Po mišių bažnyčioje surengtas koncertas. Beno PEKARSKO nuotr.

Kultūra

Žolinės šventė Vidiškių parapijoje

Genoefa POVILAVIČIENĖ

Kalendoriaus lapeliai mums primena, kad įpusėjo paskutinis vasaros mėnuo. Šią vasarą kaitria šiluma džiuginanti saulutė kažin ar ilgai dar mus lepins. Vis dažniau iš dangaus pasirodo šalti lietaus lašeliai, oras po truputį vėsta. Mūsų kasdienius pramintus takelius jau spalvina gelsvi liepų lapeliai. Tai požymis, kad artėja ruduo.

Rugpjūčio 15-ąją kartu su visa Lietuva Vidiškių Švenčiausios Trejybės parapijos tikintieji skubėjo į šv. Mišias minėti Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimo į dangų šventę – Žolinę.

Vienas įdomiausių šios dienos simbolių yra žolynų puokštė. Senovėje buvo tikima, kad Žolinės puokštėje būtinas kietis, kuris saugo nuo perkūnijos. Protėviai tikėjo, kad šventintos žolės taip pat saugo namus nuo įvairių negandų ir ligų. Pašventinti augalai sergsti namų ramybę ir gina nuo piktųjų dvasių. Į Žolinės puokštę dar buvo dedami pievų žolynai ir darželio gėlės, javų varpos, vaistažolės, diemedžio šakelė. Tikintieji atsinešdavo pašventinti vaisių bei daržovių. Juos, grįžę iš bažnyčios, padalindavo savo šeimos nariams sakydami: „Sotink, Dieve, mus“.

Prisimenu, kaip močiutė, per Žolinę parėjusi iš bažnyčios, šventintą žolynų puokštę užkišdavo pirkioje už švento paveikslo. Ten ji ir sudžiūdavo. Pašventinta žolynų puokštė išlieka svarbi ištisus metus.

Per Žolines labai svarbu bendrauti, susitikti su savo seniai matytais giminaičiais, artimaisiais, draugais. Tęsdami Vidiškių parapijos tradicijas, mišiose meldėmės mintyse prašydami, kad Švč. Mergelė Marija suvienytų žmones savo meilės ugnim, globotų mūsų šeimas, artimuosius, žemelę Lietuvos ir visam pasauliui neštų taiką bei šviesą.

Vidiškių bažnyčios klebonas Laurynas Grikietis pakvietė parapijiečius po šv. Mišių pasiklausyti bažnyčios choro parengto koncerto ir palinkėjo gražiai švęsti.

Koncerto metu skambėjusios giesmės, eiliuoti posmai, dainos, instrumentiniai kūriniai sukūrė gerą nuotaiką, suvirpino klausytojų širdis.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas