Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Kainos didėja

2018 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,3 proc., praneša Lietuvos statistikos departamentas. Daugiausia tam įtakos turėjo daržovių, drabužių, avalynės, šilumos energijos kainų padidėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų ir atostogų išvykų kainų sumažėjimas.

Per šį laikotarpį vartojimo prekių kainos padidėjo 2 proc., o paslaugų sumažėjo 0,3 proc. Prekių kainų pokyčio įtaka bendram mėnesiniam kainų pokyčiui sudarė +1,431 procentinio punkto, paslaugų kainų pokyčio įtaka sudarė –0,073 procentinio punkto.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,6 proc., o rinkos kainos – 1,3 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamų kainų pokyčio įtaka sudarė +0,209 procentinio punkto, rinkos kainų pokyčio įtaka sudarė +1,130 procentinio punkto.

2018 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., dėl naujų rudens sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 8,5 proc. Avalynė pabrango 12,8 proc., drabužiai – 7,3 proc.

Per šį laikotarpį maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 1,9 proc. Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos. Iš jų labiausiai padidėjo pomidorų, trumpavaisių agurkų, avokadų, žiedinių kopūstų, gūžinių salotų kainos, o sumažėjo melionų, morkų, kriaušių, vynuogių, burokėlių kainos. Iš kitų maisto produktų daugiausia pabrango traškučiai, šokoladas, kefyras ir rūgpienis, kalakutiena, o atpigo džiovinti vaisiai, šviežios ar atšaldytos jūros gėrybės, valgomieji ledai, ryžiai, arbata, sūdytos žuvys.

Iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų (kainos padidėjo 1,8 proc.) daugiausia pabrango šilumos energija.

Švietimo paslaugos pabrango 1,9 proc.

Poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos atpigo 1 proc., tam daugiausia įtakos turėjo atostogų išvykų kainų sumažėjimas.

2018 m. rugsėjo mėn. metinė (2018 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2017 m. rugsėjo mėn.) infliacija sudarė 2,4 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo degalų ir tepalų, kietojo kuro, daržovių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto, tabako gaminių kainų padidėjimas bei šilumos energijos ir vaisių kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 1,8 proc., paslaugų – 4 proc.

2018 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2017 m. rugsėjo mėn., valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos sumažėjo 1 proc., o rinkos kainos padidėjo 3 proc.

2018 m. rugsėjo mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 3,1 proc.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas