Nuotrauka iš redakcijos archyvo.

Aktualijos, Naujausi

Vyriausybė Siesikų dvarą perdavė savivaldybei

Vyriausybė, atsižvelgdama į Kultūros ministerijos siūlymą, priėmė sprendimą Siesikų dvaro sodybą perduoti Ukmergės rajono savivaldybei.

Siesikų (Daugalių) dvaro sodyba yra istorijos ir kultūros paminklas, kuris pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1992 m. balandžio 7 d. nutarimą Nr. 256 buvo neprivatizuotinų buvusių dvaro sodybų istorijos ir kultūros paminklų sąraše. Nuo 1991 m. patikėjimo teise šią dvaro sodybą valdo valstybės įmonė „Lietuvos paminklai“, kuri 1999 m. rugpjūčio 2 d. sudarė nuomos sutartį 99 metams su Audriui Matulaičiui priklausančia įmone UAB „Fondas statyboms vystyti“. Už tai A. Matulaitis įsipareigojo investuoti tiek pinigų, kad pilis būtų atstatyta, o aplink ją esanti teritorija išpuoselėta. 2014 m. įmonė likviduota, 2015 m. įregistruota VšĮ „Siesikų pilis“.

2017 metų rugpjūčio mėnesį Ukmergės rajono savivaldybė raštu kreipėsi į Kultūros ministeriją su prašymu pradėti inicijuoti procedūras dėl dvaro rūmų su priklausiniais perdavimo savivaldybei valdyti patikėjimo teise. VĮ „Lietuvos paminklai“ tam neprieštaravo.

Tų pačių metų lapkričio 30 dienos rajono Tarybos posėdyje buvo svarstomas klausimas „Dėl sutikimo perimti Siesikų dvaro sodybą“. Sprendimo projekte siūlyta sutikti perimti Ukmergės rajono savivaldybei patikėjimo teise valdyti valstybei nuosavybės teise priklausantį turtą – pastatą-dvaro rūmus su priklausiniais, esančius Siesikų seniūnijoje, Daugalių kaime, savarankiškajai savivaldybės funkcijai – gyventojų bendrosios kultūros ugdymui ir etnokultūros puoselėjimui, įgyvendinti.

Tačiau tuomet Tarybos nariai nepriėmė sprendimo perimti dvarą.

Projektas vėl pateiktas svarstyti šių metų kovo 31 dieną vykusio Tarybos posėdžio metu. Šįkart Taryba jam pritarė. Remdamasi šiuo sprendimu Vyriausybė priėmė nutarimą Siesikų dvaro sodybą perduoti Ukmergės rajono savivaldybei.

Kovo mėnesį vykusio posėdžio metu kalbėta apie tai, kad dalis pagrindinio pastato jau renovuota, tačiau pirminiais skaičiavimais reikėtų dar apie 700 tūkstančių eurų, kuriuos tikimasi gauti iš Europos Sąjungos fondų. Savivaldybei iš biudžeto per dvejus metus reikėtų skirti apie 200 tūkstančių eurų. Taip pat užsiminta, kad kiti pastatai būtų tvarkomi bendradarbiaujant su verslininkais.

XVI amžiuje statyti Siesikų dvaro rūmai yra laikomi viena seniausių išlikusių Lietuvoje renesanso stiliaus rezidencijų. Restauravus Siesikų dvaro sodybos pastatus, jie turėtų tapti turistų traukos centru.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas