Projekto dalyviai.

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

Istorija stimpanko stiliumi

Audrius LAURUTIS

VšĮ Kūrybos ir inovacijų laboratorija direktorius

Jaunimo mainai „Istorija Stimpank stiliumi“ – tai tarptautinis projektas, kurį vykdant 20 jaunų žmonių ir du jaunimo lyderiai iš Lenkijos bei Lietuvos buvo kviečiami iš naujo pažinti šalių istoriją ir kultūrą. Šio Lietuvos-Lenkijos jaunimo mainų fondo finansuojamo projekto organizatoriai yra VšĮ Kūrybos ir inovacijų laboratorija, partneriai – „Fundacja Tu Brzoza“ ir Ukmergės Antano Smetonos gimnazija.

Baigiamoji penkių dienų trukmės projekto dalis vyko Ukmergės rajono Veprių miestelyje. Jaunimas iš Lenkijos ir Antano Smetonos gimnazijos mokėsi kūrybiškumo, asociatyvaus mąstymo, komandinio darbo, gebėjimo prisiimti ir dalintis atsakomybėmis, kelti tikslus, sudaryti mokymosi, tobulėjimo planus, kritiškai vertinti save. Renginio metu buvo užduodama daug klausimų apie savo šalies kultūrą, aplinką, iš kurios yra kilę, buvo mokomasi susieti save su istoriniais įvykiais ir ieškoti šalies identiteto, bendrumų, sąlyčio taškų su projekte dalyvaujančia kaimynine šalimi bei globaliu mus supančiu pasauliu.

Pasiekti projekto tikslams ir uždaviniams pasirinkta steampunk forma. Steampunk (liet. stimpankas) – tai neišsipildžiusi Anglijos Viktorijos laikų istorijos versija. XIX a. buvo manoma, kad įvyks ypač didelis technologinis proveržis ir vietoje anglies energijos bus naudojama ypač moderni Steam energija. Deja, taip neįvyko, ir ši istorijos šaka nutrūko. Ji vėl atkurta moderniame šių laikų pasaulyje, kur stimpanko stiliumi kuriami filmai, knygos. Stimpanko pradininku laikomas rašytojas Žiulis Vernas ir jo knyga „20 tūkstančių mylių po vandeniu“. Žinomiausias stimpanko pavyzdys Lietuvoje yra Andriaus Tapino knyga „Vilko valanda“. Iš esmės šis stilius leidžia mums kurti alternatyvią istorijos versiją, nusikelti į bet kuriuos laikus ir juos pakoreguoti su šiandienai artimomis technologijomis (daugiausia mechaninėmis).

Šiame projekte jaunimas organizavo ir patys dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse. Dalyviai atrinko iškiliausias istorines asmenybes, įvykius ir perkėlė juos į stimpanko realybę. Taip dirbtuvėse, kurioms vadovavo Vilniaus miesto stimpanko legenda Donatas Dubauskas, buvo atkurtos tokios asmenybės, kaip Adomas Micekvičius, tokie įvykiai, kaip Žalgirio mūšis ar Lietuvos vytis, lenkų nacionalinis simbolis erelis. Tokiu patraukliu būdu jauni žmonės pažino istoriją, perleido per savo patirtį ir kūrybiškai ją interpretavo.

Dalyviai ypač nustebo supratę, kad tie patys istoriniai įvykiai skirtingose šalyse interpretuojami visiškai kitaip. Kaip pavyzdys buvo paimtas „Žalgirio mūšis“, A. Mickevičiaus asmenybė, Vilniaus krašto problema ir pan. Prieita prie išvados, kad tiesos ieškoti nereikia, tiesiog būtina išmokti priimti skirtingas nuomones ir istorijos versijas, įsiklausyti į argumentų rinkinius bei toleruoti juos, net jei nuomonės ne visuomet sutampa.

Šiais jaunimo mainais buvo ištransliuota pozityvi žinutė apie Lenkijos ir Lietuvos šalių bendradarbiavimą, kūrybiškai pažvelgta į abiejų šalių istoriją ir kultūrą. Projekto metu sukurti 4 videofilmai, kuriais su partneriais dalijamasi socialiniuose tinkluose. Mainų dalyviai, kūrybiškai perteikdami Lietuvos bei Lenkijos istorinius įvykius ir asmenybes, taip prisidėjo prie abiejų šalių valstybingumo šimtmečio minėjimo.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas