Asociatyvinė nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Pritarė pataisoms, įteisinančioms etatinį mokytojų darbo apmokėjimą

Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komitetas pritarė mokytojų darbo apmokėjimo modelio keitimui. Šį pokytį įtvirtinančios įstatymų pataisos dar bus svarstomos plenariniame posėdyje. Seimui pritarus, nuo ateinančių mokslo metų atlyginimai mokytojams bus pradėti skaičiuoti, kaip ir daugumai darbuotojų: už etatą, nebe už atskiras valandas. Etatinio darbo užmokesčio įvedimui per kelerius metus skiriama 95 mln. eurų.

Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime spaudai rašoma, kad naujas darbo užmokesčio modelis leis mokytojams atlyginti už visus mokyklos bendruomenei atliekamus darbus, ne tik pamokas ir su jomis susijusią veiklą. Tam nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. iš valstybės biudžeto papildomai skiriama 17,4 mln. Eur., o iš viso iki 2020 m. – 95 mln. Eur. Jau kitąmet vidutinis mokytojo darbo užmokestis padidės apie 20 proc. ir sieks daugiau nei 1 000 Eur.

Iki šiol mokytojų atlyginimas priklausė nuo pamokų skaičiaus ir už įvairias veiklas mokytojams nebuvo atlyginama. Mažėjant mokinių skaičiui, tolygiai mažėjo ir atlyginimas mokytojams.

Mokytojų etatus sudarys 1 512 metinių valandų. Iš jų kontaktinei veiklai – pamokoms, konsultacijoms, būrelių vedimui ir pan. – galima bus skirti iki 1 008 val. per metus, pradedantiesiems mokytojams – iki 756 val. per metus. Kitas laikas skiriamas nekontaktinėms valandoms, t. y. su pamokomis susijusioms veikloms, ir papildomoms veikloms mokyk-los bendruomenei, pavyzdžiui, darbui su mokyklos socialiniais partneriais, vadovavimui klasei, vadovavimui studentų pedagoginei praktikai ir pan.

Etatai mokyklose bus planuojami ne tik pagal dalykus ir ugdymo programas, bet ir pagal mokytojų kompetencijas. Aukštesnės kvalifikacijos mokytojai dirbs labiau jų kompetencijas atitinkantį darbą: daugiau laiko jų etate turėtų sudaryti metodinė veikla, pagalba pradedantiems mokytojams.

Etatinis darbo užmokestis bus taikomas visiems valstybinių ir savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų, taip pat profesinių mokyklų ir neformaliojo švietimo mokytojams, ir pradedamas įvesti nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. dviem etapais, baigiant diegti 2019 m. rugsėjo 1 d.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas