Aktualijos, Naujausi

Ūkininkai nenuleidžia rankų

Praėjusią savaitę Kraštotyros muziejuje organizuotas žemdirbių susirinkimas, kuriame dalyvavo ne tik mūsų rajono, bet ir Širvintų, Ignalinos, Švenčionių, Šalčininkų savivaldybių ūkininkai. Į renginį atvyko Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) direktorius Sigitas Dimaitis, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas, žemės ūkio viceministras Darius Liutikas, Nederlingų žemių naudotojų asociacijos pirmininkas Jonas Kuzminskas, Valstybės žemės fondo direktorius Tomas Balčiūnas.

Šį renginį inicijavo ir moderavo Žemės ūkio rūmų savivaldos organizatorė Karolina Valaišienė.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė renginio iniciatorė, susirinkimą nutarta kviesti dėl to, kad kai kurių šalies žemdirbiškų organizacijų vadovai sukėlė debatus, ar Ukmergės rajone esančios žemės tikrai yra nederlingos ir ar ukmergiškiams ūkininkams už tai reikia skirti išmokas.

Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša susitikimo metu samprotavo, kas įvyko, kad žemės, kurios anksčiau pateko į nenašių žemių kategorijas, derinant naują nepalankių ūkininkauti vietovių žemėlapį, tapo derlingomis. Asociacijos pirmininkas pasidalino įžvalgomis, kad taip atsitiko dėl kai kurių asmenų neskaidrių veiksmų.

ŽŪR direktorius S. Dimaitis pasidžiaugė Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos aktyvumu ir tuo, kad asociacija bendroms problemoms spręsti pakvietė kaimyninių rajonų žemdirbių organizacijų atstovus.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A. Stančikas kalbėjo apie tai, kad gal būtų tikslinga nustatyti tiesioginių išmokų mokėjimą pagal kiekvieno sklypo našumo balą ir tai tikrai techniškai būtų įmanoma padaryti, tik reikalingas visų žemdirbių susitarimas.

ŽŪM viceministras D. Liutikas informavo, jog visi veiksmai yra derinami su ES institucijomis ir ieškoma ūkininkams palankiausių sprendimų, kad teritorijos iki 36,4 balo būtų pripažintos nepalankios ūkininkauti ir dėl to žemdirbiams reikėtų skirti išmokas.

Vepriškis ūkininkas Steponas Jankeliūnas buvo įkūręs Lietuvos nederlingų žemių naudotojų asociaciją. Tačiau, kaip „Gimtajai žemei“ sakė A. Valaiša, pastaraisiais metais šios organizacijos vadovybė persikėlė į Varėną ir negynė ukmergiškių bei aplinkinių rajonų ūkininkų interesų. Dėl to praėjusiais metais susikūrė Nepalankių ūkininkauti žemių naudotojų asociacija. Jos pirmininkas J. Kuzminskas renginio metu informavo susirinkusiuosius, kad dėl to aktyviai dirbama su Žemės ūkio ministerija. Organizacijos vadovas kvietė ūkininkus jungtis į asociaciją.

Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pirmininkas Saulius Daniulis pažymėjo, kad išmokos ūkininkaujantiems mažiau palankiose vietovėse Ukmergės rajone, kai praeitų metų javų derlingumas buvo apie 2 tonos iš hektaro, yra gyvybiškai svarbios.

Žemės našumo balų vertinimo sistemą ir Ukmergės bei Širvintų rajonų tyrimų duomenis pristatė Valstybės žemės fondo direktorius T. Balčiūnas.

Susirinkimo metu buvo priimta rezoliucija, kurioje reikalaujama, kad Žemės ūkio ministerija iki birželio 1 dienos atliktų atitinkamus veiksmus dėl Ukmergės ir minėtų keturių rajonų žemių pripažinimo nederlingomis. Jeigu tai nebus padaryta, savivaldybės prie Žemės ūkio ministerijos organizuos protesto mitingą. „Įkūrėme tarybą, kurioje – po du visų susirinkime dalyvavusių rajonų atstovus, jie ir rūpinsis šiuo klausimu“, – teigė A. Valaiša.

Genovaitės KAZIELIENĖS nuotr.

Susitikime dalyvavo ne tik ukmergiškiai, bet ir kaimyninių savivaldybių žemdirbiai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas