Renginio dalyviai.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Tarptautinis fotografijos pleneras baigėsi paroda

Arvydas PĖŠINA

Kultūros centro dailės galerijoje 30 fotomenininkų iš Ukrainos, Lenkijos ir Lietuvos pristato tarptautinę parodą „Fotoodė grafui S. K. Kosakovskiui“. 50 darbų buvo sukurta prieš metus, liepos 3–6 dienomis Ukmergėje vykusio tarptautinio fotografijos plenero metu.

Trijų Ukrainos ir trijų Lenkijos fotografijos klubų bei Ukmergės naujųjų medijų meno klubo „Pozityvas“ nariai plenero „Fotoodė grafui Stanislovui Kazimierui Kosakovskiui“ metu lankėsi Lyduokiuose, Vepriuose, Vaitkuškyje, Ukmergėje. Čia jie fiksavo gamtą, pastatus, žmones ir Vaitkuškio dvaro rūmų griuvėsius.

Kaip rašoma parodos anotacijoje, dėmesį pirmiausia patraukia nykstantis Kosakovskių šeimos palikimas – Vaitkuškio dvaras. Paroda taip pat siekiama sustiprinti S. K. Kosakovskio giminės palikimą ir prisidėti prie kultūrinės jos atminties. Parodos darbai skirtingo meninio lygio, bet tai nieko keisto – dalis plenero dalyvių nėra profesionalai.

Susirinkusius į parodos atidarymą sveikino viena plenero organizatorių, Varinės kaimo bendruomenės pirmininkė Regina Černiauskienė, ukrainietiškai prabilo ir į Vaitkuškį kvietė Regina Škuropad. Deltuvos kultūros almanacho „Eskizai“ redaktorius Vytautas Česnaitis pasakojo apie Deltuvos žemę, lietuviškų ir Ukrainos žemių sąsajas kuriantis Lietuvos valstybei. Susirinkusius sveikino rajono meras Rolandas Janickas, plenero rėmėjas UAB „Statybos montavimo darbai“ vadovas Valdas Petronis. Apie plenerą ir parodą papasakojo Naujųjų medijų meno klubo „Pozityvas“ vadovė Nijolė Paškauskienė. Kadangi į parodos atidarymą atvyko ir ukrainiečiai, visi pasisakymai buvo verčiami į rusų kalbą.

Vienas pleneras baigėsi, prasidėjo kitas. Fotografai buvo pakviesti į Deltuvą, į Vilkmergės (Deltuvos) mūšį. Čia vyko naujas tarptautinis fotografijos pleneras „Fokuso taškas – Deltuva“.

Paroda „Fotoodė grafui S. K. Kosakovskiui“ baigsis liepos 21 dieną. Po to parodų salė uždaroma. Rudens pradžioje duris ji atvers atjaunėjusi ir pagražėjusi.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas