Aktualijos, Naujausi

Ukmergės rajone – daugiau kaip tūkstantis hektarų apleistos žemės

Kristina PETROŠIENĖ

Registrų centro duomenimis, iš viso Lietuvoje 2018 metais užfiksuota beveik 68,7 tūkst. apleistų žemės ūkio paskirties žemės sklypų. Jie dengia per 41,5 tūkst. ha ir sudaro apie 0,72 proc. viso šalies ploto. Ukmergės rajono savivaldybėje yra 1 691 sklypas su apleista žemės ūkio paskirties žeme, kurie užima apie 1 341 ha.

Palyginimui, 2013 m. šalyje buvo užfiksuoti 128 tūkst. žemės ūkio paskirties žemės sklypų su apleista žeme, jie visi apėmė apie 113 tūkst. hektarų žemės, taigi per kelerius metus apleistos žemės ūkio paskirties sklypų ir žemės plotai mažėjo keletą kartų.

Iš viso valstybėje šiuo metu yra įregistruota 2,4 mln. sklypų, užimančių 5,75 mln. ha šalies plotą.

Daugiausia apleistos žemės ūkio paskirties sklypų, naujausiais duomenimis, šiuo metu yra Vilniaus rajono savivaldybėje – apie 8,7 tūkst. sklypų, kurie užima apie 5,3 tūkst. hektarų ploto. Mažiausiai apleista Palangos miesto savivaldybė – čia yra tik vienas maždaug trečdalį hektaro užimantis apleistos žemės plotas.

Dideliais apleistos žemės sklypų skaičiais pasižymi ir kai kurios kitos savivaldybės: Molėtų rajono savivaldybė (4,2 tūkst. sklypų ir apie 2,7 tūkst. ha), Trakų rajono savivaldybė (apie 3,5 tūkst. sklypų ir apie 2,3 tūkst. ha), Utenos rajono savivaldybė (apie 3,4 tūkst. sklypų ir apie 2,1 tūkst. ha), Zarasų rajono savivaldybė (apie 2,9 tūkst. sklypų ir apie 2,4 tūkst. ha), Ignalinos rajono savivaldybė (2,8 tūkst. sklypų ir 1,6 tūkst. ha), Lazdijų rajono savivaldybė (apie 2,6 tūkst. sklypų ir 1,5 tūkst. ha), Anykščių rajono savivaldybė (2,5 tūkst. sklypų ir 1,9 tūkst. ha), Alytaus rajono savivaldybė (2,3 tūkst. sklypų ir 1,2 tūkst. ha) ir Rokiškio rajono savivaldybė (apie 2,3 tūkst. sklypų ir 1,7 tūkst. ha).

Vilniaus miesto savivaldybėje šiuo metu yra 262 sklypai su apleista žeme, jie užima apie 109 hektarus.

Šalyje yra ir savivaldybių, kurių teritorijose plyti visai nedaug apleistos žemės plotų. Kaip minėta, Palangos miesto savivaldybėje tėra 1 sklypas su apleista žeme, jis užima apie 0,35 ha, o, pavyzdžiui, Neringos savivaldybėje visai nėra nustatyta apleistos žemės ūkio paskirties žemės. Nedaug apleistos žemės sklypų yra ir Alytaus miesto, Šiaulių miesto, Visagino, Klaipėdos miesto, Kauno miesto, Panevėžio miesto ir Joniškio rajono savivaldybėse.

Žemės mokesčio įstatyme numatyta, jog savivaldybės, atsižvelgdamos į žemės sklypo naudojimą arba nenaudojimą, gali nustatyti nuo 0,01 iki 4 procentų žemės mokesčio tarifą. Ukmergės rajone nustatytas didžiausias – 4 procentų – mokesčio tarifas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas