V. Paknys – Rotary klubo prezidentas 2018–2019 metais. AUTORĖS nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Rotary klubas – atvira visuomeninė organizacija

Prieš 22 metus, 1996-ųjų balandžio mėnesį, buvo įkurtas Ukmergės Rotary klubas, o lapkričio 23 dieną jis inauguruotas. Rekomendaciją suteikė Danijos Veilje Nord klubo rotariečiai, nes Lietuvos Rotary klubai buvo priskirti Danijos apygardai Nr. 1460. Ukmergiškiai taip pat priklauso tarptautinei Rotary International organizacijai.

Organizacijos veiklos pagrindas

Rotary klubo ištakos – 1905-ieji, kai JAV, Čikagoje, įvyko pirmasis klubo susirinkimas. Dabar organizacija jungia per 1,2 mln. rotariečių, susibūrusių į daugiau kaip 32 000 Rotary klubų 200 šalių.

Lietuvos Rotary klubas įkurtas 1934 m. spalio 15 d. Kaune. Šiuo metu mūsų šalyje veikia 54 tokie klubai, juose – apie 1 500 narių. Ukmergės Rotary klubas buria 35 vyrus – ne tik ukmergiškius, bet ir širvintiškius bei jonaviškius. Tai – verslininkai, medikai, politikai, pedagogai, inžinieriai, ūkininkai.

Šios organizacijos veiklos pagrindas – laikantis tarnavimo idėjos, vykdyti humanitarinius projektus, ugdyti ir skatinti dorovinius profesinės veiklos pradus, tarptautinį tarpusavio supratimą, gerą valią ir taiką.

Veikla – pagal tarptautinius įstatus

Organizacija visame pasaulyje veikia laikydamasi tipinių Rotary klubo įstatų, priimtų 1922 metais. Klubas turi turėti pavadinimą, turi būti nustatytos jo teritorijos ribos, nuolatinių susitikimų, narystės, lankomumo, stojamojo ir nario mokesčio mokėjimo taisyklės. Klubui vadovauja prezidentas, jam padeda visi klubo nariai. Prezidento rinkimai vyksta prieš metus iki vadovavimo pradžios, būsimam darbui intensyviai ruošiamasi, mokomasi. Klubo vadovai dalyvauja įvairiose Rotary organizuojamuose seminaruose, konferencijose, apygardos renginiuose. Prezidentų įgaliojimai baigiasi kiekvienų metų liepos 1 dieną.

Ukmergės Rotary klubo 2018–2019 metų prezidentas Vydas Paknys sakė, kad tarptautinių įstatų reikalavimų laikosi ir mūsų rotariečiai: „Klubo nariai moka nario mokestį, renkasi kiekvieną ketvirtadienį, svarsto darbotvarkėje numatytus klausimus. Ukmergiškių užsibrėžti tikslai – plėsti savo narių žinias ir jas panaudoti tarnaujant visuomenei, prisijungti prie organizacijų, atliekančių labdaros ir paramos darbus, tvirtinti aukštus etinius ir profesinius sugebėjimus, skleisti taikos, geros valios ir tarpusavio supratimo idėjas Lietuvoje ir pasaulyje, skatinti narių tarpusavio draugystę, siekti glaudesnio bendravimo.“

Per 22 metus klubui vadovavo skirtingi prezidentai, jie šias pareigas ėjo tik po vieną kadenciją.

Dėl narių leidžiama apsispręsti

Daugelį metų tapti klubų nariais galėjo tik vyrai. Dabar šis reikalavimas švelninamas: pasaulyje, kituose Lietuvos rajonuose jau kuriasi ir mišrūs arba tik moterų Rotary klubai. „Kadangi kiekvienam klubui suteikta teisė pačiam apsispręsti, klube šiuo klausimu taip pat diskutuojama“, – neslėpė vadovas.

Daro gerus darbus

Nuo pat įsikūrimo pradžios Ukmergės Rotary klubas įgyvendino daug paramos ir labdaros projektų, pagelbėjo skurdžiau gyvenantiems žmonėms bei prisidėjo prie miesto ir bendruomenės gerovės. Mūsų klubas remia Ukmergės ligoninės Vaikų ligų skyrių, taip pat tradiciškai prieš Naujuosius metus dvi savaites vaišiname kalėdine sriuba nepriteklius patiriančius asmenis. Jiems padedame ne tik skirdami pinigų maitinimui, bet ir patys apsilankome valgyklėlėje, bendraujame su žmonėmis“, – kalbėjo V. Paknys.

Rotariečių paramą jaučia ir „Ryto“ specialioji mokykla – padedant Danijos bendraminčiams, skirta lėšų įrengti šioje įstaigoje liftą neįgaliesiems.

Klubo nariai materialiai parėmė idėją mažiesiems ukmergiškiams bei svečiams suteikti galimybę kalėdiniu laikotarpiu nemokamai džiaugtis karusele, veikusia prie Kultūros centro.

Dar vienas klubo prasmingų darbų – prisidėjimas įrengiant miesto laikrodį ant Vytauto gatvės pastato.

Į veiklą įtraukia ir jaunimą

Į organizacijos veiklą stengiamasi įtraukti ir jaunimą. 2016 metais buvo inauguruotas Ukmergės Interact klubas, kurio nariai – moksleiviai. Jie kartu su suaugusiais padeda labdaros akcijose, lanko neįgaliuosius, senus žmones. „Pernai gruodžio viduryje Interact jaunimas ligoninės Vaikų ligų skyriuje keletą valandų žaidė su mažaisiais pacientais, – prisiminė V. Paknys. – Tokia visuomeninė veikla jaunus žmones skatina būti aktyviais šalies piliečiais.“

Parama – gabiems ir iniciatyviems jaunuoliams

Klubas stengiasi suteikti paramą gabiems, iniciatyviems, turintiems idėjų moksleiviams, kurias jie trokšta įgyvendinti, tačiau to neleidžia jų tėvų finansinė padėtis.

Kadangi labai svarbus tarptautinis bendradarbiavimas, klubas dalyvauja Jaunimo mainų programoje. Šįmet vienas iš klubo narių globoja Jaunimo mainų programos dalyvį iš Italijos, mūsų moksleiviai taip pat išvyksta į užsienį, kur apsigyvena rotariečių šeimose“, – kalbėjo klubo vadovas.

Kartu su kitomis žinybomis bandoma spręsti ir globalias problemas – rotariečiai dalyvauja Lietuvos savižudybių prevencijos programoje.

Aktyvūs visuomeniniame gyvenime

Be tradicinių pasitarimų į klubo susirinkimus kviečiami žymūs ekonomistai, politikai, verslininkai, menininkai, kurie supažindina su nūdienos svarbiausiais politinio, ekonominio gyvenimo aspektais, pasidalija savo patirtimi ir idėjomis. Organizuojamos išvykos į rajono ir šalies įmones, įstaigas, susiruošiama į ekskursijas, rengiamos šventės, dalyvaujama sporto varžybose. Taip pat susitinkama su kitų Lietuvos Rotary klubų nariais, bendraujama su Europos rotariečiais. „Tai buria klubo narius, juos vienija, skatina bendriems darbams“, – įsitikinęs prezidentas.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Čia kaip sekta kazkokia.
  • Anonimas :
    Tas Rotary klubas senu diedu norinciu sau naudos

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas