S. Jakševičius.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra

Skulptorius, puošęs Ukmergės miestą

Aldona TOLEIKĖ

Ukmergės šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios fasadą puošia iškilios estetinės išraiškos, didingos ir puošnios šventųjų skulptūros bei kiti dekoratyviniai puošybos elementai. Juos prieš devyniasdešimt metų sukūrė jaunas, perspektyvus skulptorius-dailininkas Silvanas Jakševičius. Šio menininko kūrinių yra ir bažnyčios viduje. S. Jakševičius pagal Liudo Truikio projektą sukūrė ir mūsų miesto centre 1930 metais atidengtą Lietuvos nepriklausomybės dešimtmečiui paminėti paminklą „Lituania Restituta“.

S. Jakševičiaus kūrybos laikotarpis Ukmergėje buvo netrumpas, todėl čia gimė ir menininko dukrelės Gražina bei Aldona. O toliau – kelias į Balninkus, kur ir šiandien bažnyčios lankytojus pasitinka šio menininko kūriniai. Tačiau kaip tik čia 1933 m. liepos 13 dieną S. Jakševičius nuskendo Piršeno ežere.

Menininkas gimė 1900 metais garsaus to meto skulptoriaus Vincento Jakševičiaus šeimoje. Užaugęs ir baigęs mokslus, kartu su broliu Adomu ir tėvu buvo sukūrę menininkų grupę, galėjusią profesionaliai įrengti visą bažnyčios vidų: pastatyti altorius, nulipdyti skulptūras, nupiešti paveikslus, išdrožti iš medžio dekoratyvinius suolus, krėslus, išdažyti bažnyčių sienas ir atlikti kitus įrangos darbus. Visa menininkų trijulė įrengė Kaišiadorių ir Panevėžio katedrų vidų. Daug jų kūrinių yra Alantos (Molėtų r.), Švėkšnos, Gardamo (Šilutės r.), Veiviržėnų (Klaipėdos r.), Kužių ( Šiaulių r.), Girdiškės (Šilalės r.) ir kitose Lietuvos bažnyčiose.

Menininko vaikaitė Rema Bartuševičiutė Bartkienė pasakodama šeimoje išlikusius prisiminimus apie savo senelį sako, kad kūryboje jis buvo pilnas vidinės ugnies, tačiau laisvos romantinės sielos, dvelkiančios nuostabių kūrybinių sumanymų įgyvendinimu. Grojo smuiku, mokėjo sudominti aplinkinius, o draugų susibūrimuose visada buvo dėmesio centre. Savo profesijoje Silvanas buvo stiprus, pasitikintis įgimto talento galia, niekada nesuabejojęs siekdamas užsibrėžto meninio tikslo. Ateityje matė plačias galimybes tobulėti, nes darbų užsakymo sąrašas buvo netrumpas.

Šis menininkas visoje šalyje paliko kūrinių, kurie iki šiol neprarado reikšmingumo ir prasmės kultūroje, liudijančių tautos krikščioniško tikėjimo istoriją.

Sovietmečiu sunaikinti Jakševičių kūriniai šiuo metu yra atstatomi, restauruojami ir išgyvena tarsi antrą savo gimimo laikotarpį. Kaišiadoryse ir Švėkšnoje menininkų garbei yra įrengti atminimo ženklai, įvairiose šalies kultūrinėse įstaigose neretai vyksta atminimo ir pagerbimo renginiai.

Nepriklausomybės paminklas tarpukario metais.

Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią puošia skulptūros. Vytauto ČESNAIČIO nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas