Ukmergiškės aplankė daug objektų.

Žmonės

Svečiuose – pas savo partneres Vokietijoje

Rima PIVORIENĖ

Moterų klubo ,,Feridė“ prezidentė

Moterų klubo ,,Feridė“ narės kartu su Ukmergės rajono savivaldybės delegacija jau trečią kartą lankėsi Vokietijoje, Unst-rut-Hainich apskrityje, Miulhauzene. Ukmergiškes pakvietė partnerės – moterų organizacija ,,Deutscher Frauenring e.V.“

Viešnagės tikslas – apsikeisti patirtimi, vykdant veiklas vietos bendruomenei aktualiais gerovės kėlimo klausimais, aptarti galimas jungtines veiklas, jas inicijuoti ir organizuoti, numatyti galimus finansavimo šaltinius, bendradarbiavimo tarp nevyriausybinio sektoriaus ir savivaldos galimybes. Taip pat padiskutuoti apie savanorystės principus ir aktyvumą, senjorų įtraukimo į veiklas priemones, jų užimtumo ir socialinės pagalbos reikalingiems asmenims suteikimą per bendradarbiavimą.

Mūsų rajono atstovės buvo sutiktos vienoje seniausių Vokietijos rotušių, per miesto šventę Kirmes (Kermošius), kuri buvo švenčiama jau 141 kartą.

Susitikimo metu moterų organizacijos „Deutcher Frauenring e.V“ narės pasidalino ilgamete savanoriškos veiklos patirtimi organizuojant asmenybės ugdymo veiklas senjorams, atskleidė bendradarbiavimo galimybes su privačiais socialinės globos paslaugų teikėjais bei savivalda, jų parama, sprendžiant negalią turinčių vyresnio amžiaus bendruomenės narių problemas, jų gyvenimo kokybės gerinimą, nepažeidžiant senjorų orumo.

Ukmergiškės savo ruožtu pasidalino nevyriausybinių organizacijų ir mūsų rajono savivaldybės bendradarbiavimo patirtimi, papasakojo apie įgyvendintas ir dar planuojamas įgyvendinti veiklas, projektus, jų indėlį į socialinį, kultūrinį, švietimo gyvenimo gerinimą bendruomenėje įtraukiant vietos gyventojus, paramos organizavimą, nevyriausybinių organizacijų rėmimą.

Delegacijos dalyviai sužinojo, kokia svarbi vietos bendruomenei tuo metu vykusi liaudies šventė Kirmes. Jai ruošiamasi visus metus, renkamas Kirmes burmistras, kuris rūpinasi ir koordinuoja 27 bendruomenių sudarytą šventės programą bei įvairius renginius, skirtus vaikams, visai šeimai, senjorams. Anksčiau Kirmes vadindavo bažnytinius renginius, vėliau šis pavadinimas pritapo ir šventadienio mugėms, vykusioms dažniausiai prie pagrindinės bažnyčios arba Rotušės aikštėje. Organizuojant šį renginį didžiulį vaidmenį suvaidina moterų organizacijos narės, kurios sugeba suburti bendruomenę įrengiant kermošiaus palapines – kiemelius, prekiaujant rankdarbiais, organizuojant eiseną ir pasirodymus. Garbaus amžiaus organizacijos narės dalyvauja ir kuriant miesto socialinę gerovę, organizuoja maisto bei labdaros dalinimą pabėgėliams bei socialiai remtiniems gyventojams, rūpinasi neįgaliais senoliais.

Mes papasakojome apie moterų klubo ,,Feridė“ indėlį organizuojant Miesto šventės renginius, „Smetoninių“ šventę bei įgyvendinant socialinio pobūdžio projektus.

Įdomus susitikimas ir pokalbis įvyko Miulhauzeno diakonijos skyriuje su jo vadovu Rainer Engel. Pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais jis lydėjo ne vieną krovinį, vežantį humanitarinę pagalbą Ukmergės rajono gyventojams, todėl susitikimas praėjo itin šiltai, buvo atnaujinti ryšiai, aptartos aktualijos. Moterų klubas domėjosi, kokias konkrečias socialines paslaugas šiuo metu teikia diakonija. R. Engel išsamiai papasakojo apie veiklą, teikiamas dienos priežiūros socia-lines paslaugas vaikams ir nepasiturintiems žmonėms, labdaros valgyklos darbą, savanorių pagalbą ir bendradarbiavimą su verslo ir valdžios atstovais.

Vizito į visuomeninę organizaciją „Miulhauzeno Tafel“ metu susipažinome su jų vykdoma labdaros ir maisto dalijimo tvarka pabėgėliams bei nepasiturintiems gyventojams. Organizacijos vykdoma veikla yra panaši į Lietuvoje veikiantį „Maisto banką“. Čia mus sužavėjo Vera Koch, kuri organizacijoje savanoriauja jau 20 metų, už savo veiklą yra ne kartą apdovanota ne tik savivaldybės, bet ir apskrities vadovų. Savanorė papasakojo, kaip organizuojamas maisto surinkimas, jo pristatymas į būstinę ir dalijimas, kas turi teisę gauti paramą, kokie santykiai su naujai atvykusiais pabėgėliais, aptarė kylančias problemas. Deja, priglaustieji dažnai reiškia nepagrįstai didelį nepasitenkinimą, nepagarbiai elgiasi su duona ir pan. Tačiau didžiausia bėda, anot V. Koch, yra ta, kad visuomenė sensta, o jauni žmonės nenoriai įsitraukia į labdaros veiklas.

Didelį įspūdį mums paliko apsilankymas Miulhauzeno muziejuje. Su šia įstaiga Ukmergės kraštotyros muziejus yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartį. Muziejaus direktorius Dr. Tomas T. Miuller didžiuodamasis aprodė gražiai suremontuotas patalpas, ekspozicijos pritaikymą vaikams. Čia įrengtose salėse eksponatai išdėstyti ne chronologine tvarka, o kiekviena salė skirta atskirai temai. Komiksų herojų pagalba vaikai supažindinami su buvusiais įvykiais, savo miesto istorija.

Apsilankyti geografiniame Vokietijos centre Opfermoor Niderdorloje mus pakvietė apskrities landratas Harald Zanker. Įdomus pokalbis įvyko moterų švietimo centro „Deutcher Frauenring“ būstinėje. Jo metu dalinomės savo rajono patirtimi, pristatėme vykdytas veiklas, iš esmės aptarėme abiejų šalių moterų organizacijų galimų bendrų veiklos projektų galimybes, keičiantis vizitais ir pasidalijant patirtimi.

 Apsilankymas slaugos centre „Am Hainich“ visoms padarė didelį įspūdį. Ukmergiškes domino, kaip vyksta trumpalaikė dienos bei stacionari pacientų slauga, kokios teigiamos paslaugos, kaip atrodo pacientų kambariai ir pan. Nepaprasta švara, tvarka, malonus darbuotojų bendravimas su gyventojais yra siekiamybė ir mūsų slaugos namuose.

Viešnagė prabėgo nepaprastai greitai. Namo vykome pilnos įspūdžių ir naujų idėjų.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas