Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis 2019 m. sausį buvo 5 ir, palyginti su gruodžiu, padidėjo 5 procentiniais punktais, praneša Lietuvos statistikos departamentas. Vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimą lėmė teigiami visų jo sudedamųjų dalių pokyčiai.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis nuo 2019 m. sausio Europos Komisijos sprendimu skaičiuojamas pagal naują metodiką, t. y. buvo pakeistos dvi sudedamosios dalys, atitinkamai perskaičiuotos rodiklio reikšmės nuo 2013 m.

Perskaičiavus pagal naują metodiką, 2019 m. sausį vartotojų pasitikėjimo rodiklis yra didžiausias nuo 2013 m. pradžios.

Sausį namų ūkio finansinės padėties pasikeitimus per praėjusius 12 mėn. gyventojai vertino geriau nei 2018 m. gruodį: gyventojų, teigiančių, kad jų finansinė padėtis per praėjusius 12 mėn. pagerėjo, dalis padidėjo 3 procentiniais punktais (nuo 20 iki 23 proc.), manančių, kad padėtis pablogėjo – sumažėjo nuo 25 iki 22 proc.

Sausį, palyginti su 2018 m. gruodžiu, padaugėjo gyventojų, optimistiškai vertinančių tiek namų ūkio finansinės, tiek šalies ekonominės padėties perspektyvas per ateinančius 12 mėn.: gyventojų, manančių, kad gerės namų ūkio finansinė padėtis, dalis padidėjo nuo 19 iki 27 proc., o manančių, kad gerės šalies ekonominė padėtis – nuo 24 iki 31 proc.

Sausį, kaip ir gruodį, 27 proc. gyventojų nurodė, kad per artimiausius 12 mėn. tokiems pirkiniams kaip baldai ar buitinė technika ketina išleisti daugiau nei per praėjusius 12 mėn., 16 proc. – mažiau (gruodį – 17 proc.).

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime sausį skyrėsi 1 procentiniu punktu: mieste jis sudarė 5, kaime – 4. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, tiek mieste, tiek kaime vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 5 procentiniais punktais.

Vartotojų pasitikėjimo rodik-lio didėjimą ir mieste, ir kaime sausį lėmė optimistiškesnės namų ūkio finansinės ir šalies ekonominės padėties prognozės. Gyventojų, besitikinčių namų ūkio finansinės padėties pagerėjimo per ateinančius 12 mėn. mieste padaugėjo nuo 20 iki 25 proc., kaime – nuo 18 iki 28 proc. Šalies ekonominės padėties gerėjimo per artimiausius 12 mėn. tikėjosi 31 proc. miesto gyventojų ir 32 proc. kaimo gyventojų (gruodį – atitinkamai 24 ir 23 proc.).

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu

Per metus (2019 m. sausį, palyginti su 2018 m. sausiu) vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 5 procentiniais punktais.

Tai lėmė teigiami visų jo sudedamųjų dalių pokyčiai, o didžiausios įtakos turėjo namų ūkio finansinės padėties pasikeitimo per praėjusius 12 mėn. vertinimas. Gyventojų, teigiančių, kad per praėjusius 12 mėn. jų namų ūkio finansinė padėtis pagerėjo, palyginti su prieš metus išsakyta nuomone, padaugėjo nuo 16 iki 23 proc., o teigiančių, kad padėtis pablogėjo, dalis sumažėjo nuo 32 iki 22 proc.

Gyventojų, manančių, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėn. pagerės, palyginti su 2018 m. sausiu, dalis padidėjo nuo 27 iki 31 proc., prognozuojančių savo namų ūkio finansinės padėties gerėjimą – nuo 23 iki 27 proc.

Gyventojų nuomonė apie numatomas išlaidas tokiems pirkiniams kaip baldai ar buitinė technika pasikeitė nedaug: kaip ir prieš metus, 27 proc. gyventojų nurodė, kad per artimiausius 12 mėn. šiems pirkiniams ketina išleisti daugiau nei per praėjusius 12 mėn., 16 proc. – mažiau (prieš metus – 18 proc.).

Šalies ekonominės padėties pasikeitimus per praėjusius 12 mėn. sausį gyventojai vertino geriau nei gruodį: 31 proc. gyventojų teigė, kad per praėjusius 12 mėn. ji pagerėjo, 27 proc. – kad pablogėjo (gruodį – atitinkamai 24 ir 31 proc.).

Vertindami esamą savo šeimos finansinę padėtį, 46 proc. gyventojų atsakė, kad jie daugiau ar mažiau sutaupo, 6 proc. – teigė, kad gyvena iš santaupų ar skolintų lėšų (gruodį – atitinkamai 45 ir 8 proc.).

Sausį 44 proc. gyventojų tikėjosi nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn., 19 proc. gyventojų teigė, kad visiškai nesitiki nors kiek sutaupyti (gruodį – atitinkamai 41 ir 20 proc.).

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis nuo 2019 m. sausio mėn. Europos Komisijos sprendimu skaičiuojamas pagal naują metodiką, t. y. buvo pakeistos dvi sudedamosios dalys. Skaičiuojant rodiklį atsisakyta klausimų apie bedarbių skaičiaus kitimą per ateinančius 12 mėn. ir tikimybę nors kiek sutaupyti per ateinančius 12 mėn., vietoje jų įtraukti klausimai apie namų ūkio finansinės padėties pokyčius per praėjusius 12 mėn. ir ketinimus išleisti pinigų didesniems pirkiniams (baldams, buitinei technikai ir pan.) per artimiausius 12 mėn. Pagal naująją formulę perskaičiuota rodiklio laiko eilutė nuo 2013 m.

G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas