Asociatyvi nuotrauka.

Naujausi, Nuomonių telefonas

Priklausomai nuo žemės mokestinės vertės

Kodėl Ukmergėje yra vienas didžiausių žemės mokesčio tarifų Lietuvoje? Pasidomėjusi septynių rajonų žemės mokesčių dydžiais, sužinojau, kad mūsų rajone nustatytas 1 proc., o pavyzdžiui, Širvintose – tik 0,2 proc., Utenoje – 0,7 proc., Trakuose – 0,27 proc., Šalčininkuose – 0,4 proc., Zarasuose – 0,4 proc., Vilniuje – 0,3 proc. Gavusi 122 Eur sąskaitą sumokėti žemės mokesčio, buvau nemaloniai nustebinta“, – tokį elektroninį laišką parašė Rosita.

Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus Rinkliavų poskyrio vedėja Zita Morkūnienė atsakė, kad rajono Savivaldybės taryba žemės mokesčio tarifus ateinantiems mokestiniams metams nustato vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 16 straipsnio 2 dalies 37 punktu, 16 straipsnio 2 dalies 18 punktu, Lietuvos Respublikos žemės mokesčio įstatymo 6 straipsniu ir 8 straipsnio 2 dalies 3 punktu. „Tuo pačiu sprendimu patvirtinami ir neapmokestinamųjų žemės sklypų dydžiai fiziniams asmenims, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir kuriems nustatytas 0–40 procentų darbingumo lygis arba kurie yra sukakę senatvės pensijos amžių ar yra nepilnamečiai: Ukmergės mieste – 0,1 ha, kitose rajono teritorijose – 1,5 ha.

Žemės mokesčio įstatymo 6 straipsnio 1 punktas numato mokesčio tarifą – nuo 0,01 procento iki 4 procentų žemės mokestinės vertės. Konkretų mokesčio tarifą nustato Savivaldybės taryba. Siekdama stabilumo mokesčių politikoje, Ukmergės rajono savivaldybės taryba nuo 2013 metų kas metai tvirtina tuos pačius žemės mokesčio tarifus (procentais).

Apskaičiuotas žemės mokesčio dydis priklauso ne tik nuo patvirtinto tarifo dydžio, bet ir nuo žemės mokestinės vertės. Masinis žemės vertinimas žemės mokestinėms vertėms apskaičiuoti Vyriausybės nustatyta tvarka atliekamas ne rečiau kaip kas 5 metai“ – kalbėjo Z. Morkūnienė.

Rinkliavų poskyrio vedėja taip pat pridūrė, kad Ukmergės rajono savivaldybės taryba turi teisę savo biudžeto sąskaita sumažinti mokestį arba visai nuo jo atleisti: „Prašymai dėl lengvatų suteikimo priimami iki kitų, po mokestinių, metų, kovo 31 dienos. Su prašymu dėl lengvatos suteikimo gali kreiptis kiekvienas asmuo“.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • anonimas :
    as pritariu ,kad pasileje zeme auksine
  • Aaaa :
    Kosmosas. Tokioj pasilej vos ne vilniaus kainos.
  • user :
    Tragedija, o ne mokestis. Gyvenu praktiskai pelkeje, o moku uz sklypa 125 eur? Kur logika
  • Anonimas :
    NU taip pernai mokejau 121 osiemet 159 eu tai kur cia apskaiciavimas kas 5metai
  • Na, :
    Į šį klausimą turėtų atsakyti Taryba arba bent kuris komitetas, nes Morkūnienė ir Ko yra tik skaičiuotojai! Todėl ir liko klausimas neatsakytas. Taigi, kodėl Ukmergėje didžiausias?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas