Šventės iniciatoriai ir dalyviai aplankė Petrašiūnų mišką.

Jaunimas

Su miškininkais paukščiams kėlė inkilus

Šalies miškininkai kovo 21-ąją vietines bendruomenes, moksleivius, lopšelius-darželius kvietė dalyvauti inkilų kėlimo šventėje „Paukščiai grįžta namo“. Ši data pasirinkta norint įprasminti Pasaulinės miškų dienos, kuri šiais metais buvo skirta temai „Miškai ir švietimas“, paminėjimą. Inkilų kėlimo šventėje dalyvavo ir ukmergiškiai, kartu su rajono miškininkais jie pagamino ir į Petrašiūnų bei Saveikių miškus atvežė beveik 100 inkilų.

Jau daug metų su miškininkais gražiai draugauja lopšelis-darželis „Eglutė“. Šios ikimokyklinės įstaigos vaikai kiekvieną pavasarį dalyvauja miškuose keliant inkilus. Paraginti „Eglutėje“ veikiančio būrelio „Mažieji miško bičiuliai“ vadovės, mokytojos Vygantos Blažienės, visų 16 grupių vaikai, jų tėveliai, seneliai šiemet pagamino net 43 inkilus.

Praėjusią savaitę šio lopšelio-darželio auklėtiniai kartu su keliomis mokytojomis ir mamomis apsilankė Šešuolių seniūnijos Mėgučių kaime. Čia mažuosius miško bičiulius pasitiko VĮ Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regioninio padalinio miško auginimo specialistė Asta Strazdienė, Šešuolių girininkas Kęstutis Jarmalavičius, girininko pavaduotojas Petras Šimonis ir eigulys Vytautas Dijokas.

Į šventę su pačių pagamintais inkilais atvyko ir Antano Smetonos gimnazijos 4c klasės gimnazistai.

Miškininkai visus pakvietė į Petrašiūnų mišką. Čia svečių laukė edukacinė programa bei vaišės. Girininkas K. Jarmalavičius pasakojo vaikams apie miško gyventojus – paukščius, rodė įvairias knygas, aiškino, kaip atpažįstami jų balsai, kur sparnuočiai gyvena. Aišku, didžiausią įspūdį visiems padarė inkilų kėlimo ceremonija. Kai kuriuos paukščių namelius miškininkai pasiliko, kad galėtų juos patobulinti ir tinkamai, nežalojant medžių, prie jų pritvirtinti.

Vėliau visi buvo pakviesti paragauti ant laužo ir medžių kelmuose įžiebus ugnį išvirtos grikių košės, pasivaišinti miškuose surinktų vaistažolių arbata. Beje, šventės dalyviams buvo išdalinti ne plastikiniai indai ir įrankiai, o mediniai šaukštai bei popieriniai puodeliai.

Pasak lopšelio-darželio „Eglutė“ mokytojos V. Blažienės, vaikai džiaugėsi buvimu miške, nustebo netikėtai radę stirnos ragą, krykštavo išvydę pirmąsias žibuokles.

Inkilų kėlimo šventė lopšelyje-darželyje tęsėsi ir kitą dieną. Kadangi ne visi vaikai galėjo išvažiuoti į mišką, 15 inkilų buvo keliami į įstaigos kieme augančius medžius. Ugdytiniai stebėjo, kaip tai daroma, taip pat klausėsi audiokasetės su įrašytais paukščių balsais, kurią mažiesiems miško bičiuliams padovanojo Šešuolių girininkas K. Jarmalavičius.

Vaikai taip pat prisiminė, kaip žiemos metą, siaučiant baltajam badui, jie visi rinko maistą miško gyventojams. Surinktos gėrybės tuomet iškeliavo į Deltuvos seniūnijoje esantį Saveikių mišką.

Beje, šiame miške praėjusią savaitę taip pat buvo keliami inkilai. Žemės dieną, kovo 20-ąją, čia svečiavosi Dukstynos pagrindinės mokyklos 5–6 klasių mokiniai. Saveikių miške su inkilais atvykusius moksleivius priėmė girininkas Valentas Urbonas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas