, esantis Čikagoje, atvyktų su eksponatais į Ukmergę. Taip pat mūsų kraštietis rajono kultūros darbuotojams teikia metodinę pagalbą, jau rikiuoja kitus kultūrinius mainus. D. Kučinskui įteiktas paveikslas, kurį perdavė pati autorė Laimutė Dzigaitė.

Rajono kultūrai labiausiai nusipelniusias asmenybes bei visus kultūros nešėjus sveikino ir muzikinius kūrinius dovanojo, pasak L. Gerulskienės, pasaulinio lygio atlikėjai. Skambėjo dambrelininko E. Darulio, kuris šiais metais yra pakviestas į didžiausią pasaulyje tarptautinį dambrelininkų festivalį Kinijoje, muzika. Savo skambiomis dainomis džiugino pasaulinių konkursų diplomantai – Ukmergės kultūros centro vokalinis ansamblis „Cantilena“, vadovaujamas Daivos Petrikienės.

Apdovanojimų ceremonija baigėsi neįprastu siurprizu – Kraštotyros muziejaus iškilmių salėje virš žiūrovų galvų pagal muziką sklandė lėktuvėlis. Radijo bangomis valdomą uždarų patalpų aviamodelį ukmergiškiams pristatė vilniečių asociacija „Akrobatas“, kuriai vadovauja Donatas Paužuolis.

Po renginio visi dalyviai buvo pakviesti šventę pratęsti edukacinėse veiklose. Viena iš pagrindinių – kultūros darbuotojai turėjo galimybę patys pirmieji apžiūrėti muziejuje jau parengtą ekspozicijų salę. Pusvalandžio ekskursiją vedė ir su Ukmergės istorija supažindino muziejininkas Vladas Kovarskas. Kol kas veikia tik dvi ekspozicijų salės, įrenginėjama ir trečioji.

Taip pat kultūros darbuotojai rinkosi ekskursiją po Ukmergę su balandžiais, kurią vedė Turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė, bei dalyvavo šokolado fondiu degustacijoje.

AUTORĖS nuotr.

Šventė prasidėjo Taikos vėliavos iškėlimu.

Dosniausias 2018 metų mecenatas – V. Genys.

Geriausia kultūros darbuotoja – A. Ališauskienė.

Ukmergės kultūros ambasadoriumi tapo kraštietis D. Kučinskas.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • shajka leika :
    .. baisus vaizdas. o "ukmergiskiams" gal reiketu Internete susirasti portala "KGB veikla" ir pasiskaityti siek tiek... rusiskai h gi dar neuzmirsot
  • dainora :
    Apsidovanojimas ivyko,kaip ir visus tuos Janicko kadencijos metus apdovanojimus gauna tik savivaldybės istaigų darbuotojai, reikia manyti ,kad ir kitus keturis niekas nepasikeis.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas