Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Daržovių sėja pagal Mėnulį

Nors už lango dar siaučia pūgos, tačiau artėjantis pavasaris ragina kibti į darbus. Ant palangių ir šiltnamiuose rikiuojami vazonai, kuriuose netrukus galvas ims kelti įvairių daržovių daigai. O ir kiek gi čia truks, kol į saulės sušildytą dirvą reikės berti pirmąsias sėklas? Kad sulaukti gero derliaus, darbams darže ir sode nepakanka vien tik fizinių jėgų. Reikia ir žinių bei gebėjimo įsiklausyti į gamtą. Šie metai gali būti labai dosnūs, jei sėdami daržoves nepamiršite vadovautis Mėnulio kalendoriumi.

Visi puikiai žino, kokia svarbi augalams saulės šviesa ir šiluma, tačiau ne ką mažiau svarbus ir Mėnulis, kurio fazės lemia augalų augimą. Mėnulio ritmų laikymasis daržininkystėje, padeda išauginti gausesnį ir geresnės kokybės daržovių derlių.

 Kada ir kokias daržoves geriausia sėti

Norint pavasario ir vasaros laikotarpiu gauti ankstyvą daržovių derlių, šakniavaisines, vaisines, agurkines, svogūnines, kopūstines bei ankštines daržoves reikėtų sėti taip, kaip nurodyta ant sėklų pakelio, tuo pat metu atsižvelgiant ir į Mėnulio fazes. Pavyzdžiui, Mėnuliui pilnėjant, reikia sėti tas daržoves, kurios derlių užaugina virš žemės –  žirnius, pupeles, pupas, sojas, lęšius, agurkus, moliūgus, cukinijas, patisonus, pomidorus, paprikas, baklažanus, vaisines dumplūnes, lapines ir gūžines salotas, gražgarstes, pipirnes, salotines sultenes, mangoldus, špinatus, rūgštynes, rabarbarus, krapus, lapininius ir lapkotinius salierus, lapines petražoles, gūžinius, žiedinius, lapinius, Savojos, Briuselio, Pekino kopūstus, brokolius, valgomuosius kukurūzus ir t.t. Šios daržovės geriausiai dera, jei sėjamos 2-3 dienas prieš pilnatį.

Stojant delčiai, reikia sėti tas daržoves, kurios derlių augina po žeme – burokėlius, morkas, pastarnokus, geltekles, šaknines petražoles, šakninius salierus, ridikėlius, japoninius ir juoduosius ridikus, ropes, griežčius, porus, ropinius svogūnus ir pan. Puikios kokybės jos būna pasėtos likus 2-3 dienoms iki jaunaties.

Pats pilnaties ir jaunaties laikas sodininkų vadinamas kritiniu. Tada apskritai geriau nesiimti jokių žemės darbų. Geriausia leisti jau pasėtoms sėklytėms pailsėti ir sukaupti jėgas, kad, Mėnulio fazei pasikeitus, galėtų su nauja energija stiebtis į viršų ar kaupti stiprybę šaknyse.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Silvija :
    Mano sėja ar sodinimas niekada nepriklauso nuo mėnulio fazių. Yra daržininkų, kurie tiki magiška dangaus kūnų galia, bet aš paprastai tą darau, kada jaučiu vidinį norą tuo užsiimti. Derlius dar niekada nenuvylė.
  • Rūta :
    Yra sodininkų ir daržininkų, kurie sėja pagal mėnulio kalendorių. Tačiau pasakysiu viena, bandžiau ir aš tą patį sėti pagal mėnulio fazes ir sėti, kada norisi - rezultatas visada vienodas... Svarbiausia tinkamos sėklos, trąšos https://www.nojus.lt/darzoviu-seklos/morkos ir tinkama augalų priežiūra.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas