Aktualijos, Naujausi

Vyksta piliakalnio avarinės būklės šalinimo darbai

Šią savaitę rajono savivaldybės užsakymu pradėti Ukmergės piliakalnio šiaurės vakarinio šlaito avarinės būklės šalinimo darbai, kuriuos vykdo UAB „Ukmergės keliai“. Dabar atliekami darbai yra laikini, jais siekiama sustabdyti tolimesnį piliakalnio šlaitų slinkimą. Kartu su avarinės būklės šalinimo ir šlaito stabilizavimo darbais bus atliekami topografiniai ir geologiniai tyrimai bei rengiamas piliakalnio aikštelės tvarkybos projektas.

Dalis Ukmergės piliakalnio šlaito nuslinko šių metų sausio 17-ąją. Pasak šią informaciją pateikusios rajono savivaldybės atstovės spaudai Daivos Zimblienės, nustatyta, kad avarija įvyko dėl kelių viena kitą įtakojusių priežasčių. Pirma yra ta, jog piliakalnio viršuje esančioje apledėjusioje aikštelėje per atlydį susikaupė vanduo, kuris nutekėjo į žemiausią piliakalnio aikštelės vietą. Antra, šis įdubimas sutapo su buvusių medinių laiptų, kurie piliakalnio tvarkybos darbų metu buvo demontuoti, vieta. Ir trečia – minėtas įdubimas atliekant tvarkybos darbus buvo užpiltas gruntu, iš kurio ir susidarė didžioji dalis nuošliaužos.

Sausio 28 dieną savivaldybėje susirinkusi Ukmergės piliakalnio šlaito pažaidų tyrimo darbo grupė sprendė, kokių piliakalnio avarijos grėsmės pašalinimo darbų imtis. Posėdžiui pirmininkavo rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, jame taip pat dalyvavo svečiai: archeologas, Vilniaus universiteto profesorius dr. Albinas Kuncevičius, nuošliaužos šalinimo darbus Vilniaus Gedimino kalne vykdęs hidrogeologas Laimonas Jakštas ir UAB „Ukmergės keliai“ vadovas Raimondas Andronavičius.

Posėdyje buvo nuspręsta įrengti šias laikinas avarinės grėsmės pašalinimo priemones: iškelti išgraužoje atsiradusį akmenį, nukasti išplautą supiltinį gruntą, užpildyti daubą granito skalda, joje paklojant vandens surinkimo kanalą ir lataką viršuje bei uždengiant tvarkomą plotą geotekstiline medžiaga, kuri labai ženkliai sumažina vandens patekimą į piliakalnio gruntą.

Šie pasiūlymai sausio 29-ąją buvo pristatyti platesniam specialistų ratui – Kultūros paveldo departamente posėdį sušaukusiai Mokslinės archeologijos komisijai (MAK), kurios pirmininkas yra dr. Linas Girlevičius. Šiame posėdyje dalyvavo visi jos nariai: prof. dr. A. Kuncevičius, dr. Laurynas Vytis Kurila, dr. Elena Pranckėnaitė, prof. dr. Ilona Vaškevičiūtė, dr. Rokas Vengalis, doc. dr. Manvydas Vitkūnas, doc. dr. Gintautas Zabiela.

Diskutuojant doc. dr. G. Zabiela suabejojo dėl skaldos naudojimo piliakalnių tvarkybai pagrįstumo. Posėdyje dalyvavęs savivaldybės atstovas – Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Artūras Sakalauskas patikino, kad skalda pasirinkta kaip laikina priemonė dėl pralaidumo vandeniui ir geresnio sukibimo. Vykdant tolesnius tvarkybos darbus ji bus šalinama.

Po platesnio aptarimo MAK neprieštaravo savivaldybės darbo grupės pasiūlytų laikinų avarinės grėsmės pašalinimo priemonių įrengimui ir jas patvirtino.

UAB „Ukmergės keliai“ visus piliakalnio avarijos pašalinimo darbus planuoja atlikti per šią savaitę.

Objekto vadovo Roberto Paulausko teigimu, jau išvežta apie 200 tonų nuplauto grunto. Sudėta apie 90 metrų drenažinių vamzdžių su padarytomis medinėmis pakopomis, kad prilaikytų užpiltą granitinę skaldą. Ji naudojama dviejų rūšių: smulkesnės užpilta apie 60 tonų, grubesnės – apie 70 t.

G. ž.“ inform.

Genovaitės KAZIELIENĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Dar tokio bardako aplink Piliakalni dar nebuvo ne tik griuva,bet is kitos kitos puses prie laiptu lipimo visas krastas isartas masinu jau gal gyventojai Piliakalnio gatves bulves sodins
  • Pranas :
    Vieno susireiksminusio valdininkelio kaprizus gvildena devyni profesoriai
  • ok :
    Kokia gamta,šitie išsigimeliai pinigus vagia ir daro visokias nesamones su tais piliakalniais,pamate,kad Vilniuje iš Gedimino kalno padare aukso kasykla ir nusprende,kad šitam kaime reikia panašiai padaryti,pinigai,žinoma yra mažesni nei Vilniuje,bet vis tiek,sumos gana dideles.Yra komentaras,kuriame parašyta,kad tvarko,tai tokie komentatoriai arba labai naivūs(naivūs,labai švelnus žodis,omeny turiu visai kitoki žodi,kuris tinka labiau),arba čia rašineja tie,kurie priklauso prie savivaldybeje sedinčiu išsigimeliu.Kelius jau tvarke,tai ar sutvarke,juk tik pinigus išvoge,o kiek dar krapštydamiesi prie tu išraustu keliu išvogs?Reikes paklausti kokio seno žmogaus,man atrodo,kad po karo miestai greičiau atsistate,nei prie šitu vagiu.
  • Anonimas :
    bl kai prie rusu buvo pora kartu paslinke tai niekam nerupejo o dabar didziausia katstrofa gamta savo daro ir ne tik ant piliakalniu
  • ok :
    Tai,kad jau sutvarke,juk kiekvienas supranta,jog tos nošliaužos dabar bus visada.Čia valdžiai kaip aukso kasyklos.
  • ok :
    Sugriaus ir piliakalni.Gal sakau,trinkelem išklokit visa piliakalni,juk sugebat elgtis idiotiškai.
    • X :
      Taigi tvarko, ko cia pyksti?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas