Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Per metus vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos padidėjo 10,2 proc.

Giedrė ŠATAITĖ

2018 m. ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2017 m. ketvirčiu, vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse (įskaitant ir individualiąsias), pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 10,2 proc., iš jų verslo įmonėse – 9,5 proc., informuoja Statistikos departamentas.

Pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, per metus vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos augo beveik visų veiklos rūšių įmonėse ir įstaigose, labiausiai – 16,3 proc. – žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo įstaigose bei informacijos ir ryšių veiklos įmonėse – 13,2 proc., mažėjo – kasybos ir karjerų eksploatavimo veiklos įmonėse – 2,4 proc.

2018 m. ketvirtą ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2017 m. ketvirčiu, vienos dirbtos valandos darbo sąnaudų augimą, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, lėmė nuo 2018 m. sausio 1 d. padidinta minimalioji mėnesinė alga ir padidintas valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginės algos bazinis dydis, patikslinti minimalieji pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai kvalifikuotiems biudžetinių įstaigų darbuotojams (atsižvelgiant į Darbo kodekso nuostatas), nuo 2018 m. gegužės 1 d. padidintas darbo užmokestis sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams (gydytojams ir slaugytojams) bei kitos priežastys.

Vienos dirbtos valandos bruto darbo užmokestis ir išmokos natūra pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, 2018 m. ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su 2017 m. ketvirtuoju ketvirčiu, padidėjo 9,9 proc., iš jų verslo įmonėse – 8,9 proc.

Per metus, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, vienos dirbtos valandos bruto darbo užmokestis ir išmokos natūra sparčiausiai augo žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo įstaigose – 16,6 proc., bei informacijos ir ryšių veiklos įmonėse – 13,1 proc.

Kitos darbo sąnaudos (darbdavio socialinės įmokos ir išmokos), pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, per metus padidėjo 11 proc., iš jų verslo įmonėse – 10,8 proc.

2018 m. ketvirtąjį ketvirtį kitos darbo sąnaudos, palyginti su 2017 m. atitinkamu ketvirčiu, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, dėl išeitinių išmokų ir ligos pašalpų bei kitų priežasčių augo beveik visų veiklos rūšių įmonėse, įstaigose ir organizacijose, išskyrus kasybos ir karjerų eksploatavimo veiklos įmonės, kuriose mažėjo 2,4 proc. Labiausiai šios sąnaudos didėjo statybos įmonėse (15,8 proc.) ir žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo įstaigose (15,4 proc.).

2018 m. ketvirtąjį ketvirtį vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos, palyginti su 2018 m. trečiuoju ketvirčiu, pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse (įskaitant individualiąsias), pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 2,2 proc., iš jų verslo įmonėse – 1,7 proc.

Pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, per ketvirtį darbo sąnaudos labiausiai didėjo finansų ir draudimo veiklos įmonėse bei žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo įstaigose (atitinkamai 5 proc. ir 4,1 proc.). Šios darbo sąnaudos mažėjo tik kasybos ir karjerų eksploatavimo veiklos įmonėse 2,3 proc.).

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas