Vaikai išmoko jiems nežinomą žaidimą su kamuoliu – „dešimtuką“.

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

„Šventupiukų“ vasaros stovykla

Genė VAITKŪNIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Šventupės kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Ne tik mes, šventupiečiai, džiaugiamės savo kaimo gamtos grožiu, parkais, Šventosios vingiais ir paplūdimiu, kuris karštomis vasaros dienomis yra tikra atgaiva. Dėl viso to vasarą čia suvažiuoja nemažai poilsiautojų, ypač vaikų.

Todėl kultūros skyriaus renginių organizatorei Birutei Gelumbeckienei kilo mintis atvykstančius atostogauti vaikus kokiomis nors veiklomis integruoti į kaimo gyvenimą, padėti susipažinti vieniems su kitais, rasti naujų draugų, užsiimti aktyviu poilsiu.

Šventupės biblioteka vykdo projektą – edukaciją „Senoviniai vaikų žaislai ir žaidimai“. Sujungusios šias dvi veiklas pakvietėme pradinukus į dviejų savaičių vasaros dienos stovyklą.

Sulaukėme gausaus būrio stovyklautojų. Stovyklą lankė 7 šventupiečiai ir 13 atostogauti pas senelius atvykusių vaikų.

Pirmąją dieną įsirengėme stovyklavietę parke, pasistatėme palapinę nuo saulės kaitros, sukūrėme stovyklos vėliavą, išsirinkome vilniečio Mato pasiūlytą pavadinimą „Šventupiukai“. Jis nuteikė optimistiškai – atvykę vaikai save laiko šventupiečiais.

Oras visas dienas buvo puikus, dauguma veiklų vyko lauke. Kai labai įkaisdavo, slėpėmės vėsioje kultūros namų salėje. Judrius žaidimus keitė kūrybiniai, aktyvų poilsį – susikaupimo užduotys.

Kiekviena diena buvo vis kitokia. Ieškojome lobio, kūrėme kaimo planą, žaidėme judriuosius žaidimus, ėjome stebėti gamtos, prie kempingo supomės sūpynėse.

Labiausiai vaikams įsiminė užsiėmimai, kurių metu mokėmės senovinių žaidimų, gaminome žaislus. Mergaitės piešė popierines lėlytes, gaminosi „spintas“, „siuvosi“ lėlėms drabužėlius. Labai patiko „sekreto“ kūrimas. Po dideliu stiklu padariusios vadinamąją „paslaptį“, užbėrėme ją akmenukais, kasdien vis eidavome pasigrožėti. Neabejojame, kad stovyklautojos šį žaidimą prisimins ir žais su draugėmis.

Na, o berniukams didžiausią įspūdį paliko lankų ir arkliukų gamyba. Pasigaminę arkliukus ant pagalių, surengėme „jojimo“ varžybas, o šaudymo iš lanko užsiėmimas tęsėsi visą pusdienį… Žaislų ir žaidimų edukacijas padėjo organizuoti Gabrielės ir Gabijos seneliai. Močiutė mokė pasigaminti lėlytes iš siūlų, o senelis buvo tikras lobis berniukams – padėjo pritvirtinti arkliukų galvas prie pagaliukų, pagamino lankus su strėlytėmis, pasakojo, kaip vaikystėje meistraudavo šautuvus, ir kad jo išdrožti jie būdavo kaime patys gražiausi. Močiutė Vanda papasakojo apie senovės vaikų žaislus ir žaidimus, mokė žaisti pagrindinį piemenukų žaidimą akmenukais.

Vaikai išmoko ir dar vieną jiems nežinomą žaidimą su kamuoliu – „dešimtuką“. Pasirodė, kad mušinėti kamuolį į sieną nelengva, bet labai įdomu. Visi vaikai užsirašė žaidimo taisykles, kad tik nepamirštų. Po stovyklos susirinkę būreliais žaidė ne vieną vakarą. Šis žaidimas tikrai iškeliaus ir į didmiesčius.

Kai pabosdavo aktyvus poilsis, žaidėme stalo žaidimus, rengėme dėlionių varžybas, iš popieriaus lankstėme „ežiukus“, susipažinome su bibliotekoje veikiančia dokumentų paroda „100 lietuviškų knygų vaikams“, ieškojome knygose paslėptų tekstų. Buvo surengtas ir labai patiko protų mūšis „Ką žinai apie Lietuvą“. Stovyklos metu prisidėjome ir dar prie vieno bibliotekos vykdomo projekto – „100 eilėraščių Lietuvai“. Vaikai skaitė suaugusiųjų parašytus eilėraščius apie gimtinę ir juos iliustravo savo piešiniais.

Aišku, kokia stovykla be iškylų. Ant kalno surengėme pikniką su dainomis ir sporto užsiėmimais, lauže kepėme „zefyrus“. Bet labiausiai vaikams patiko išvyka į Rapolo močiutės sodą. Kepėme kepsnelius, gaivinomės sodo žolelių gėrimu, skanavome saldumynus.

Džiaugėsi stovyklos užsiėmimais vaikučių seneliai, tėveliai. O bendruomenės pirmininkas Vytautas, matydamas tokį gausų būrį smagiai laiką leidžiančių mažųjų, stovyklautojus visas dvi savaites vaišino ledais – tikra atgaiva karštomis vasaros dienomis.

Kad ir kaip smagu buvo visiems kartu – stovykla baigėsi. Surengėme išleistuves su saldžiomis vaišėmis ir tikrais šokiais. Vaikai parašė savo svajones, kurias norėtų įgyvendinti per metus. Kitąmet pasitikrinsime, ar tos svajonės išsipildė. Taigi, visi nutarėme, kad po metų vėl rinksimės į stovyklą, kuri paliko tikrai neišdildomų įspūdžių vaikams ir mums, organizatorėms. O svarbiausia, kad stovyklautojai susirado daug naujų draugų, jog atvykusieji nesijaus vieniši, o vietiniai vaikai juos priims į savo draugiją. Smagu, kai visi būryje žaidžia.

Nuoširdžiai dėkojame stovyklos draugams – Šventupės kaimo bendruomenės pirmininkui Vytautui už ledus, Vlado Šlaito viešajai bibliotekai už dažus, pieštukus ir prizus, Emilijai už vaišes, Vandai, Virginijai ir Vytautui už pamokas.

Autorės ir B. GELUMBECKIENĖS nuotraukos

Pasigaminę arkliukus ant pagalių, surengėme „jojimo“ varžybas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas