Ukmergės kultūros centro mišrus politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremtinys“.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra

Šventė subūrė tremtinius iš visos Lietuvos

„Išgirdus skambią atgimimo dainą,

Giedrėja mano žilstanti galva.

Regiu – daug iškentėjusi pareina

Kudirkos ir Maironio Lietuva.

Pereina iš Igarkos ir Vorkutos,

Pakyla iš Klepočių ir Rainių.

Ir vėl atžels sesers daržely rūtos,

Vėl trykš vanduo iš brolių šulinių.“

Šiomis aktorės Virginijos Kochanskytės skaitomomis eilėmis birželio 16-ąją Šilalėje prasidėjo XIV respublikinė politinių kalinių ir tremtinių dainų ir poezijos šventė „Leiskit į Tėvynę“. Tai tradicinis renginys, kas dvejus metus vykstantis vis kitoje Lietuvos apskrityje. Šiemet jis organizuotas Tauragės apskrityje. Jame dalyvavo net 31 choras iš visos Lietuvos. Tarp jų buvo ir Ukmergės kultūros centro mišrus politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremtinys“, kuriam vadovauja Julė Juodienė. Choristus į šventę lydėjo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Ukmergės filialo vadovė Aldona Kalesnikienė. Ukmergiškiai vilkėjo Kultūros centro tautinius drabužius.

Į šventę taip pat atvyko Tarptautinių konkursų laureatas Liudas Mikalauskas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vytautas Juozapaitis, Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestras (vad. Pranciškus Memėnas, Egidijus Miknius), šokių kolektyvai.

Šilalės miesto Lietuvos partizanų kapinėse buvo aukojamos šv. Mišios už gyvus ir mirusius politinius kalinius bei tremtinius. Po jų šventės dalyvių eisena patraukė į miesto pušyno estradą.

Susirinkusius sveikino Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas, Šilalės garbės pilietis Jonas Biržiškis, Seimo narys Žygimantas Pavilionis, LPKTS pirmininkas Gvidas Rutkauskas, LPKTS Šilalės filialo vadovė Teresė Uksienė bei kiti svečiai

Tradiciškai šventė prasidėjo Lietuvos Respublikos himnu ir Liongino Abariaus daina „Leiskit į Tėvynę“ (eilės Juozo Šnapščio-Margalio). Krašto apsaugos tarnybos savanoriai paleido tris salves – atkurtos Lietuvos 100-mečio garbei, už politinius kalinius ir tremtinius, už Šilalės kraštą.

Šventę papuošė partizanų vado, generolo Adolfo Ramanausko-Vanago portretas. Partizano  garbei operos solistas L. Mikalauskas atliko jo mėgtą ir bunkeryje dainuotą dainą „Vienlangėj grytelėj“.

Renginio metu taip pat apdovanoti Jaunimo rašinių ir piešinių bei literatūros konkurso „Leiskit į Tėvynę“ konkursų laureatai, perskaityti jų kūrinių fragmentai.

Ukmergiškių choro „Tremtinys“ dainininkai atliko kūrinius, skirtus šventei Šilalėje, ir dainas, paruoštas  artėjančiai dainų šventei „Vardan tos…“, skirtai Valstybės 100-mečiui pažymėti.

Šventės pabaigoje, skambant kūriniui „Lietuva brangi“, į aikštę įžengė šokių kolektyvai, nešini Lietuvos vėliava, į dangų paleisti trispalviai balionai. XIV respublikinės politinių kalinių ir tremtinių dainų ir poezijos šventės vyr. dirigentas Kornelijus Pukinskis perdavė dirigento batutą LPKTS Anykščių filialo pirmininkei Primai Petrylienei.

Apie Šilalėje vykusį renginį redakcijai papasakojo choro „Tremtinys“ vadovė Julė Juodienė.

„G. ž.“ inform.

Loretos EŽERSKYTĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas