Bočiai susipažino su Rygos senamiesčiu.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Kultūriniai tiltai: Ukmergė – Ryga

Danutė NAVAŠINSKIENĖ

Užsimezgusi draugystė tarp Rygos lietuvių bendruomenės ir Ukmergės bočių bendrijos paskatino abiejų šalių lietuvius kartu švęsti atkurtos Lietuvos ir Latvijos šimtmetį Rygoje. Šiam tikslui pasirinkta Žolinė, sutapusi su Rygos miesto švente. Kelionę organizavo Bočių bendrijos pirmininko pavaduotoja Genovaitė Navikienė. Į šventę su koncertine programa vyko choras ,,Bočiai“, vadovaujamas Zitos Kviklienės (koncertmeisterė Audra Bernadišienė), ir liaudies šokių kolektyvas ,,Raskila“( vadovė Leokadija Staškūnienė). Šventėje dalyvavo ir kiti kolektyvai iš Lietuvos: Joniškio kultūros centro folklorinis ansamblis ,,Kupars“, Tauragės asociacijos ,,Mažoji scena“ teatro artistai.

Į Latvijos sostinę atvykome gerokai anksčiau. Mus pasitiko Rygos lietuvių bendruomenės pirmininkas, Pasaulio lietuvių bendruomenės vicepirmininkas Rolandas Žalnierius. Apsistojome Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje, kurioje Rolandas dirba direktoriaus pavaduotoju. Supažindinęs su šventės programa, bendruomenės pirmininkas ukmergiečiams organizavo pažintinę ekskursiją po Rygos senamiestį, aprodė svarbiausius ir gražiausius objektus, pasakojo apie jų istorinę praeitį ir dabartį. Senamiestyje, kaip ir visoje Rygoje, vyko miesto šventei skirti įvairūs renginiai, koncertai. Ekskursijos pabaigoje senamiesčio aikštėje grožėjomės įvairių kolektyvų pasirodymais. Šoko ir mūsų bendradarbiavimo partneriai – Rolando vadovaujamas Latvijos lietuvių senjorų šokių kolektyvas ,,Bijūnas“, su kuriuo jau seniai esame pažįstami ir bendravome viso šventinio renginio metu.

Sugrįžę į mokyklą, kiemelyje radome ir kitus kolektyvus iš Lietuvos. Koncertavę joniškiečiai savo programą susiejo su Žolinės papročiais ir tradicijomis. Mūsų bočių ir Tauragės teatro saviveiklininkai tęsė pasirodymus pilnoje žiūrovų salėje. Bočių bendrijos šokėjų ir dainininkių puikūs pasirodymai buvo gerai įvertinti kitų kolegų, susilaukė gausių plojimų. Tauragės asociacijos „Mažoji scena“ teatro artistai suvaidino Kazimiero Čiplio pamokančią komediją „Bobutė supyko“. Po koncerto – vaišės, šokiai, dainos, bendravimas su įvairių kolektyvų lietuviais.

G. Navikienė buvo pakviesta į Rygos radiją pasidalinti bendradarbiavimo patirtimi ir gairėmis ateičiai. Rygos lietuvių bendruomenės pirmininkas Ukmergės bočius supažindino su Rygos lietuvių vidurine mokykla. Tai erdvi, šviesi, prestižinė ugdymo įstaiga, kurioje mokosi apie 400 mokinių. Klasės erdvios, aprūpintos vaizdine, metodine medžiaga, visi mokslo reikmenys ir mokinių maitinimas – nemokami. Mokykla turi du žiemos sodus, muziejų, didžiulę sporto salę. Lauke – rožėmis apsodinta alėja. Su labai gera nuotaika ir begale įspūdžių grįžome į namus, tikėdamiesi, kad kultūriniai tiltai, sujungę Ukmergės bočių bendriją su Rygos lietuvių bendruomene, ir ateityje džiugins draugystės ryšiais.

Ukmergiškiai koncerto metu.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas