Aktualijos

Socialdemokratai suabejojo, ar numeriai ištraukti skaidriai

Lietuvos socialdemokratų partija sausio 30 dieną Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikė prašymą. Jame minima, jog kai kurių savivaldybių rinkimų komisijose numerių traukimas rinkimų komitetams galėjo būti organizuotas neskaidriai.

Kaip rašoma socialdemokratų prašyme, 2019 m. sausio 18 d. politinės partijos dalyvavo VRK organizuotame savivaldos rinkimų numerių traukime. Partijoms ištraukus numerius, savivaldybių komisijose turėjo būti organizuojamas numerių traukimas rinkimų komitetams.

Tačiau gavus informaciją apie rinkimų komitetų numerius yra akivaizdu, kad jis nevyko skaidriai, kai kurių komisijų nariai net nebuvo informuoti apie traukimą, neaišku, kada vyko traukimas ir apskritai ar jis įvyko sausio 18 d., kaip buvo nurodžiusi VRK, ar vėliau“, – procedūros skaidrumu abejoja rašto autoriai.

Kyla pagrįstų abejonių dėl skaidraus rinkimų komiteto numerių traukimo šiose savivaldybėse: Anykščių, Birštono, Biržų, Druskininkų, Kazlų Rūdos, Pagėgių, Lazdijų, Skuodo, Širvintų, Ukmergės, Varėnos ir Vilkaviškio. Išvardintose savivaldybėse rinkimų komitetai „ištraukė“ 3-ius numerius. Kai kuriose iš šių savivaldybių rinkimuose dalyvauja tik 1 rinkimų komitetas, kurio atstovai „ištraukė“ 3-ius numerius. (…) Turime informacijos, kad ne visi savivaldybių komisijų nariai buvo informuojami ir kviečiami į posėdžius, kuriuose buvo traukiami rinkimų numeriai ir tokiu būdu buvo eliminuojama galimybė skaidriam numerių traukimo procesui“, – dėstoma socialdemokratų prašyme.

Partija prašo VRK skubiai imtis visų teisinių priemonių, kuriomis būtų išsiaiškinta dėl galimai neskaidrių, nesąžiningų ar neteisėtų veiksmų, dėl kurių nurodytose savivaldybėse galėjo būti ištraukti palankesni numeriai, palengvinantys dalyvavimą rinkimuose. Be to, prašoma artimiausiame VRK posėdyje anuliuoti savivaldybių komisijų sprendimus dėl rinkimų komitetų numerių tose savivaldybėse, kuriose buvo padaryti pažeidimai ir nebuvo užtikrintas numerių traukimo skaidrumas bei organizuoti pakartotinį rinkimų komitetų numerių traukimą Vilniuje.

Sausio 18 dieną, kai Ukmergėje vyko numerių traukimas, savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Odeta Mackevičienė atostogavo. Pirmininkės pavaduotoja Monika Raškevičienė „Gimtajai žemei“ papasakojo, kad komisijos nariams informacija dėl numerių traukimo procedūrų buvo pateikta sausio 16 dieną vykusiame posėdyje.

Pasak M. Raškevičienės, numerių traukimas vyko sausio 18 dieną. Procedūra atlikta pagal VRK pateiktas instrukcijas. Traukime dalyvavo ji ir komisijos narės Ingrida Murauskienė bei Diana Mackonienė. Taip pat dalyvavo visuomeninio rinkimų komiteto „Tavo Ukmergė“ atstovas rinkimams Aleksandras Gražys ir komiteto kandidatas į merus Darius Varnas. Pastarasis iš pateiktų aštuonių ištraukė vieną – trečią – numerį.

Mano manymu, Ukmergėje ši procedūra vyko skaidriai, taip, kaip numato VRK. Abejonių kažkam galėjo kilti dėl to, kad ši procedūra nėra iki galo reglamentuota“, – svarstė M. Raškevičienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Rinkėjai suabejojo, ar socialdemokratai skaidrūs. Gera ten šutvė. Ranka ranką plauna. Petronis, šiek tiek PVM pagrobsto, pakliūna, susimoka kiek reikia, ir nieko. Kandidatas. Kaip nuo žasies vanduo. Normaliose šalyse tokie kandidatai amžiams pasislėpia po lapais. Pinigai daug ką gali.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas