Jaunos šeimos valstybės paramos siekia tiek įsigyjant butus, tiek namus.

Aktualijos, Naujausi

Paskata būstui įsigyti domina ir Ukmergės jaunas šeimas

Nuo rugsėjo 1 dienos jaunos šeimos gali pretenduoti į valstybės subsidiją pirmam būstui įsigyti. Į vietovių, kurių gyventojams numatyta finansinė paskata, patenka ir Ukmergės savivaldybė. Iki rugsėjo 11 dienos rajono savivaldybę pasiekė 25 ukmergiškių prašymai. Šalyje per tą laiką iš viso pateikta 1 379 prašymai. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad iš viso finansinėms paskatoms pirmajam jaunų šeimų būstui šiais metais bus skiriama 4 mln. eurų.

Kaip „Gimtajai žemei“ papasakojo rajono savivaldybės administracijos Turto valdymo ir apskaitos skyriaus Turto ir įmonių valdymo poskyrio vyriausioji specialistė Jūratė Kaselienė, Ukmergėje prašymai pradėti teikti, kaip ir kitur Lietuvoje, tik įsigaliojus Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymui. Jis sudaro sąlygas jaunoms šeimoms, kuriose abu sutuoktiniai arba vienas vaikus auginantis tėvas ar mama nėra vyresni nei 35 metų, gauti subsidiją, skirtą pirmojo šeimos būsto kredito daliai apmokėti arba pradiniam įnašui padengti. Norint pretenduoti į finansinę paskatą jaunos šeimos nariai turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių žmonių apskaitą.

Iki rugsėjo 11 dienos rajone iš viso buvo pateikti 25 prašymai. Iš jų 21 peržiūrėtas, o 5 apdorojami. Penki prašymai yra priimti, o likusieji šešiolika atmesti“, – informavo J. Kaselienė.

Pasak rajono savivaldybės atstovės, dažniausia prašymų atmetimo priežastis – Valstybinėje mokesčių inspekcijoje nedeklaruotas jaunos šeimos turtas. Būtent turto deklaracija leidžia įsitikinti, kad jauna šeima siekia įsigyti savo pirmąjį gyvenamąjį būstą. Kai kurie prašymai buvo atmesti, nes paramos siekiančios šeimos turėjo arba turi nuosavą būstą. Kai kurie pretendentai nenurodė konkretaus perkamo būsto adreso, todėl jų prašymai taip pat atmesti.

J. Kaselienės teigimu, kol kas nežinia, kiek Ukmergės rajone gyvenančių jaunų šeimų šiais metais sulauks numatytos finansinės paskatos. Aišku tik tiek, jog tai priklausys nuo prašymo pateikimo datos. Jaunos šeimos, šiemet negavusios subsidijos, pateks į laukiančiųjų sąrašą ir, iki kitų metų sausio 15 dienos patikslinus duomenis, į ją galės pretenduoti 2019-iaiais. Neatnaujinus duomenų, šeima gali būti išbraukta iš finansinės paskatos laukiančių jaunų šeimų sąrašo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad rugsėjo 10 dienos duomenimis, šalyje iš viso buvo pateikti 1 379 prašymai subsidijai pirmajam būstui regione gauti. Iš jų priimti 586 prašymai, atmesti – 512, apdorojama – 281. Dažniausia prašymų atmetimo priežastis – šeimos turto deklaracijos neužpildymas. Daugiausia prašymų pateikė šeimos su vienu vaiku – 46 proc.

Jaunos šeimos su dviem vaikais pateikė 28 proc. prašymų, šeimos be vaikų – 22 proc., o gausios šeimos su trimis ir daugiau vaikų – 4 proc. visų prašymų. Kauno rajone pateikti 184 prašymai, Klaipėdos rajone – 137, Vilniaus rajone – 118, Panevėžio mieste – 80. Likusieji 860 prašymai – kitose savivaldybėse.

Pagal Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymą būsto kredito suma, pagal kurią apskaičiuojama jaunai šeimai suteikiama subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkstančiai eurų. Sklypo įsigijimui, kuriame jauna šeima planuoja statyti būstą, gali būti skiriama ne daugiau kaip 15 proc. būsto kredito sumos. Jaunoms šeimoms teikiamos tokios subsidijos: neauginančioms vaikų – 15 proc.; auginančioms 1 vaiką – 20 proc.; auginančioms 2 vaikus – 25 proc.; auginančioms 3 ir daugiau vaikų – 30 proc. Gimus daugiau vaikų galima kreiptis dėl papildomos subsidijos. Kreipimosi metu jaunos šeimos nariai negali būti vyresni nei 35 metų, išskyrus atvejus, kai šeima susilaukia trečio ir daugiau vaikų – tuomet šeimos nariai negali būti vyresni nei 40 metų.

Jaunos šeimos, teikdamos prašymą finansinei paskatai gauti, privalo pateikti šeimos turto deklaraciją už kalendorinius metus (jeigu nedeklaravo elektroniniu būdu); teismo sprendimą įvaikinti vaiką arba sprendimą, kuriuo vaikui nustatoma nuolatinė globa (rūpyba); atstovavimą patvirtinantį dokumentą (jeigu prašymą pateikia jaunos šeimos įgaliotas atstovas). Jei šeimos nuosavybės teise turimas būstas yra netinkamas gyventi, tuomet reikia pateikti statinio ekspertizę atlikusios institucijos išvadą. Rekonstruojant nuosavybės teise turimą būstą, reikia pateikti projektuotojo išvadą, kad nuosavybės teise turimas būstas yra netinkamas gyventi.

Priėmus teigiamą sprendimą skirti subsidiją, jauna šeima turi kreiptis į kredito įstaigą (banką ar kredito uniją) ir per 2 mėnesius sudaryti būsto kreditavimo sutartį.

Beje, kredito davėjui jauna šeima taip pat turi pateikti Gyventojų registro departamento pažymą, kad jauna šeima nėra susijusi artimos giminystės ryšiais su asmeniu, iš kurio perka būstą. Artimaisiais giminaičiais pripažįstami tėvai ir vaikai, seneliai ir vaikaičiai, taip pat broliai ir seserys.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas