Pilaitės atkūrimo iniciatoriai atidarius atminimo lentą.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra

Lietuvos nepriklausomybės jubiliejui skirta renginių savaitė Lyduokiuose

Giedrė ŠATAITĖ

Lyduokių kaimo bendruomenė, seniūnija, Moterų informacijos ir užimtumo klubas, Kultūros centro Lyduokių filialas organizavo renginių savaitę, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui pažymėti. Šiuose renginiuose dalyvavo ir vyresni vietos gyventojai, ir jaunimas.

 

Kūrė angelus

Savaitė prasidėjo Molio diena. Visą pavasarį bendruomenės namuose vyko keramikos užsiėmimai, kuriuos organizavo Kultūros centro Lyduokių filialo darbuotojos. Užsiėmimus vedė keramikė-juvelyrė Monika Kriaučiūnaitė. Buvo gaminamos vazos, kiti kūriniai. Molio dienos metu susirinkęs vietos jaunimas gamino angelus, skirtus Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui.

Dviračiais – pas kaimynus

Antrą dieną organizuotas jaunųjų dviratininkų žygis pas kaimynus – į Valų gyvenvietę. Pakeliui lyduokiečiai aplankė Virkščiuose gyvenančio Mykolo Butkaus klojime įrengtą senovinių daiktų muziejų. Vaikai susidomėję apžiūrėjo dalgius, šakes, ratus, grėblius ir kitus rakandus.

Valuose jie susitiko su vietos bibliotekos vedėja Aldona Gelūniene, kuri supažindino su šio kaimo istorija, vedė ekskursiją po miestelį. Vaikai pasiėmė ir parsivežė į namus ir knygų.

Viešėjo pareigūnės ir Amsis

Trečiadienį pas lyduokiečius į svečius atvyko Ukmergės rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Ingrida Dutkienė, Vilniaus apskrities VPK komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė ir policijos šuo Amsis. Viešnios pasakojo apie policijos pareigūnų darbą, aiškino Kelių eismo taisykles, kuriose nurodomi reikalavimai važiuojant dviračiais.

Kadangi oras buvo puikus, renginys vyko lauke. Vaikai dėliojo žaidimus, sprendė viktorinų klausimus, po to buvo apdovanoti suvenyrais. Visose viktorinose aktyviai dalyvavo ir Amsis.

Pareigūnės buvo maloniai nustebintos, kad vaikai labai gerai žino Kelių eismo taisykles ir puikiai atsakė į klausimus.

Viešnagė prezidento gimtinėje

Viena diena skirta viešnagei prezidento Antano Smetonos tėviškėje Lėne. Lyduokiečio Valdo Morkūno autobusėliu nuo seniūnijos visi pajudėjo link Taujėnų. Lėne visus pasitiko gidė Jurga Gleiznytė. Ji aprodė dvaro patalpas, papasakojo daug įdomių faktų, supažindino su mokykloje veikiančia medžiotojų trofėjų paroda, Lino keliu. Svečiai žiūrėjo istorinius filmus, kuriuose išgirdo ir prezidento balsą.

Jaunieji lyduokiečiai čia lankėsi pirmą kartą, tad tai, ką pamatė, paliko didelį įspūdį.

Grįždami į namus ekskursantai užsuko ir į Taujėnų dvarą.

Filme – ir lyduokietė šimtametė

Penktadienį gyventojai rinkosi vakare – prie Gedimino pilaitės surengtas keliaujančio vasaros kino vakaras. Buvo rodomas animacinis filmas visai šeimai „Gnomai“, taip pat žiūroviškiausia festivalio „Kino pavasaris“ lietuviška kino juosta „100 metų kartu“.

Pastarasis filmas ypač domino – jame nufilmuota ir vienintelė mūsų rajono gyventoja, vietos ilgaamžė Karolina Pusvaškienė (praėjusiais metais moteris iškeliavo Anapilin).

Jubiliejinis – penkioliktasis futbolo turnyras

Šeštadienį vyko penkioliktą kartą organizuotas mažojo futbolo turnyras. Jame dalyvavo Pabaisko, Rečionių, Lentvorų, Želvos, Virkščių, Deltuvos ir šeimininkų komandos.

Varžyboms teisėjavo Artūras Rabašauskas. Po rungtynių paaiškėjo, kad taurę iškovojo Rečionių komanda, antroje vietoje – Lentvorų žaidėjai, trečioje – pirmą kartą šiame turnyre dalyvavę Deltuvos futbolininkai.

Komandos prizininkės apdovanotos medaliais, suvenyrais.

Jauniausias turnyro žaidėjas – Adomas Norgėla (Lentvorai), vyriausias – Kęstas Vaitkevičius (Rečionys), rezultatyviausias – Tomas Butkus (Rečionys), geriausiais vartininkas – Vilem Barten (Lyduokiai).

Pasakodama apie turnyrą Lyduokių kaimo bendruomenės pirmininkė Auksė Pusvaškienė pasidžiaugė kad jau ne vienerius metus renginį remia kraštietis, vadovaujantis uždarajai akcinei bendrovei „Eckes Granini Lietuva“ Marius Gudauskas, ūkininkas Artūras Jagiela. Lyduokių seniūnijos seniūnas Vytautas Toliūnas su komanda paruošė stadioną varžyboms.

Po rungtynių ir apdovanojimų, sportininkai, žiūrovai vaišinosi žirnių koše, o vakare prie bendruomenės namų vyko diskoteka jaunimui.

Atidengė atminimo lentą

Sekmadienį rinktasi į svarbiausius renginius. Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje vykusiuose Šv. Marijos Magdalietės atlaiduose buvo aukojamos šv. Mišios už Lyduokių krašto savanorius ir kraštiečius. Po to buvo atidengta mažosios Gedimino pilaitės ir Lyduokių krašto savanorių atminimo įamžinimo lenta. Ją pašventino Šv. Arkangelo Mykolo parapijos klebonas Šarūnas Petrauskas. Vyko ir šventinis koncertas.

Ta proga buvo išleistas laikraštėlis „Lyduokių kraštas“. Jame rašoma: „1928 metais Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dešimtmečiui pažymėti buvo pastatytas stogastulpis, sutvarkyta Lyduokių miestelio pagrindinė aikštė, pastatytas paminklas, skirtas Lietuvos nepriklausomybės dešimtmečiui paminėti. Aikštę apsodino medeliais, aptvėrė tvorele. Ant pilaitės pastatė stiebą vėliavai iškelti (…) 1989 metais Lyduokiuose įkurtos sąjūdžio iniciatyvinės grupės pastangomis Gedimino pilaitė ir koplytstulpis buvo atstatyti (…) 2017 metais buvo nutarta pilaitę sutvarkyti ją apmūrijant. Šiandien mūsų pilaitė atnaujinta ir sutvarkyta laukia lankytojų. Šioje aikštėje, prie pilaitės, kasmet vyksta tradiciniai seniūnijos, bendruomenės kultūriniai renginiai: Vasario 16-ąją renkamės bendrai nuotraukai, Liepos 6-ąją čia giedame Valstybės himną su viso pasaulio lietuviais, rudenį renkamės į tradicinę Mykoliuko mugę ir kt. Tai – mūsų gyvenimas.“

Jaunieji lyduokiečiai pasiruošę žygiui.

Į svečius atvyko policijos pareigūnės ir šuo Amsis.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Patikslinimas: nuotraukoje prie sutvarkytos, atšventintos Gedimino pilaitės, šalia atminimo lentos, kuri skirta Lyduokių krašto savanorių, 19018-1923 metų Nepriklausomybės kovų dalyvių atminimo įamžinimui, Jūs matote šių iškilių Lyduokių krašto žmonių giminaičius. Ačiū jiems, kad atsiliepė į kvietimą ir atvyko. Pagarbiai, Vida Meliūkštienė, šių projektų vadovė

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas