Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Prasidėjo Lietuvos Respublikos prezidento rinkimų kampanija

Lapkričio 12 dieną prasidėjo Lietuvos Respublikos prezidento rinkimų kampanija. Šalies vadovas bus renkamas 2019 metų gegužės 12 dieną, antrasis turas numatytas gegužės 26 dieną.

Prasidėjus kampanijai, kandidatais ketinantys keltis asmenys jau gali registruotis politinės kampanijos dalyviais. Šis statusas pretendentams leis priimti aukas. Paremti kandidatus laikantis nustatytų limitų gali fiziniai asmenys bei politinės partijos, taip pat pats politinės kampanijos dalyvis gali naudoti asmenines lėšas. Per prezidento rinkimus kandidatas daugiausiai galės išleisti 1,1 mln. eurų.

Kandidatais į prezidentus bus registruojami ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų parašų surinkę politinės kampanijos dalyviai.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog prieš šiuos Respublikos prezidento rinkimus buvo pakeistas Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų įstatymas, į rinkimų procesą įnešęs nemažai naujovių.

Prezidento rinkimuose atsisakoma VRK deklaruotų mažareikšmių daiktų dalijimo rinkėjams; numatyta, jog pretendentų būti kandidatais į Respublikos prezidentus iškėlimas pradedamas ne anksčiau kaip likus 85 dienoms iki rinkimų dienos (buvo 80 d.); numatyta, kad kandidatas į Respublikos prezidentus turi teisę raštu atšaukti savo pareiškinius dokumentus likus ne mažiau kaip 35 dienoms iki rinkimų dienos (buvo 15 d.); pretendentai į kandidatus turės VRK pateikti ne laisvos formos, o nustatytos formos biografiją; draudimas naudotis tarnybine padėtimi išplėstas įtraukiant ir Europos Sąjungos institucijas, įstaigas ir organizacijas; numatyta, jog jeigu kandidatui į Respublikos prezidentus dėl einamų pareigų reikia pranešti svarbių žinių visuomenės informavimo priemonėms, skirtingai nei anksčiau kandidatui nereikia rengti spaudos konferencijos, tai jis gali padaryti, svarbiausia, kad nebūtų vykdoma rinkimų agitacija; atsisakoma konkretaus Lietuvos pašto paslaugų ir po rinkimų leidžiamos rinkimų rezultatų knygos.

Šiuo metu apie dalyvavimą rinkimuose yra paskelbę ekonomistas Gitanas Nausėda, filosofas Arvydas Juozaitis, parlamentaras Naglis Puteikis, Seimo narė ekonomistė Aušra Maldeikienė, europarlamentaras Valentinas Mazuronis. Konservatorių partijos kandidate tapo parlamentarė ekonomistė Ingrida Šimonytė, pirminiuose rinkimuose aplenkusi diplomatą Vygaudą Ušacką. Liberalų sąjūdis rinkimuose yra patvirtinęs europarlamentaro Petro Auštrevičiaus kandidatūrą.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas