Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Per metus dirbtos valandos darbo sąnaudos padidėjo 9,8 proc.

2018 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2017 m. ketvirčiu, vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse (įskaitant ir individualiąsias), pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 9,8 proc., iš jų verslo įmonėse – 10,1 proc., praneša Lietuvos statistikos departamentas.

Pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, per metus vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos augo visų veiklos rūšių įmonėse ir įstaigose, labiausiai – 15,1 proc. – žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo įstaigose, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos įmonėse – 14,9 proc., nekilnojamojo turto operacijų – 12,7 proc.

2018 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2017 m. ketvirčiu, vienos dirbtos valandos darbo sąnaudų augimą, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, lėmė nuo 2017 m. liepos 1 d. ir nuo 2018 m. gegužės 1 d. padidintas darbo užmokestis sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams (gydytojams ir slaugytojams), nuo 2018 m. sausio 1 d. padidinta MMA ir padidintas valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginės algos bazinis dydis, patikslinti minimalieji pareiginės algos pastoviosios dalies koeficiento kvalifikuotiems biudžetinių įstaigų darbuotojams (atsižvelgiant į Darbo kodekso nuostatas) bei kitos priežastys.

Vienos dirbtos valandos bruto darbo užmokestis ir išmokos natūra pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, 2018 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su 2017 m. antruoju ketvirčiu, padidėjo 9,8 proc., iš jų verslo įmonėse – 10 proc. Kitos darbo sąnaudos (darbdavio socialinės įmokos ir išmokos), pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, per metus padidėjo 10 proc., iš jų verslo įmonėse – 10,4 proc.

Per metus, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, vienos dirbtos valandos bruto darbo užmokestis ir išmokos natūra sparčiausiai augo žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo įstaigose – 15,6 proc., apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos įmonėse – 14,3 proc., nekilnojamo turto operacijų – 13,3 proc., informacijos ir ryšių – 13,1 proc.

2018 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su 2017 m. atitinkamu ketvirčiu, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, dėl išeitinių išmokų ir ligos pašalpų bei kitų priežasčių kitos darbo sąnaudos augo visų veiklos rūšių įmonėse, įstaigose ir organizacijose, išskyrus švietimo įstaigas, kuriose mažėjo 0,2 proc. Labiausiai šios sąnaudos didėjo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos (16,7 proc.) ir statybos (16,1 proc.) įmonėse.

2018 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su 2018 m. pirmuoju ketvirčiu, vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse (įskaitant individualiąsias), pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 2,9 proc., iš jų verslo įmonėse – 3,3 proc.

Pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, per ketvirtį darbo sąnaudos mažėjo tik kitos aptarnavimo veiklos įmonėse (0,2 proc.), o padidėjo – elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo (8,1 proc.), žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo įstaigose bei statybos įmonėse (atitinkamai 5,8 ir 5,2 proc.).

G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas