Kultūra

Galerija kviečia į naują parodą

Nuo sausio 9-osios „Vilkamirgės“ galerijoje, esančioje Turizmo ir verslo informacijos centre, eksponuojama žinomo fotografo, vieno iš keistuolių, pakeitusių naiviai romantinį Lietuvos fotografijos veidą, marijampoliečio Remigijaus Pačėsos (1955–2015) paroda „Geltona gulbė neatplauks“.

Ši R. Pačėsos retrospektyva buvo rodoma pagrindinėse fotografijos galerijose Vilniuje ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose, o dabar atkeliavo ir į Ukmergę. „Vilkamirgės“ galerijoje pristatomas fotografo ankstyvasis ir pats stipriausias nespalvotos fotografijos laikotarpis, nuo 1979 iki 1992 metų Vilniuje gimę kūriniai.

Pasak „Vilkamirgės“ galerijos parodų kuratorės Oksanos Judakovos, R. Pačėsą kolegos prisimena kaip Matytoją, kuris turėjo absoliučią klausą Šviesai. Jo fotografijose paprasti daiktai ir nusibodusios vietos tapdavo begalybės įžvalgomis. Sovietinės fotografijos kontekste R. Pačėsa buvo „maištininkas“, tad galimybių demonstruoti savo darbus buvo nedaug. Nepriklausomoje Lietuvoje jis buvo tik „laisvas menininkas“ – laisvas nuo institucijų, postų, įsipareigojimų ir pinigų, tiesiog kūrė fotografijas, monotipijas, akvareles, koliažus. Jam nerūpėjo meno mados ir atsivėręs pasaulis – vaizduotės skrydžiui pakako savo kambario sienų, Vilniaus ir Marijampolės gatvių, Neries ir Šešupės vingių.

Parodos atidarymas – sausio 16 d., 17 val. Jame dalyvaus ekspozicijos sumanytojai ir kuratoriai Agnė Narušytė, Gintaras Zinkevičius. Parodą, kuri veiks iki vasario 8 dienos, organizuoja Fotografijos muziejaus Vito Luckaus fotografijos centras.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas