Aspciatyvi nuotrauka.

Kriminalai

Bendrovei PVM negrąžintas, dar teks sumokėti 750 tūkst. eurų

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI) informavo, kad teismas patvirtino VMI sprendimo teisėtumą bei pagrįstumą, kai ji apskaičiavo per 750 tūkst. eurų dydžio pridėtinės vertės mokesčio (PVM), delspinigių ir baudos sumą bendrovei, aktyviai veikusiai metalo tiekimo sukčiavimo schemoje. Bendrovė, siekdama neteisėtai iš biudžeto susigrąžinti PVM, iš Latvijos tiekiamo metalo įsigijimą įformino per įmonę tarpininkę, jos vadovui pažadėdama „sėkmės“ atlygį.

Vilniaus AVMI patikrinimo metu nustatė, kad iš anksto suplanavusi metalo perpardavimo schemą bendrovė pasirinko tarpinę įmonę, per kurią Latvijos metalo gamykla neva tiekdavo bendrovei metalo armatūrą. Metalo tiekimas buvo organizuotas taip, kad krovinys tarpininko net nepasiekdavo – per jį „praeidavo“ tik dokumentai, bet ne reali prekė, o tarpininkas į biudžetą jam priklausančio pardavimo PVM nemokėjo. Metalo armatūrą tiesiogiai gaudavo bendrovė, vėliau parduodavo Lenkijos įmonei. Taikydama šią schemą bendrovė tikėjosi sumokėtą PVM atgauti ir iš biudžeto apgaule pasisavinti apie 470 tūkst. eurų. VMI to neleido padaryti ir teisės į PVM atskaitą nesuteikė.

„Bendrovė žinojo ir dalyvavo PVM sukčiavimo schemoje, sutartį su tarpine įmone pasirašė sąmoningai siekdama suformuoti grąžintiną PVM. Jai buvo žinoma, kad pagal PVM sąskaitas faktūras tarpininkė realiai metalo nepardavė, PVM į biudžetą nemokėjo ir neketino to daryti. Tai pagrindžia VMI nustatytos faktinės aplinkybės. Atsižvelgus į tikrąjį sandorio turinį ir bendrovės ketinimus, mokesčių administratorius nepripažino bendrovės teisės į beveik 470 tūkst. eurų PVM atskaitą bei šią sumą nurodė sumokėti į biudžetą, taip pat priskaičiavo apie 137 tūkst. PVM delspinigių ir skyrė per 145 tūkst. eurų baudą“, – VMI sprendimą komentavo VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Bendrovė su tokiu VMI sprendimu nesutiko ir skundė jį teismui, tačiau tiek pirmosios, tiek galutinės instancijos teismai pripažino, kad VMI sprendimas taikyti turinio viršenybės prieš formą principą ir mokestį bei susijusias sumas išieškoti iš bendrovės, žinojusios ir dalyvavusios PVM sukčiavime, yra teisėtas ir pagrįstas.

Teismas, be kitų, vertino ir VMI nustatytą aplinkybę, kad bendrovės direktorius bendravo su sandorių grandinėje veikusiais asmeninis, kurie turėjo ryšių su Latvijos gamykla, taip pat aplinkybę, kad tarpinė įmonė net neturėjo išteklių realiai veiklai vykdyti. Maža to, teisme tarpinės įmonės vadovas prisipažino, kad bendrovės direktorius jam pažadėjo atlygį nuo kiekvienos jo įmonės vardu atgabentos mašinos, tačiau, pagal žodinį abiejų susitarimą, pinigai turėjo būti sumokėti atgavus iš biudžeto PVM. Teismo vertinimu, visa tai patvirtina, kad metalo įsigijimai per tarpinę įmonę buvo įforminti turint tikslą atskaityti pirkimo PVM ir gauti mokestinę naudą.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • X :
    Kas guvena Ukmergej, zino ir apie kokia imone ir apie kokius zmones kalbama.
  • lt :
    Keistas straipsnis, neaisku nei kokia bendrove, nei kaip tai susije su Ukmerge.Vyksta simtai sukciavimo atveju, kuriamos schemos ir pan. bet sis straipsnis yra apie nieka.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas