A. Girdžiūna pakvietė į Ukmergės gimnazijos 100-mečio renginius.

Aktualijos, Naujausi

Artėjant profesinei šventei – apie mokytojo prestižą, emocinę aplinką bei rūpesčius

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyrius inicijavo susitikimą su rajono žiniasklaidos atstovais ir pasidalino svarbiausiomis naujienomis, rūpesčiais, atliktais darbais bei ateities planais. Trumpoje spaudos konferencijoje dalyvavo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas, vyr. specialistas Arūnas Augustinas ir Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna.

 

Švęs jubiliejų

Pirmasis džiugia žinia pasidalino Antano Smetonos gimnazijos direktorius A. Girdžiūna ir pakvietė visus ukmergiškius į spalio 20 dieną rengiamą Ukmergės gimnazijos šimtmečio jubiliejų. Pasak direktoriaus, ši šventė svarbi ne tik buvusiems bei esamiems šios įstaigos mokiniams, darbuotojams, bet ir visiems Ukmergės krašto žmonėms.

„Kai 1918 metais buvo įsteigta pirmoji šioje apskrityje lietuviška gimnazija, ji vadinosi Valdžios gimnazija, – istoriniais prisiminimais dalijosi direktorius. – Per 100 metų mokykla net 15 kartų keitė savo pavadinimą. Ji vadinosi Jono Biliūno, Gudaičio Guzevičiaus, mergaičių vardu, vadinta II ir net I vidurine. Tačiau tai – toji pati Antano Smetonos gimnazija, išugdžiusi Lietuvai daug gabių, svarbių asmenybių.“

Kaip informavo A. Girdžiūna, pirmoji šventės dalis prasidės 12 valandą šv. Mišiomis. Po jų renginys persikels į Kultūros centrą, kur antroje dalyje su koncertine programa pasirodys esami ir buvę gimnazijos moksleiviai. Trečia dalis numatyta gimnazijoje. Čia vyks bendraklasių susitikimai bei šimtmečio diskoteka.

Ukmergės gimnazija, pasak direktoriaus, išgyveno įvairius laikus: Nepriklausomybės kūrimosi; pokario ir tarybinius, kai buvo bandoma daug ką iš istorijos ištrinti; mokyklos, gimnazijos atkūrimo. „Dabar yra klestėjimo ir kilimo laikotarpis, kai turime labai puikius, aktyvius vaikus bei labai gerus rezultatus“, – džiaugėsi A. Girdžiūna. Ir pridūrė, jog šiemet pagal „Rotary“ mainų programą gimnazijoje mokosi italas Lukas Mania. Kadangi jis kalba tik angliškai, pedagogai susiduria su nauju iššūkiu, kaip mokyti užsieniečius.

Švenčiant 100 metų jubiliejų gimnazija pirmą kartą visuomenei pristatys parengtą knygą – Antano Smetonos gimnazijos istoriją „Atodangos“. „Prieš penkerius metus buvome įsipareigoję tai padaryti ir savo pažadą ištesėjome. Knygoje, kurią paruošė lietuvių kalbos mokytoja Vitalija Žiupkienė, pateikti mokytojų pasisakymai, gimnazijos istorija, atstatytas istorinis teisingumas“, – apie spausdinimui atiduotą leidinį pasakojo direktorius.

Pristatė egzaminų naujoves

Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistas A. Augustinas papasakojo apie brandos egzaminų naujoves, kurios aktualios ir būsimiems abiturientams, ir planuojantiems perlaikyti egzaminus. Pasak vyr. specialisto, pateikti šią informaciją skubama, nes rugpjūčio pabaigoje buvo gautas naujas egzaminų tvarkos aprašas. Pagal įsigaliojusius reikalavimus iki rugsėjo 15 dienos savivaldybės administracijos direktorius arba jo įgaliotas asmuo savivaldybės teritorijoje turėjo paskirti bazines mokyklas, kurios įregistruotos duomenų perdavimo sistemoje KELTAS. Ukmergės rajono bazine mokykla bus Antano Smetonos gimnazija.

„Dar viena naujovė – brandos darbą nuo šių mokslo metų gali rinktis ir III gimnazijos klasės mokiniai, – pasikeitimus vardijo A. Augustinas. – Brandos darbą IV gimnazijos klasės mokinys pasirenka iki einamųjų mokslo metų rugsėjo 25 dienos, o III gimnazijos klasės mokinys – iki einamųjų mokslo metų sausio 15 dienos. Brandos darbą IV gimnazijos klasės mokinys atlieka nuo einamųjų mokslo metų spalio 1 dienos, o III gimnazijos klasės mokinys nuo einamųjų mokslo metų sausio 30 dienos toje mokykloje, kurioje ir pasirinko laikyti brandos darbą.“

Vyr. specialistas taip pat pranešė, kad prašymus laikyti dalykų brandos egzaminus ir parengti brandos darbą kandidatas teikia mokyklos vadovui iki spalio 24 dienos. Prašyme turi būti nurodomi pasirinkti egzaminai, egzaminų tipai, brandos darbas, pareiškiamas sutikimas dėl asmens duomenų tvarkymo brandos egzaminų organizavimo, pritaikymo, vykdymo, vertinimo, mokymosi rezultatų sutikrinimo, stojant į kitas mokyklas, tikslais.

Eksternai (asmenys, įgiję vidurinį išsilavinimą Lietuvoje ar užsienyje, arba užsienio šalies mokyklos vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniai, pageidaujantys laikyti brandos egzaminą, planuojantys brandos egzaminus laikyti 2018-2019 mokslo metais) prašymus taip pat turi pateikti iki spalio 24 dienos savivaldybės, kurioje gyvena, administracijos direktoriaus paskirtos bazinės mokyklos vadovui. Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos apraše numatyta, kad eksternai pasirinktus brandos egzaminus turės laikyti pagrindinėje sesijoje. Jie gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 egzaminus. Pasibaigus prašymų teikimų laikui, bet ne vėliau kaip prieš 7 darbo dienas iki pakartotinės sesijos pradžios eksternai, nepateikę prašymo iki spalio 24 dienos, dar galės prašymus teikti Kauno miesto administracijos direktoriaus paskirtos bazinės mokyklos vadovui ir ten laikyti pasirinktus egzaminus pakartotinėje sesijoje. Prašymus šiais mokslo metais galima pateikti tik vieną kartą vienoje bazinių mokyklų. Kartu su prašymu eksternas turi sumokėti 14,48 euro už kiekvieną pasirinkto dalyko brandos egzaminą.

Kandidatams, turintiems sveikatos sutrikimų, patvirtintų gydytojų konsultacinės komisijos pažymomis, pagal šios komisijos rekomendaciją sudaromos brandos egzamino vykdymo sąlygos. Prašymą kartu su gydytojų konsultacinės komisijos pažyma iki spalio 24 dienos mokinys ir buvęs mokinys pateikia mokyklos vadovui, eksternas – bazinės mokyklos vadovui.

Pasak A. Augustino, anksčiau pagrindinės sesijos brandos dalykų egzaminų centrai savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu buvo skiriami iki kovo pabaigos, o nuo šiol paaiškės iki gruodžio 13 dienos.

Aprūpino kanceliarinėmis priemonėmis

Spaudos konferencijos metu Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas V. Kalinas kalbėjo apie jau atliktus darbus, susijusius su mokytojo profesijos prestižo didinimu, mokyklų emocinės aplinkos gerinimu, papasakojo apie verslumo ugdymo mokyklose planus.

Pasak vedėjo, rajono švietimo įstaigose tokia situacija, kad pedagogų šiai dienai lyg ir pakanka, tačiau kai reikia pavaduoti vieno ar kito dalyko mokytojus, jų jau pritrūkstama. Nors Ukmergės rajone padėtis šiuo metu nėra bloga, tačiau po 5-7 metų, nesiimant reikiamų priemonių, ji gali tapti kritine.

Kadangi jaunų pedagogų į mokyklas beveik neateina, baiminamasi, jog po keliolikos metų nebus kam mokyti vaikus. Tokia padėtis visoje Lietuvoje. Dėl to savivaldybės jau imasi veiksmų, kaip pritraukti jaunus pedagogus, kelti mokytojo prestižą.

V. Kalinas pristatė parengtą Ukmergės rajono mokytojų profesijos prestižo didinimo ir jaunų pedagogų pritraukimo programą, kuri jau šį mėnesį bus pateikta Savivaldybės tarybos nariams. Programa bus vykdoma 2019–2021 metais, tačiau atskiros priemonės pradedamos įgyvendinti jau dabar.

Priemonių plane numatytos prioritetinės veiklos sritys, orientuotos į mokytojų darbo sąlygų bei emocinės aplinkos gerinimą, vadovų ir pedagogų kvalifikacijos tobulinimą, pedagogų skatinimą, bendradarbiavimo su socialiniais partneriais stiprinimą ir jaunų specialistų pritraukimo politikos įgyvendinimą.

Nelaukiant, kol parengta programa bus pristatyta ir patvirtinta, jau žengti pirmieji žingsniai. Kaip informavo vedėjas, Ukmergė, matyt, vienintelė Lietuvoje, šiemet rajono mokytojus aprūpino kanceliarijos priemonių krepšeliais. „Mokykloms buvo išsiųsti rekomendaciniai sąrašai, pedagogai patys galėjo spręsti, ko jiems reikia, – apie naujovę pasakojo V. Kalinas. – Taigi, daugelis mokyklų pradžiugino savo mokytojus. Antano Smetonos gimnazijos pedagogai juokavo, jog pasijautė kaip Seimo nariai.“

Prestižą kuria patys

Pradėta įgyvendinti ir dar viena idėja, kuri vadinasi „Mokytojo prestižą kuriame ir patys“. Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo, mokykloms buvo išdalinta po 10 plakatų su rekomendacinėmis priemonėmis: „Paaiškinome, kad tai – metinės veiklos priedas, tereikia pasirinkti kelias priemones ir jas padetalizuoti. Tikimės, kad mokyklos pradės pasiūlymus įgyvendinti ir matysime pažangą.“

V. Kalinas užsiminė ir apie dar vieną sumanymą, orientuotą į emocinės aplinkos gerinimą mokyklose. Ukmergėje jau lankėsi tarptautinės socialinio ir emocinio ugdymo programos LIONS QUEST instruktorė Daiva Šukytė, kuri pedagogams vedė mokymus. Jų tikslas nebuvo susijęs su žinių perteikimu. Mokymuose dalyvavo švietimo įstaigų atstovai, atsakingi už socialinį, emocinį ugdymą. Jie turėjo suformuoti trijų mėnesių trukmės užduotis ir jas įgyvendinti. Pasak vedėjo, ši idėja pavyko, dalyvių atsiliepimai puikūs.

Dar viena naujovė – mokyklų pedagogai nemokamai galės naudotis maždaug 100 nuotolinio mokymosi programų.

Nuo spalio 8 dienos rajone startuoja vadybinių kompetencijų stiprinimo programa, orientuota į vadovų rezervo parengimą. Planuojama sulaukti bent 25 dalyvių, kurie po mokymų galės tapti būsimais švietimo įstaigų vadovais. Pirmieji mokymai prasidės nuo komandos formavimo. Vedėjo teigimu, iki šiol Lietuva neturėjo mokyklų vadovų rengimo patirties. „Mes nesitikime per 200 akademinių valandų parengti kandidatūras užimti šias pareigas, bet galime pastiprinti žmones“, – sakė V. Kalinas.

Šiuo metu vadovų neturi keturios rajono švietimo įstaigos – Siesikų gimnazija, „Ryto“ bei Meno mokyklos, vaikų lopšelis-darželis „Žiogelis“. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo teigimu, šios pareigos praranda savo žavesį dėl įvairių priežasčių.

Mokysis verslumo pradmenų

V. Kalinas taip pat papasakojo apie rajono savivaldybės ketinimą pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos Junior Achievement (JA) organizacija. Tai – nevyriausybinė organizacija, skirta spręsti pagrindines jaunų žmonių socialines ir ekonomines problemas, šviečiant ir suteikiant galimybę pakeisti jų ateitį ir ekonominę sėkmę. Anot vedėjo, vienas iš tikslų, kad mokyklose diegtųsi mokymosi bendrovės ir verslumo dirbtuvės.

Prisijungus prie Lietuvos JA tinklo, kuriame jau yra daugiau nei 300 mokytojų ir per 150 verslo konsultantų, atsirastų galimybė padėti mokiniams rasti sąsajas tarp to, ką jie išmoksta mokykloje ir galėtų įgyti kurdami verslą.

Mokomųjų mokinių bendrovių  programa paprastai trunka nuo kelių mėnesių iki vienerių mokslo metų. Ji gali būti vykdoma pamokų metu arba neformalaus ugdymo metu. Mokinių bendrovę kuruoja mokytojas, jam ir mokiniams padeda bei konsultuoja verslo konsultantas.

Bendradarbiaujant su minėtąja organizacija tikimasi organizuoti mokymus ir ekonomikos mokytojams, taip pat mokyklose nuo 5 klasės įvesti verslumo ugdymo programas.

Neranda specialistų

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas pasidalino ir rūpesčiais. Specialioji „Ryto“ mokykla jau metai neranda medicinos slaugytojos. Yra etatas, tačiau niekas nenori dirbti šio darbo.

Taip pat ieškoma jaunų žmonių, kurie susidomėtų Inovacijų studijos veiklos organizavimu – robotų konstravimu, programavimu, 3D modeliavimu. Pasak V. Kalino, rajone yra nupirkta tam reikalinga įranga, bet neatsiranda norinčių vesti robotikos būrelį.

Rūpesčių švietimiečiams kelia ir neseniai įdiegti elektroniniai sveikatos pažymėjimai. Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo, sulaukiama tėvų nusiskundimų, kad kai kurie gydytojai sunkiai su tuo tvarkosi – nemoka įvedinėti duomenų ir pan. Vieni į mokyklas pristato rašytinius pažymėjimus, kiti apie apsilankymą pas medikus informuoja žodžiu, nes jų vaikų duomenys apie sveikatą pateikiami elektroninėje erdvėje.

Kvietė padėti įgyvendinti idėją

V. Kalinas taip pat informavo apie pradinių klasių pedagogų metodinio būrelio susitarimą, kad per metus kiekvienos mokyklos kieme atsirastų bent po vieną edukacinę vaikų žaidimų aikštelę. Vedėjas perdavė prašymą tėveliams, verslininkams prisidėti prie šios idėjos įgyvendinimo – nupirkti dažų ar paaukoti tam lėšų. Dėl to galima kreiptis tiesiai į mokyklas arba į Švietimo ir sporto skyrių. Aikštelėse, ant asfalto būtų piešiami loginį mąstymą lavinantys, mokymuisi skaičiuoti skirti, ar judrumą skatinantys žaidimai. Jų pavyzdžių yra daugybė.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas pakvietė visus rajono pedagogus, buvusius mokytojus bei besiruošiančius jais tapti penktadienį atvykti į Taujėnų dvarą ir kartu atšvęsti Mokytojo dieną. Profesinės šventės proga kolegoms V. Kalinas linkėjo paprastų dalykų – tikėti savo darbo prasme, neprarasti optimizmo ir nepaskęsti rutinoje.

AUTORĖS nuotr.

V. Kalinas pasakojo apie įgyvendinamas švietimo idėjas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas