Asociatyvi nuotrauka.

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

Motyvuotiems abiturientams – antras šansas pagerinti valstybinių egzaminų rezultatus

Vaidotas NORKUS

Mykolo Romerio universiteto Komunikacijos skyriaus vedėjas

Mykolo Romerio universitete (MRU) startuoja švietimo iniciatyva moksleiviams „4 mm. Pasistiebk“, kuri suteiks šansą pagerinti valstybinių egzaminų rezultatus.

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) atliktas tyrimas rodo, kad vos 43 proc. moksleivių savo pasirengimą siekti aukštojo išsilavinimo vertina teigiamai, tačiau net 50 procentų apklaustų moksleivių kaip svarbiausią komponentą aukštojo mokslo studijoms nurodė motyvaciją, o daugiau kaip trečdalis – akademinį pasirengimą.

MOSTA apklausos duomenimis, 40 proc. moksleivių, norėdami dar labiau pagerinti savo žinias, mokslo metais papildomai perka korepetitoriaus paslaugas ar mokosi kursuose. Ir kas antras iš jų planuoja studijuoti aukštojoje mokykloje.

Vis dėl to net ir motyvuotiems moksleiviams per brandos egzaminus gali nepasisekti – pritrūkus dešimtosios ar net šimtosios balo dalies, jie gali prarasti šansą įstoti į norimą universitetą ar rinktis trokštamą studijų programą. MRU parengta programa „4 mm. Pasistiebk“ – skirta abiturientams, kurie nuspręstų apskritai niekur nestoti. Visus mokslo metus vieną kartą per savaitę lankydami specialius kursus, kurių metu, padedant mokytojams ekspertams, jie turės galimybę gilinti savo žinias ir kitąmet perlaikyti norimą valstybinį egzaminą, kad vėliau galėtų siekti aukštojo universitetinio išsilavinimo stodami į norimą universitetą ir studijuodami trokštamą studijų programą.

Programos tikslas – suteikti antrą šansą

Pasak MRU studijų ir mokslo prorektorės, profesorės Ingos Žalėnienės, ši programa bus skirta moksleiviams, kurie nėra patenkinti savo brandos egzaminų rezultatais, turi noro ir užsi-spyrimo juos pagerinti. „Viešoje erdvėje formuojama nuomonė, kad į universitetus stoja labai daug nepasiruošusių abiturientų. Bet net ir motyvuotiems vaikams brandos egzaminų rezultatai gali užkirsti kelią siekti savo svajonės, ypač dabar, kai stojimų į universitetus kartelė keliama vis aukščiau, o konkurencija į konkrečias specialybes tik auga, – pastebi I. Žalėnienė. – Nesėkmės atveju toks jaunimas neturi daug alternatyvų: tik rinktis panašią programą, vietoj universiteto studijuoti kolegijoje arba apskritai išvykti iš Lietuvos. Mes siūlome dar vieną galimybę – papildomai pasimokius įgyti antrą šansą. Mūsų tikslas – padėti motyvuotam jaunimui ir tuo pačiu didinti aukštojo universitetinio išsilavinimo prieinamumą Lietuvoje“.

Projekto partnerė – leidyklos „Šviesa“ leidybos vadovė Daiva Bartninkienė pabrėžia, kad, nors daugeliui prasti egzaminų rezultatai nėra pasaulio pabaiga, patartina tikslingai išnaudoti netikėtai gautą laiką. „Šiuos metus verta paskirti ieškojimui to, kas abiturientui įdomu ir prasminga. Didelė tikimybė, kad ramiai įsigilinę į stipriąsias savo savybes, jaunuoliai nuspręs koreguoti stojimo sąrašus, o tai yra daug geriau nei „stojimas iš bėdos“, – tikino ji.

Į programą registracija jau prasidėjo

Internetinėje svetainėje 4mm.lt jau prasidėjo dalyvių registracija. Atranka į šią programą vyks keliais etapais. Pretendentai turi užpildyti programos dalyvio paraišką ir joje pateikti ne tik savo brandos egzaminų rezultatus, bet ir trumpą motyvacinį laišką. Kandidatus vertins nepriklausomi ekspertai, o pirmąjį atrankos turą perėję abiturientai bus pakviesti pokalbiui. „Mums labai svarbu, kad programoje dalyvautų motyvuoti abiturientai, kad jie tikrai norėtų siekti geresnių mokslo rezultatų, o baigus šią programą, po metų jų brandos egzaminų balai būtų aukštesni“, – sako I. Žalėnienė. Pašnekovės teigimu, pilotinei programai planuojama atrinkti aštuoniasdešimt moksleivių. Tikimasi, kad ši nemokama programa startuos spalio pradžioje.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas