Jau rugpjūtį ruošiamasi įsigyti teleskopą ir stebėti žvaigždes.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergėje bus atkurta observatorija

Lietuvoje kuriamo nepriklausomo švietimo fondo iniciatoriai Ukmergėje surengė Švietimo inovacijų dirbtuves. Jų metu drauge susibūrę rajono pedagogai, švietimo problemoms neabejingi žmonės, verslininkai gvildeno idėjas, kurias bendromis pastangomis būtų galima įgyvendinti mokyklose bei paskatinti jas greitesniems pokyčiams. Visą dieną buvo kuriamos šešios skirtingos idėjos, kurių įgyvendinimui bus ieškoma finansavimo.

Idėjos autoriai ir nepriklausomo švietimo fondo prie VšĮ „Global Lithuanian Leaders“ steigėjai – šalyje žinomas visuomenininkas, verslininkas dr. Vladas Lašas bei konsultantas ir švietimo inovatorius Lukas Benevičius – Ukmergę pasirinko neatsitiktinai. Pasak jų, sėkmei reikia entuziastingų, kūrybingų žmonių, kurių mūsų rajone tikrai netrūksta. Ukmergiškiai pirmieji Lietuvoje pasitvirtino mokytojo profesijos prestižo ir jaunų mokytojų pritraukimo programą bei ėmėsi kitų puikių iniciatyvų.

Švietimo inovacijų dirbtuvių Ukmergėje partneriais sutiko būti rajono savivaldybė, Technologijų ir verslo mokykla, kurioje ir vyko renginys, nevyriausybinė organizacija „Junior Achievement Lietuva“ bei konsultavimo agentūra Edukatoriai.lt.

Šis projektas sudomino vietos verslininkus, mokytojus, moksleivius ir jų tėvus. Pageidaujantys dalyvauti dirbtuvių veikloje galėjo iš anksto registruotis ir prisijungti prie Švietimo ir sporto skyriaus pasiūlytų šešių iniciatyvų, kurių viena iš anksto nebuvo įvardinta, gvildenimo. Renginį vedė L. Benevičius.

Komandos beveik šešias valandas dirbo prie savo išsikeltų idėjų, svarstė, kaip jas būtų galima įgyvendinti, skaičiavo, kiek tai atsieitų, o vėliau komisijai pateikė savo parengtus projektus. Juos vertino kompetentinga komisija, kurią sudarė rajono valdžios, verslo, mokinių atstovai, šalies švietimo ekspertai. Vertindami idėjas jie atsižvelgė į sprendimo inovatyvumą, įtaką ugdymo(si) kokybei ir įkvėpimui mokytis, lokalų poveikį ir galimybę plėsti patirtį, įgyvendinimo pagrįstumą.

Baigiamojoje dalyje buvo pristatyta Galimybių akademija, Ukmergės Senamiesčio pagrindinės mokyklos observatorijos ir Užupio kiemelio projektai, STEAM laboratorija Jono Basanavičiaus gimnazijoje ir Technologinių būrelių plėtros galimybės. X idėja išaugo į Ateities klasės iniciatyvą.

Galimybių akademijos autoriai arba tiksliau – šeštadieninės-popietinės mokyklos iniciatoriai, aptarė dabartinę situaciją, įvertino poreikį, supažindino su vizija, laukiančiais iššūkiais bei komanda, kuri galėtų imtis vykdyti šį projektą. Daug ukmergiškių abiturientų savaitgaliais važiuoja į Vilniaus, Kauno privačias mokyklas papildomai rengtis valstybiniams brandos egzaminams. Ši šeštadieninė-popietinė mokykla būtų skirta padėti mokiniams pasiruošti brandos egzaminams, likviduoti ugdymosi spragas. Užsiėmimus galėtų vesti ne tik rajono mokyklose dirbantys mokytojai.

Užupio kiemelis, pasak projekto rengėjų, turėtų įsikurti Užupio pagrindinėje mokykloje, kuri vienintelė turi vidinį, uždarą 800 kv. m kiemą. Jis galėtų būti skirtas relaksacinėms, edukacinėms ir fizinėms reikmėms. Jame vyktų kūno kultūros, technologijų pamokos, įvairių būrelių užsiėmimai, renginiai, į kuriuos atvyktų ir kitų mokyklų mokiniai, apsilankytų darželinukai.

Inovacijų arba technologinių būrelių projekto iniciatoriai kalbėjo apie tai, jog rajone trūksta galimybių vaikams konstruoti robotus ir dalyvauti robotiadose, mokytis programavimo ir 3D modeliavimo. Pastaraisiais metais neveikė nė vienas tokio pobūdžio neformaliojo vaikų švietimo būrelis. Tik šiais metais Senamiesčio pagrindinė mokykla įrengė technologijų klasę, nupirko reikiamą įrangą, taip pat buvo paruošti trys mokytojai. Šios iniciatyvos autoriai norėtų, kad darbo dienomis, nuo 15 iki 17 valandos, veikianti moderni erdvė būtų prieinama visų rajono mokyklų įvairaus amžiaus mokiniams. Šio tikslo įgyvendinimui reikėtų apmokyti ir įdarbinti dar 5 mokytojus, įsteigti tris panašias klases, kuriose galėtų ugdytis per 1 000 Ukmergės rajono mokinių.

Ateities klasės iniciatyvą pristačiusieji teigė, jog Dukstynos pagrindinė mokykla jau subrendusi šios idėjos įgyvendinimui. Sukurti išskirtinę mokomąją erdvę, kurioje būtų smagu dirbti bei mokytis, užsimoję entuziastai paaiškino, kodėl jie to nori, kaip būtų galima tai realizuoti. Ateities klasė turėtų būti suskirstyta į zonas, skirtas tyrinėjimui, kūrybai, bendrųjų gebėjimų ugdymui. Tai būtų vieta su minkštasuoliais, kitokiais nei įprasta matyti stalais, priemonėmis. Dukstynos pagrindinės mokyklos atstovai tvirtino turintys tam reikalingas erdves bei tokiam mokymosi būdui pasiruošusių mokytojų komandą.

Dar viena pristatyta idėja – moderni STEAM (gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos tyrimų ir eksperimentinės veiklos atviros prieigos centras) laboratorija, kurią įgyvendinti imtųsi Jono Basanavičiaus gimnazija.

Nė viena rajono mokykla neturi šiuolaikinės gamtos mokslų laboratorijos. Kiekvienoje švietimo įstaigoje įrengti tokias laboratorijas ir paruošti mokytojus, galinčius jose dirbti, yra labai brangu. Todėl ir kilo būtinybė kurti vieną rimtą laboratoriją, kuria galėtų naudotis visų mokyklų mokiniai. Pasak projekto rengėjų, gimnazija turi tam tinkamas patalpas, be to, jau yra žengusi pirmuosius žingsnius – sėkmingai veikia „Basafizikų“ būrelis, robotikos laboratorija, mokyklos chemikai dalyvauja respublikinėse olimpiadose…

Bene didžiausio susidomėjimo sulaukė iniciatyva atkurti Senamiesčio pagrindinėje mokykloje esantį observatorijos pastatą. Ši unikali vieta galėtų tapti patraukliu gamtos pažinimo centru ne tik mokiniams, bet ir turistams. Observatorijoje turėtų atsirasti astroniminiai prietaisai dangaus kūnų pažinimui, meteorologiniai įrenginiai, skirti oro stebėjimui, taip pat įrengta pažintinė ekspozicija, kuri driektųsi nuo pirmojo aukšto iki observatorijos. Projekto rengėjai priminė observatorijos atsiradimo priešistoriją. Kaip paaiškėjo, pastatas atsirado 1956 metais, tuomet, kai Ukmergėje statėsi karinis miestelis. Pasak šios idėjos iniciatorių, galima daryti prielaidą, jog observatorija su kiemeliu nebuvo skirta tik žvaigždėms stebėti… Projekto rengėjai mano, jog atkurtoje observatorijoje dangaus bei žvaigždžių pažinimas prasidėtų nuo žemės, vyktų edukacinės programos, veiktų sferinis kinas, atsirastų žvaigždžių žemėlapiai, lėktuvų maršrutai, atsispindėtų karo istorija. Lipant laiptais į viršų lydėtų paukščių garsai… Observatorijos atkūrime dalyvautų ne tik Senamiesčio pagrindinė mokykla, bet ir rajono savivaldybės Turizmo ir verslo informacijos centras, į komandą būtų pasitelkiama Molėtų observatorija, verslininkai.

Renginio pabaigoje buvo teigiamai įvertintos visos iniciatyvos, tačiau daugiausia palankių atsiliepimų sulaukė STEAM laboratorija Jono Basanavičiaus gimnazijoje ir observatorija Senamiesčio pagrindinėje mokykloje. Šių projektų įgyvendinimui iki kovo vidurio bus ieškoma finansavimo – 10 tūkst. eurų. Prie parengtų iniciatyvų realizavimo pažadėjo prisidėti ir rajono savivaldybė, vietos verslininkai.

Švietimo inovacijų dirbtuvių organizatoriai pasidžiaugė, jog Ukmergė vis dažniau tampa edukacine gerų idėjų erdve. Šio sumanymo organizatoriai vylėsi, kad mūsų mieste startavusi veikla plėsis ir į kitus Lietuvos regionus.

Pateiktus projektus vertino komisija. Renginį vedė L. Benevičius (dešinėje).

Švietimo inovacijų dirbtuvių dalyviai ir svečiai.

Dukstynos pagrindinės mokyklos pedagogai pristatė Ateities klasės iniciatyvą.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Pilietis :
    O kas ves observatorijoje paskaitas? Turime diplomuotu specialistu?
  • Puiku :
    Pirmyn, jaunime!
  • Gediminas :
    Malonu skaityti kaip tvarkosi ir tobulėja gimtasis miestas. Žinoma čia tik kalbos tik ir nežinia kada šios nuostabios idėjos bus įgyvendintos ir ar išvis bus.
    • Anonimas :
      Observatorija tikrai bus, jau šiuo metu vyksta darbai.
  • Juste Siauciunaite :
    saunuoliai, tegul buna daugiau ugdymosi vietu Ukmergej!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas