Aspciatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Žengė žingsnį veiksmingesnės grynųjų pinigų kontrolės link

Robertas POGORELIS

Du Europos Parlamento (EP) komitetai pirmadienį pritarė teisės akto projektui, kuris leis sugriežtinti į ES įvežamų ar iš jos išvežamų grynųjų pinigų kontrolę.

Ekonomikos ir pinigų politikos bei Piliečių laisvių komitetai bendrame posėdyje pirmadienio vakarą pritarė reglamentui, pagal kurį numatoma išplėsti vežamų grynųjų pinigų sąvoką, sugriežtinti jų pervežimo kontrolę bei įpareigoti ES valstybes keistis informacija apie galimas nusikalstamas veiklas.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, į ES atvykstantys arba iš jos išvykstantys asmenys muitinėje privalo deklaruoti 10 tūkst. eurų viršijančią grynųjų pinigų sumą. Tačiau plintant negrynosioms mokėjimo priemonėms, nusikaltėliai vis dažniau randa būtų apeiti taisykles ir pervežti arba legalizuoti dideles pinigų sumas.

Išplėtus grynųjų pinigų apibrėžimą, jais bus laikomi ne tik banknotai, bet ir čekiai, kelionių čekiai, auksas, išankstinio apmokėjimo kortelės ir kai kurios kitos nevaliutinės mokėjimo priemonės. Jei jose būtų daugiau kaip 10 tūkst. eurų, juos bus privaloma deklaruoti. Įprastoms banko kortelėms tai negalios.

Šios taisyklės bus taikomos ir gryniesiems pinigams, kurie siunčiami paštu, krovininėmis ar kurjerinėmis siuntomis bei nelydimu bagažu. Atitinkamos ES valstybių institucijos galės sulaikyti siuntą ir pareikalauti, kad siuntėjas, gavėjas ar jų atstovas raštu arba elektroninėje erdvėje pateiktų deklaraciją apie šias lėšas ir jų kilmę.

ES valstybės narės taip pat privalės keistis informaciją, jeigu būtų atrasta požymių, kad aptikti grynieji pinigai gali būti susiję su nusikalstama veikla.

Dėl šio reglamento kitą savaitę dar turės balsuoti visas Europos Parlamentas. Dėl jo jau pasiektas neformalus sutarimas su ES Taryba.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas