Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Sergančiųjų daugėja, bet epidemija dar neskelbiama

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento Ukmergės skyrius informavo, jog 2-ąją šių metų savaitę, sausio 7–13 dienomis, rajone padaugėjo sergančiųjų gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI). Iš viso sirgo 395 asmenys, iš jų – 150 vaikų. Gripas nustatytas 57 žmonėms, iš jų – 9 vaikams. Bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 114,80 atv./10 tūkst. gyventojų. Praėjusią savaitę į gydymo įstaigas kreipėsi 292 sergantys žmonės, iš jų buvo 134 vaikai. Gripas diagnozuotas 22 asmenims, iš jų – dviems vaikams. 10 tūkst. gyventojų teko 84,86 sergantieji.

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai per savaitę sergančiųjų gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Gripo epidemiją skelbia savivaldybės, sulaukusios Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų teikimo. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti skyriaus vedėjo funkcijas Vitalija Motiejūnienė, gripo epidemijos skelbti dar nėra pagrindo, nes gripas nustatytas tik 14 proc. sergančiųjų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, sergamumas gripu ir ŪVKTI didėja visoje Lietuvoje.

2-ąją šių metų savaitę bend-ras šalies sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 93,3 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 77,5 atv./10 tūkst. gyventojų.

Sausio 7–13 dienomis mažiausias sergamumo rodiklis regist-ruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje.

Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyta 114 asmenų, iš kurių – 12 vaikų iki 2 m., 55 vaikai 2–17 m. amžiaus grupėje ir 47 suaugusieji. Ligoninėje gydytos dvi nėščiosios. Septyni asmenys atsidūrė intensyviosios terapijos skyriuje.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas