Asociatyvi nuotrauka.

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

Pagalba renkantis teisingą kelią

Danutė JANKŪNAITĖ

„Statistika vis dar negali mūsų pradžiuginti mažėjančiu žalingų įpročių plitimu. Skaudžiausia, kad svaigintis alkoholiu, tabaku ir narkotinėmis medžiagomis dažnai pradedama dar mokykliniame amžiuje“, – sako jau metus Lietuvoje vykstančio socialinio projekto „Renkuosi pats“ organizatoriai ir rėmėjai. – Suprasdami, jog didžiausias darbo krūvis, užkertant kelią šioms blogybėms, tenka jaunimą ugdantiems žmonėms, nusprendėme ateiti jiems į pagalbą.“

Išties, specialiai tam sukurto projekto rėmuose numatyta ir metodinė parama, ir psichologų konsultacijos, ir moksleiviams skirti renginiai. „Renkuosi pats“ sumanytojai (projektą, administruojamą Sveikatos apsaugos ministerijos, finansuojamą Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo ir remiamą Lietuvos žurnalistų sąjungos, vykdo Lietuvos moterų draugijos ir UAB „Projektų įgyvendinimo grupės“ nariai) pirmiausia nusprendė surengti seminarus mokytojams, mokyklų psichologams, socialinių ir pedagoginių tarnybų darbuotojams. Seminarai subūrė 270 jaunosios kartos ugdytojų iš Anykščių, Jonavos, Vilniaus, Švenčionių, Šalčininkų, Visagino, Trakų, Pasvalio, Kelmės ir Ukmergės savivaldybių.

Taigi ir ukmergiškiai turėjo galimybę pasidalinti mintimis, kaip pratinti moksleivius atsispirti neigiamai supančios aplinkos įtakai. Seminarams vadovavę psichologai itin akcentavo, jog užkirsti kelio žalingiems įpročiams neįmanoma, neformuojant pozityvaus jauno žmogaus požiūrio į gyvenimą. Tik skatinant jį pasitikėti savimi, valdyti asmenines emocijas, mokant tinkamai bendrauti su bendraamžiais ir aplinkiniais galima išugdyti norą atsispirti abejotinam malonumui svaigintis.

Tačiau svarbiausia, kad jaunas žmogus sveiko gyvenimo būdo laikytųsi pats, niekieno neverčiamas ir nekontroliuojamas. Tai buvo pagrindinė seminaro prelegentų akcentuota mintis, sulaukusi vieningo jo dalyvių pritarimo.

O moksleiviams projekto organizatoriai pasiūlė įdomų ir naudingą internetinį žaidimą, kurio esmė – išmokyti juos pačius vertinti, kas šių dienų gyvenime yra gerai, o kas – blogai. Žaidimo užduotys tikrai nestandartinės, tačiau jos visos skatina žaidėjus pamąstyti apie tikrąsias gyvenimo vertybes ir įsisąmoninti, kuo pragaištinga yra žmogaus priklausomybė nuo žalingų įpročių.

Žaidimo užduotys pritaikytos skirtingo amžiaus grupių – nuo 11 iki 18 metų – moksleiviams ir atkeliauja jiems per specialią programėlę. Jas sėkmingai sprendžiantieji pelno pačius įvairiausius prizus – garso kolonėles, ausines, sporto, mokyklinius reikmenis ir kt., o būrys aktyviausiųjų rugpjūčio mėnesį nemokamai ilsėsis vasaros stovykloje Alytaus rajone. Kaip liudija projekto organizatoriams atkeliaujantys moksleivių laiškai, jie nekantriai laukia susitikimo su bendraamžiais bei tikisi smagiai ir turiningai praleisti laiką.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas