Ukmergiškiai pedagogai dalyvavo Vilniuje vykusioje protesto akcijoje.

Aktualijos, Naujausi

Prie streikuojančių jungsis ir Antano Smetonos gimnazijos pedagogai

Jau mėnuo šalyje vyksta neterminuotas pedagogų streikas, kurį inicijavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga. Sekmadienį Vilniuje surengta masinė protesto akcija „Paskutinis skambutis“, kuria reikalauta stabdyti valstybės biudžeto priėmimą ir didinti mokytojų atlyginimus. Tačiau premjeras Saulius Skvernelis atmetė pagrindinį reikalavimą dėl biudžeto, todėl švietimo darbuotojai žada protestuoti toliau. Prie streikuojančiųjų nuo šio penktadienio ruošiasi jungtis ir ukmergiškiai – Antano Smetonos gimnazijos mokytojai.

Iki praėjusios savaitės pabaigos per 300 rajono pedagogų iš penkiolikos švietimo įstaigų priklausė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Ukmergės rajono susivienijimui, kuriam vadovauja Arūnas Rimkus. Pasak pirmininko, ukmergiškius vienijusi profesinė sąjunga laikosi derybinės pozicijos ir mano, jog iškylančias problemas galima išspręsti taikiu keliu, kalbantis.

A. Rimkus sakė, kad gruodžio 7-ąją gavo Antano Smetonos gimnazijos pedagogų oficialų prašymą išbraukti juos iš profsąjungos narių sąrašo. Pirmininko teigimu, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Ukmergės rajono susivienijimo įstatuose nėra numatyta tokia pasipriešinimo forma, kaip streikas.

„Visų šalies pedagogų reikalavimai yra tie patys, tačiau kiek-vienas renkasi savo kelią, – apie minėtosios gimnazijos pedagogų pasitraukimą kalbėjo A. Rimkus. – Mano įsitikinimu, dar nėra išeikvotos visos derybų galimybės, todėl streikuoti nereikėtų. Siūliau jiems kitas galimas palaikymo akcijas, bet jie atsisakė.“

Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna pirmadienį patvirtino, jog dalis jo vadovaujamos įstaigos darbuotojų pranešė, jog nuo penktadienio ketina streikuoti.

„Šiuo metu dar neaišku, kiek mokytojų nedirbs, kalbamės su streiko komitetu, deriname ugdymo procesą“, – situaciją komentavo direktorius.

„Gimtosios žemės“ kalbinti gimnazijos pedagogai sakė, jog iš A. Rimkaus vadovaujamos profsąjungos pasitraukę dėl to, jog Ukmergėje nebuvo keliami jokie reikalavimai. „Tiesiog negalėjome likti pasyviais stebėtojais“, – tikino mokytojai.

Tai patvirtino ir neseniai įkurtos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos profesinės organizacijos vadovė Ramutė Gilvydienė: „Mūsų mokykla yra brandi, joje dirba pilietiškai mąstantys pedagogai. Negalėjome kaip stručiai į smėlį sukišę galvas ilgiau laukti, kol už mus kiti viską padarys. Todėl išėjome iš profesinės sąjungos, kuri, laikydamasi įstatymų, streikuojantiems leistų fiksuoti pravaikštas, ir įkūrėme kitą organizaciją“.

Mokytojos R. Gilvydienės teigimu, streikuoti ketina 27 gimnazijos pedagogai, dar keli prisidėti žada nuo ateinančios savaitės. Pasak jos, ukmergiškiai nesiruošia važiuoti į Vilnių ir prisijungti prie įsikūrusių Švietimo ir mokslo ministerijoje. Mokytojai pasiliks Ukmergėje, tačiau tiesioginio darbo nedirbs. „Įstatymas numato galimybę streikuojantiems būti namuose, mokykloje ar kitoje vietoje. Aišku, mokiniams visada būsime pasiekiami. Jei reikės, teiksime abiturientams konsultacijas. Mokykloje taip pat visada bus streiko komiteto nariai“, – kalbėjo M. Gilvydienė.

Pasiteiravus, ar ilgai mokytojai ketina streikuoti, profsąjungos vadovė teigė neprarandanti vilties, kad pedagogų keliami reikalavimai bus išspręsti valstybiniu mastu. „Kol kas žadame nedirbti iki šv. Kalėdų, o paskui matysime“, – pridūrė mokytoja.

Ukmergiškiai dalyvavo ir sek-madienį Vilniuje vykusioje protesto akcijoje „Paskutinis skambutis“. Skaičiuojama, kad į sostinę susirinko apie 6 tūkst. žmonių. Tarp jų buvo ne tik Antano Smetonos gimnazijos, bet ir „Šilo“, Užupio, Senamiesčio pagrindinių bei kitų rajono mokyklų pedagogai. Svarbiausias šio protesto akcentas – susikibusių žmonių grandinė, nusidriekusi nuo Arkikatedros aikštės link Seimo rūmų, iki Švietimo ir mokslo ministerijos, kur iki šiol gyvena 18 streikuojančių pedagogų. Kartu su švietimo įstaigų darbuotojais gyvoje grandinėje stovėjo ir kitų profesinių sąjungų atstovai: medikai, socialiniai, kultūros darbuotojai, teisėsaugos pareigūnai, politikai.

Šalies pedagogai reikalauja penktadaliu pakelti mokytojų atlyginimų koeficientus, taip pat didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, naikinti pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinius intervalus, mažinti klases.

Vyriausybė sako, kad įgyvendinti visus profsąjungos reikalavimus papildomai kainuotų apie 300 mln. eurų, bet protestuojantieji teigia, kad šie skaičiai – išpūsti.

Nuotrauka iš „Facebook“ socialinio tinklo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • >Anonymous :
    Anonimui vertėtų pasimokyti lietuvių kalbos gramatikos. Iš kur toks nepraustaburnis atsiradai?
  • Petriukas :
    Ir čia konservatoriai pasidarbavo
    • Anonimas :
      Aha
  • Anonimas :
    vaziuokit i uzsieni kupra lenkti o nestreikuokit jei pinigu maza.atsirado ir ukmergej veltedziu norinciu uzdirbti tukstancius uz kelias valandas darbo
    • Ss :
      Grauzk organa
  • Anonimas :
    atrodo kad lietuvoje sunkiausiai dirba tik mokytojai o kiti ilsisi darbe .taip nera .mokytojai kurie turi pilna darbo diena tikrai neina streikuoti jiems pinigu uztenka eina i streika tik tie kurie dirba po 5 ar maziau valandu o pinigu nori gauti kaip visi kiti as asmeniskai nepalaikau tu mokytoju
    • Ss :
      Tu debilas
      • Smg :
        Visiškai pritariu komentatoriams, tie, kas dirba normaliu krūviu, tie ir uždirba, streikuoja turbūt vidutiniokai. Atrodo, labiausiai Lietuvoj nuskriausti mokytojai: 2 mėn vasaros atostogų, o kur dar kalėdų, velykų atostogos...nepritariu streikui
  • X :
    Galvojau Ukmergej mokytojai protingi. Klydau.
    • Ss :
      Tu debilas
    • User :
      As irgi taip galvojau, bet pasirodo ir pas mus yra patikejusiu Navicko aferomis. Cirkininkai. Pasiimkit miegmaisiu ar visgi nemiegosit ministerijoje ? Si karta visiskai nepalaikau mokytoju. Pagal europos sajungos salis ir sugebejima ismokyti mokinius, o ne tik vadintis mokytoju, gauna tikrai adekvacias ir ne maziausias algas. Yra daugybe jautresniu mieste sriciu, kur verkiant reikia kelti atlyginimus
      • Ss :
        Tu debilas
  • Stalius :
    Mokinys klausia:mokytojai parodyk savo algalapius ir kiek valandu dirbat,o taipogi kiek mėnesių atostogaujate vasaros metu!
  • Anonimas :
    Saunuoliai

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas