A. Kalesnikienė.

Sveikata

Medikai mokosi visą gyvenimą – politikuoti laiko nelieka

Ona VAICEKAUSKAITĖ

Medicina – viena greičiausiai tobulėjančių mokslo sričių, tad čia besidarbuojantiems specialistams būtina ne tik baigti ilgai trunkančius mokslus, bet ir nuolat tobulinti gebėjimus bei gilinti žinias. Kitų profesijų atstovai gali patys rinktis – kelti kvalifikaciją ar ne, medikai tokio pasirinkimo neturi. Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba pirminės ar specializuotos medicinos praktikos licenciją perregistruoja ir atnaujina, kai gydytojas pateikia pažymėjimus, patvirtinančius, jog jis per paskutinius penkerius metus 120 valandų tobulino savo profesinę kvalifikaciją.

Medicina – visą gyvenimą trunkantis mokslas

Kiekvienas gydytojas per penkerius metus kursuose ar seminaruose papildomai turi praleisti mažiausiai 120, bendrosios praktikos slaugytoja – 60 valandų. Kiekviena gydymo įstaiga nustato savo tvarką ir taisykles. Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro laikinasis vadovas Justas Šakalys pasakoja, jog medikų kvalifikacijos kėlimas jų įstaigoje itin skatinamas, o pusę medikų kursų kainos apmoka pati įstaiga. „Medikai gali patys rinktis kursus, žinoma, kardiologai dažniausiai domisi būtent šios srities naujovėmis, o štai šeimos gydytojams atsiveria neribotos galimybės. Kiekvienas gali gilinti žinias pasirinktoje srityje – kardiologijoje, pulmonologijoje ar kt., tačiau reikia pastebėti, jog kursai, skirti būtent šeimos gydytojams, organizuojami itin retai, tad visuomet kolegoms siūlau pažvelgti į save savikritiškai ir stengtis daugiau sužinoti apie tai, ką patys jaučia išmanantys silpniau. Medicina šiais laikais itin greitai keičiasi ir tobulėja, nuolat tobulinami ir atrandami nauji vaistai, diagnostikos būdai, tad kas jau kas, bet medikai mokosi nuolat. Tiesą pasakius, kitaip ir dirbti negalėtų – kas penkerius metus privaloma Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai pateikti pažymas apie išklausytas 120 kvalifikacijos kėlimo valandų, jei tai nepadaroma, licencija bus sustabdyta, ir darbo sutartis su tokiu mediku bus nutraukta,“ – pasakoja J. Šakalys. Jis pats teigia, jog jau dabar yra išklausęs kone 300 valandų kursų, o iki licencijos pratęsimo jam likę dar dveji metai. Sako, jam įdomūs pranešėjai ir naujovės, o ne formalus surinktų valandų skaičius.

Medicinos slaugytojos rajone – išsigelbėjimas

Ne tik gydytojai, bet ir bendrosios praktikos slaugytojos privalo nuolat tobulėti bei kelti kvalifikaciją – per penkerius metus jos privalo išklausyti 60 valandų mokymų. Kaip sako Lietuvos slaugos specialistų Ukmergės PSPC grupės vadovė Aldona Kalesnikienė, slaugytojų darbas ne mažiau sunkus ir atsakingas, o keliami reikalavimai – didžiuliai. „Bendruomenės slaugytojos, dirbančios kartu su šeimos gydytoju, darbas uždarius kabineto duris toli gražu nepasibaigia. Mano mobiliojo telefono numerį žino daugelis pacientų, ir iš tiesų labai dažnai tenka kalbėtis dėl konsultacijos laiko, dėl tyrimų rezultatų. Negana to, turime užpildyti begales įvairių formų ir visa tai atlikti trijose kompiuterinėse programose, kurios iš esmės viena kitą dubliuoja. Neretai ir sprandą paskausta, ir pirštai tirpsta, deja, nuo ne visada būtinai reikalingo darbo. Dažnai pacientus lankau ir namuose, gulinčius, kad išvengtų pragulų, perrišinėju ir to apmokau artimuosius, apžiūriu turinčius tracheostomą, iš pacientų, kurie patys į gydymo įstaigą atvykti negali, paimu kraujo tyrimams. Darbas su žmonėmis, nuolat atnaujinamos kompiuterio programos verčia mus būti pasitempusias, mokytis ir tobulėti bei, žinoma, mylėti savo darbą ir pacientą. O tada ir tos valandos, kurias privaloma pateikti Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai, tampa ne nemalonia pareiga ar formalumu, o tiesiog kasdienybe – mes augame kartu su mokslu, medicina, ir atsilikti nuo pažangos sau leisti negalime,“ – įsitikinusi Lietuvos slaugos specialistų Ukmergės PSPC grupės vadovė A. Kalesnikienė.

Medikai privalo gydyti, o ne politikuoti

Kaip ir kitose gydymo įstaigose, Ukmergės PSPC medikai po algų kėlimo vajaus jau gauna didesnius atlyginimus, tačiau tokie sprendimai, tikėtina, tik laikinai pristabdė problemas, susijusias su nepakankamai vertinamu Lietuvos medikų darbu. Dideli krūviai, aukšti reikalavimai, milžiniška atsakomybė ir neretai per kelis darbus paromis dirbantys gydytojai, J. Šakalio nuomone, nėra normalu – medikai daug mokosi, dar daugiau dirba, tačiau deramo atlygio, tiek moralinio, tiek finansinio, vis dar nėra. Negana to, ne vienas, drįsęs kritikuoti valdžios sprendimus, garsiai ir atvirai išsakyti susikaupusius skaudulius, apkaltinamas politikavimu, o tai jau visai nederama. „Mediko darbas yra gydyti, tobulėti, stengtis dėl savo pacientų, o ne politikuoti, kaip kad daugelis mėgsta. Asmeniškai man politiniai procesai įdomūs tiek, kiek jie susiję su mano kraštu, medicina. Noriu ir sieksiu, kad Ukmergės PSPC būtų kiek įmanoma aukštesnis aptarnavimo lygis, kad medicinos darbuotojai kvalifikaciją keltų, nes jiems tai įdomu, o ne todėl, jog tai privaloma, kad smarkiai mažėtų eilės, ir pagalba ligoniui būtų suteikiama kiek įmanoma greičiau,“ – sako jaunas specialistas, šiuo metu laikinai einantis vyriausiojo gydytojo pareigas.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • ukmergietis :
    užsakomieji straipsniai apie nieką Šakaliui ne padės o pakenks, visus reklaminius straipsnius rašo ta pati AUTORĖ, gerai kad greitai baigsis šis cirkas ir šakalys galės atsiduoti medicinai o ne vadovavimui, nes panašu kad norai dideli o galimybės deja ribotos
  • Fuij :
    Koncervatoriais paskirto.
  • Nuomonė :
    Tai, kad Ukmergėje daug medikų, susijusių su politika! Įtariu ir pati Kalesnikienė.
  • Skaitytojas :
    Koks tikslas šio straipsnio?Ką norėjo tuo pasakyti? Atsibodo tokie straipsniai,kurie apie nieka

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas