Dirbo ir dideli, ir maži.

Aktualijos

Rečionyse įkurtas „Nepriklausomybės kiemelis“

Janina STANCIKAITĖ-STRIKIENĖ

Visą rugsėjį Rečionių bendruomenės nariai būrėsi bendram darbui, siekdami savo gyvenvietėje prasmingai paminėti Lietuvos šimtmetį. Jau metų pradžioje buvo apsispręsta neiti lengviausiu keliu, apsiribojant vien gražiais renginiais, o kibti į darbą ir vieną apleistą viešąją teritoriją paversti lietuvybę simbolizuojančia, garbingą Lietuvos jubiliejų primenančia reprezentacine kaimo erdve. Šia vieta tapo pačiame kaimo centre esantis nebenaudojamas parduotuvės pastatas ir 3 a žemės sklypas priešais jį. Gyventojai jau ne vienerius metus žiūrėjo į namą išdaužytais langais ir netvarkomą aplinką, tad kai atsirado iniciatyva šią situaciją iš esmės pakeisti, savanorių darbams tikrai netrūko.

Projekto, simboliškai pavadinto „Nepriklausomybės kiemeliu“, metu buvo užkalti ir lazeriu pjautos faneros detalėmis dekoruoti nenaudojamo pastato langai, teritorijoje išrauti pasenę želdiniai, perklotas plytelių takas, išlyginta ir įsėta veja, pasodinti koloniniai ąžuoliukai. O galutiniu, teritoriją jungiančiu, akcentu tapo ažūrinė metalinė skulptūra.

Sunkiausius tvarkymo darbus įveikti, kaip jau Rečionyse įprasta, pagelbėjo didieji ūkininkai. Kaimo moterys, dar gerokai iki darbų pradžios numatytoje teritorijoje rinkdavosi dažyti faneros ornamentus. Itin daug darbo įgyvendinant šį projektą įdėjo Rečionių seniūnaitis Osvaldas Uselis, kuriam teko ir atsakingiausias darbas – iš atskirų detalių sumontuoti vientisą metalinę skulptūrą. Jaunimas aktyviai kibo tiek į aplinkos tvarkymo, tiek ir dažymo darbus.

Nors fizinės jėgos ir statybinių įgūdžių reikalaujančių darbų buvo daug, tačiau sunkiausia vis dėlto buvo atrasti tinkamą idėją tiek skulptūrai, tiek langų dekorui. Stilizuotus tradicinius raštus ir verpsčių puošybos elementus iš sunkiai apčiuopiamos idėjos į tvarkingus, pjovimo įrangą turinčioms įmonėms suprantamus brėžinius, perkėlė bendruomenės narys Paulius Strikas, vėliau vadovavęs ir didžiajai daliai vykusių statybos pobūdžio darbų.

Projektas įgyvendintas Ukmergės rajono savivaldybės ir Rečionių bendruomenės lėšomis.

Nenaudojamas pastatas badė akis.

Taip po projekto įvykdymo atrodo pastatas.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Šaunuoliai, patiems gražiau...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas