Užupiečiai Funšalyje.

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

Projekto dalyvių susitikimas Madeiroje

Virgilija MARKEVIČIENĖ

Projekto koordinatorė

Užupio pagrindinės mokyklos mokiniai, Erasmus+ projekto „News from a greener Europe“ dalyviai, Karolina Novikaitė, Paulina Vilčinskaitė, Titas Motiejūnas, Lukas Varnas kartu su anglų kalbos mokytoja Rusne Valeikiene, mokyklos direktore Regina Razmiene ir šių eilučių autore, IT mokytoja, dalyvavo tarptautiniame projekto susitikime Madeiros saloje, Funšalyje (Portugalija).

Ankstų antradienio rytą visi projekto dalyviai susirinko Dr. Horacio Bento de Gouveia mokykloje, kurioje ir vyko tarptautinis susitikimas. Tai viena didžiausių Funšalio mokyklų, kurioje mokosi apie 1 700 mokinių, dirba apie 200 mokytojų. Pamokos vyksta dviem pamainomis, kaip ir Lietuvoje, jos prasideda 8 valandą ryte. Mokiniai, projekto dalyviai, kartu su draugais ir keliavo į pirmąją pamoką.

Po to mokyklos salėje buvo iškilmingas projekto dalyvių sutikimas ir koncertas, ekskursija po įstaigą. Buvo aprodytos klasės, poilsio kambariai (klubai), IT ir menų auditorijos.

Dr. Horacio Bento de Gouveia mokykla yra ekologiška. Visus projekto dalyvius sužavėjo Žaliasis sodas, kiekvienos klasės puoselėjamas ekologinis darželis.

Po pietų pėstute patraukėme į CTM Sao Lazaro. Tai rekreacinis parkas Atlanto vandenyno pakrantėje, kuriame įkurtas vandens pramogų parkas. Moksleiviams buvo organizuoti vandens žaidimai, kai kuriems teko pirmą kartą irkluoti kanoją ar bandyti irtis irklente. Po žaidimų moksleiviai kartu su savo draugais apsilankė CR7 muziejuje. Jis skirtas portugalų futbolininkui Christianui Ronaldo ir pasakoja apie jo gyvenimą, pasiekimus. Muziejuje eksponuojami visi 126 sportininko laimėti trofėjai.

Antradienio vakare po vieną visų projektui atstovaujančių šalies moksleivį ir Portugalijos mokytoja buvo pakviesti į LiveTV programą „Madeira Viva“ projekto sklaidai. Mūsų šaliai ir mokyklai atstovavo aštuntokė K. Novikaitė.

Kadangi mūsų projektas yra apie ekologiją, apie tai, kaip Europą padaryti žalesne, gilinome savo žinias apie energijos taupymą, alternatyvios energijos naudojimą, diskutavome. Kai ką teko stebėti ir natūralioje aplinkoje.

Vykome į „Socorridos“ hidroelektrinę, kuri sukurta siekiant optimizuoti vandens, skirto vietiniams gyventojams ir drėkinimui, gamybą Tam naudojami atsinaujinantys energijos šaltiniai. Įrengus 15,5 km ilgio tunelių ir kanalų sistemą, puikiai išnaudojamas geografinis salos išdėstymas – vanduo surenkamas kalnuotoje šiaurėje ir perpumpuojamas į pietus. Vėliau vykome į Paul da Serra, kuris yra didžiausias Madeiros plokštikalnis. Aukščiausias taškas pasiekia 1 640 metrų. Aplankėme Fanal Nature parką ir Natural Swimming Pool Porto Monize baseinus.

Ketvirtadienio rytas mokiniams prasidėjo nuo pamokų Žaliajame sode. Atvykę moksleiviai kartu su portugalais atliko bandymus su augalais, lygino, kuo skiriasi tie patys augalai, augantys Lietuvoje, Latvijoje, Ispanijoje ir Funšalyje. Tuo metu mokytojai aptarė jau atliktus darbus ir numatė tolesnius projekto veiksmus. Buvo montuojama TV laida „News from a greener Europe“, į kurios peržiūrą rinkosi visi projekto dalyviai. Šiai laidai kiekviena šalis namuose ruošė videomedžiagą duota tema. Lietuvaičiams reikėjo sukurti trumpą videosiužetą apie dirvožemio erozijos problemų sprendimą Lietuvoje. Mūsų kurtą filmuką pristatė T. Motiejūnas.

Po renginių mokykloje, apžiūrinėdami miestą, keliavome į buvusioje Funšalio elektrinės teritorijoje įkurtą muziejų, kuriame eksponuojami retų elektros gaminimo ir generavimo mašinų modeliai.

Mums didelį įspūdį paliko architektūra, siauros gatvelės, piešiniais išmargintos durys. Labai įspūdingas ūkininkų turgus – tai spalvų, aromatų, garsų ir tradicijų vieta. Laikas Funšalyje prabėgo nepastebimai. Reikia paminėti, kad mokiniai gyveno šeimose, tai buvo labai įdomu susipažinti su portugalų šeimų namais ir tradicijomis.

Per savaitę patyrėme daug nuotykių, susiradome draugų iš skirtingų šalių, netgi mokėmės italų, ispanų, portugalų ir latvių kalbų žodžių. Atsisveikinant su draugais tapusiais žmonėmis teko ir ašarą nubraukti. Kelionė paliko neišdildomų įspūdžių kiekvieno keliautojo atmintyje. Įsitikinome, jog Erasmus+ – tai puiki galimybė susipažinti su naujais žmonėmis, aplankyti naujas šalis, patirti daug nuotykių ir įgyti daug žinių. Kitas susitikimas gegužės mėnesį numatytas Lietuvoje.

www.užupys.ukmerge.lm.lt

Renginio dalyviai keliavo po Madeiros salą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas