Vaikučiai renginio metu.

Jaunimas

Projektas „Nuo skudurinės Onutės iki… “

Milda AUGLYTĖ

Ukmergės kultūros centro Taujėnų skyriaus renginių organizatorė

Dvidešimt pirmajame amžiuje dažno jaunosios kartos atstovo laisvalaikis apsiriboja tik keletu veiklų, jo iš viso nėra arba jis leidžiamas netikslingai. Siekdami praturtinti skirtingų socialinių grupių Taujėnų krašto vaikų laisvalaikį, Ukmergės kultūros centro Taujėnų skyrius įgyvendino Etninės kultūros globos programos projektą „Nuo skudurinės Onutės iki…“, kurio tikslas – įvairaus amžiaus vaikų skatinimas atrasti rankų darbo lėles bei kūrybiško užimtumo didinimas per edukacines programas kaip alternatyvias laisvalaikio praleidimo formas.

Taujėnų kraštas nuo seno garsėjo mėgėjų teatru. Pagal senolių atsiminimus, 1938 m. Taujėnuose buvo susibūrusi teatro grupė, kuri vaidindama vaikams naudojo ir pačių siūtas lėles. Siekiant atgaivinti senųjų lėlių gamybos tradicijas ir supažindinti jaunąją kartą su lėlininkystės amatu, buvo organizuojamos skirtingos lėlių edukacijos. Šių eilučių autorė Taujėnų gimnazijos 2 klasės mokiniams papasakojo apie skirtingų laikmečių popierinių lėlių gamybos ypatumus, o vėliau visi vaikai turėjo galimybę pasidaryti po popierinę lėlę. Edukacijos pabaigoje mokiniai, pasiskirstę į grupeles, suvaidino po trumpą spektaklį su savo pasigamintomis lėlėmis. 3 klasės mokiniai dalyvavo Katino Murklio teatro vadovės ir režisierės Natalijos Kovarskienės edukacijoje apie siūtas ir rištas lėles. Visi vaikai iš siūlų susirišo „sėkmės“ lėlytę. Menininkė taip pat atvežė vaikams parodyti daugybę skirtingomis technikomis pagamintų lėlių.

Kartu su projekto partneriu, Taujėnų biblioteka, buvo paskelbtas kraštotyrinės medžiagos rinkimo konkursas „Taujėnų krašto lėlės 1920-1940 m.“. Konkurso nugalėtoja paskelbta Goda Rinkevičiūtė, Taujėnų gimnazijos 7 klasės mokinė. Savo atsiminimais pasidalijo Laima Rinkevičienė, Ona Krikštaponienė, Nijolė Mickūnienė, Birutė Bražėnienė, o Veronika Žukauskienė ir Elvyra Jankauskienė sutiko ne tik papasakoti, bet ir parodė, kaip jos anksčiau siuvo lėles tiek sau, tiek savo vaikams. Jų pasakojimas, kuris buvo nufilmuotas ir parodytas vaikams, papildys bibliotekos kraštotyros fondą.

Vykdant projektą buvo pastebėtas didelis vaikų susidomėjimas edukacijomis, todėl ir 2019 m. bus organizuojami įvairūs užsiėmimai bei dirbtuvės, kuriose propaguojamas kūrybingas ir kokybiškas taujėniškių vaikų laisvalaikis, ugdomai jų saviraiška bei meniniai įgūdžiai.

AUTORĖS nuotr.

Sukurtos lėlės.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas