Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokiniai su projekto koordinatore anglų kalbos mokytoja J. Piragiene.

Jaunimas

Į kosmoso platybes – iš arti

Jelena PIRAGIENĖ

Senamiesčio pagrindinės mokyklos anglų kalbos mokytoja

Mūsų mokyklos mokiniai dalyvauja unikaliame tarptautiniame projekte, kurį organizuoja NASA (National Aeronautics and Space Administration) ir „Lady Rocket Foundation“ fondas. Jo vadovė Eva Blaisdell globoja verslu, technologijomis ir kosmosu besidominančias organizacijas ne tik JAV, bet ir kitose pasaulio šalyse. Vienas iš pagrindinių „Lady Rocket Foundation“ tikslų – sudominti vaikus iš viso pasaulio bendra pažintine veikla. Šis fondas kartu su NASA kuria ir įgyvendina mokslo, meno ir muzikos programas, skirtas vaikams. Projektas įdomus ir tuo, kad tokios pačios pamokos bei veiklos organizuojamos visų šalių, dalyvaujančių programoje, mokiniams. Jie dalinasi savo veiklos rezultatais, kūrybiniais darbais, moksliniais tyrimais, aptaria, kaip pavyko jų pamokos, ką jie išmoko.

Dalyvaudami šiame projekte Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokiniai išbando daug netradicinių veiklų. Ar jums taip pat būtų įdomu iš miltų, cinamono ir smulkių akmenukų sukurti meteoritų lietų, savo vardu pavadinti kraterį Mėnulyje, keliauti po Saulės sistemos platybes ir išsirinkti, kuri planeta yra gražiausia, didžiausia, paslaptingiausia? Pasirodo, mūsų galaktiką galima „sukurti“ iš siūlų, o spalvoti karoliukai parodys kiekvienos planetos vietą, dydį ir spalvą. Arba iš CD disko, mineralinio vandens buteliuko ir baliono pasigaminti visureigį, kuris važinės Marso slėniais ir kalnais. Draugiškų varžybų metu paleisti savo raketą ir jaudintis dėl skrydžio trajektorijos. Kas galėjo pagalvoti, kad Marso visureigiai, pagaminti iš įvairių makaronų, gali varžytis dėl išradingumo, praktiškumo ir net grožio! Įvairios kūrybinės užduotys leidžia vaikams labiau pažinti kosmoso platybes, lavina kūrybingumą, tarpusavio bendravimą bei anglų kalbos įgūdžius.

Mokiniai labai noriai dalyvauja šiose veiklose, džiaugiasi bendradarbiavimu ir dalinasi įspūdžiais su kitų šalių vaikais. Šiam projektui Senamiesčio pagrindinėje mokykloje vadovauja šių eilučių autorė, o Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kalifornijos Lompoc pradinėje mokykloje – mokytoja Susan Coupland. Projekto koordinatorės kiekvieną kartą aptaria vaikų pasiekimus, kuria ir planuoja įdomias netradicines veik-las. Vykdyti projektą Ukmergėje padeda pradinių klasių mokytojos Žydrūnė Karankevičė ir Inga Kuliešienė. Jos neslepia, kad tokia kūrybinė ir pažintinė veikla įtraukia ir sudomina ne tik vaikus, bet ir mokytojus. Taip pat daug palaikymo įgyvendinant projektą sulaukiame iš mokyklos direktoriaus Arūno Kerzos, rajono savivaldybės mero pavaduotojos Klavdijos Stepanovos, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Vaidoto Kalino.

Beje, būtent vicemerės K. Stepanovos dėka šis projektas ir pasiekė Ukmergę. Viskas prasidėjo dar praėjusių metų vasaros pabaigoje susitikimu su Kosakovskių vaikaičiu Pavelu Šanaica-Kosakovskiu, jo žmona Anira Vojan bei jų gera drauge E. Blaisdell. Po šios pažinties į Ukmergę ir atkeliavo NASA projektas.

Pasak rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo V. Kalino, neseniai atvėrus nenaudojamą Senamiesčio pagrindinės mokyklos observatorijos kupolą, neliko abejonių, kam turėtų būti paskirtas projekto įgyvendinimas. Vicemerės K. Stepanovos nuomone, net ir geriausios idėjos gali žlugti, jei neatsiras žmonių, kurie su užsidegimu tai imtųsi įgyvendinti.

Šiuo metu svarstomos tolimesnės bendradarbiavimo galimybės, gvildenama idėja keistis projektą vykdančių šalių moksleivių vizitais. Šį pavasarį numatomas ir antrasis E. Blaisdell apsilankymas Ukmergėje.

Neseniai rajone vykusiose „Švietimo inovacijų dirbtuvėse“ daugiausiai dėmesio sulaukė iškelta idėja rekonstruoti seną mokyklos observatorijos pastatą. V. Kalino teigimu, tikslas buvo sukurti tokią erdvę, kuria galėtų naudotis didžioji dalis ukmergiškių bei atvykstančių turistų. Observatorijos pastato erdvė būtų skirta ne tik žvaigždžių stebėjimui, bet veiktų ir sferinis kinas, žvaigždžių žemėlapiai. Šiuo metu ruošiamas galutinio rekonstrukcijos projekto variantas. Manoma, jog laiptinės bei observatorijos tvarkymo darbai bus baigti iki birželio.

Mokyklos direktorius A. Kerza džiaugiasi, kad su projektu NASA atkeliavę ir observatorijos rekonstrukcijos darbai dar labiau pabrėš mokyklos unikalumą, išskirtinumą, kuris pasitarnaus ne tik šiai įstaigai, bet ir visam Ukmergės miestui bei jo svečiams.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas