Piketuotojai reikalavo kelti algas. Lietuvos kultūros centrų asociacijos „Facebook“ nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Didesnių atlyginimų tikisi ir Ukmergės kultūros darbuotojai

Pirmadienio vidurdienį Lietuvos kultūros darbuotojai susirinko į piketą „Deklaracijų laikas baigėsi – kultūros darbuotojai nori gyventi oriai!“, organizuotą Vilniuje, prie Vyriausybės rūmų. Tarp kelių šimtų kultūros ir meno darbuotojų, protestuojančių dėl pernelyg lėtai augančių atlyginimų, buvo ir septyni ukmergiškiai.

Susirinkusieji laikė plakatus su užrašais „Kultūros darbuotojai nori gyventi oriai“, „Prioritetas – kultūra su mažiausia alga?!“, „Už kultūrą – kultūringas atlyginimas!“, „Alkanų festivalis“, „Kultūros darbuotojams atlyginimą, o ne pašalpą!“, „Norim dirbt, norim kurt, norim gerą algą mes turėt“.

Ukmergės kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė antradienį „Gimtajai žemei“ sakė, kad ukmergiškiai pritarė akcijai. „Žadėta, jog kultūros darbuotojams atlyginimai bus didinami, tačiau tai ir liko tik pažadais. Į sostinę važiavo septyni mūsų atstovai – Kultūros centro filialų darbuotojai, kuriems pirmadienis buvo poilsio diena“, – sakė direktorė.

Ji pasakojo, kad praėjusiais metais Kultūros centre dirbo 101 darbuotojas, vidutinis atlyginimas bruto siekė 563 eurus. „Atskaičius mokesčius, mūsų darbuotojų algos yra tik šiek tiek didesnės už minimalų atlyginimą“, – teigė R. Graužinienė.

Anot Kultūros centro vadovės, jų darbas – specifinis: „Nors esame „įstatyti“ į oficialaus darbo laiko rėmus, vis dėlto tenka dirbti ir vakarais, ir poilsio dienomis, tada, kai organizuojami renginiai. Be to, yra rašomi projektai, ieškoma rėmėjų, atliekamas kitas darbas.“

Ir pridūrė, jog kultūros darbuotojai ne tik gauna mažas algas, bet dar turi ir papildomų išlaidų: pavyzdžiui, pakvietę atlikėją, paprastai „iš savo kišenės“ jį dar pavaišina kava, saldumynais.

 Po anksčiau vykusių kultūros darbuotojų atstovų derybų su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir kitomis valdžios institucijomis dėl atlyginimų didinimo 2019 metais paaiškėjo, kad tam numatyta skirti 3,5 mln. eurų biudžeto lėšų. Tai yra, kiek-vienam darbuotojui alga vidutiniškai padidėtų 21 euru.

Pirmadienį surengtame pikete pareikalauta ateinančių metų biudžete numatyti 30 mln. eurų ir nuo 2019 m. sausio 1 d. kiekvienam kultūros darbuotojui padidinti atlyginimą vidutiniškai 150 eurų.

Į mitingą atėjusi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson mitingo organizatoriams pažadėjo, jog sieksianti, kad jau kitais metais algos padidėtų po 75 eurus.

Galutinis sprendimas dėl kultūros darbuotojų atlyginimų kėlimo bus pateiktas iki lapkričio 1 d.

Ministrė taip pat užsiminė, kad sprendžiant šią problemą turėtų prisidėti ir savivaldybės.

Ukmergės kultūros centro direktorė R. Graužinienė abejojo, ar mūsų savivaldybė atras papildomų lėšų atlyginimų finansavimui: „Jeigu pinigų nėra, tai ir nėra…“

Ji taip pat sakė, kad įstaiga praėjusiais metais parašiusi ir pateikusi įvairius projektus renginių vykdymui gavo 34 400 eurų paramą.

R. Graužinienė konstatavo, kad nepakankama materialinė bazė mažina darbuotojų motyvaciją stengtis labai gerai dirbti. „Toks rimtas piketas – bene pirmas, tad tikiuosi, kad šis klausimas vis dėlto bus išspręstas“, – neslėpė vilčių Kultūros centro direktorė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas