Ukmergėje renginys prasidėjo visuotine tylos minute.

Aktualijos, Naujausi

Garsiai ištarti ir Ukmergės krašto tremtinių vardai

Birželio 14-ąją Ukmergėje, kaip ir visoje Lietuvoje, minėta Gedulo ir vilties diena. Tradiciniame renginyje pirmą kartą nuskambėjo iš Ukmergės krašto ištremtų 2 746 žmonių pavardės. Šių žmonių sąrašai buvo gauti iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro.

Prie paminklo ,,Lituania Restituta“ vykęs renginys vidurdienį prasidėjo visuotine tylos minute. Ukmergiškiai trumpam sustojo prisiminti tremtinių ir politinių kalinių istorijas bei likimus ir tuo pačiu jie tarsi susivienijo su viso pasaulio lietuviais. Jungtis prie visuotinės tylos minutės buvo raginami ir tie, kurie nedalyvavo renginyje. Minutei stabtelėti buvo galima mokyklose, įmonėse, draugų kompanijose ar net socialiniuose tinkluose.

Nuskambėjus Tautiškai giesmei renginio vedėja Laima Lenčickienė priminė skaudžius istorijos faktus. 1941 metų birželio 14-ąją pradėti masiniai trėmimai iš Lietuvos. Okupantai ir vietiniai kolaborantai auštant įsiverždavo į miegančių gyventojų namus, kratos metu atimdavo brangesnius daiktus ir liepdavo ruoštis tremčiai. Skaičiuojama, jog per visą tremties laikotarpį iš Lietuvos į Sibirą ištremta daugiau nei 131 000 gyventojų, dar apie 156 tūkst. lietuvių buvo įkalinta.

Rajono meras Rolandas Janickas, kreipdamasis į tremtinius, jų vaikus ir vaikaičius, dėkojo jiems, kad dalyvauja tokiuose renginiuose ir visiems primena skaudžius mūsų tautos istorijos faktus, telkia bendruomenę bendram darbui. Jo žodžiais tariant, istorija turi savybę kartotis. O kad šie įvykiai nepasikartotų, visi turime būti stiprūs ir širdyje išlaikyti tikėjimą.

Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo pirmininkė Aldona Kalesnikienė trumpame savo pasisakyme pabrėžė, kad į Sibirą buvo ištremti ne skaičiai, o žmonės: „Mes į Tėvynę Lietuvą grįžome su didžiule meile gimtajam kraštui. Kviečiu prisiminti ir tuos, kuriems likimas lėmė Sibire likti amžiams. Junkimės prie įvairiuose Lietuvos miestuose vykstančios atminties akcijos „Ištark, išgirsk, išsaugok“ ir garsiai ištarkime iš mūsų krašto ištremtų žmonių vardus bei pavardes“.

Tremtinių vardų skaitymą pradėjo meras R. Janickas, po to jį tęsė kiti renginio dalyviai. Prie šios akcijos prisijungė Želvos gimnazistai Andrius Ivanov, Adelė Varnaitė, Toma Navikaitė, Jolita Leonavičiūtė ir Deividas Butkus, į Ukmergę atvykę su mokytoja Loreta Žilinskiene. Gimnazistai sakė, kad paskutinę mokslo metų dieną dalyvauti tremtinių vardų skaityme jiems buvo ypač prasminga. Beje, Andriaus ir Deivido proseneliai taip pat buvo ištremti į Sibirą.

Renginio metu prie Laisvės paminklo ir Dukstynos kapinėse prie paminklo „Negrįžusiems“, pagerbiant tremtinių atminimą, buvo padėtos gėlės ir uždegtos žvakutės. Dainavo mišrus choras „Tremtinys“, vadovaujamas Julės Juodienės.

Taip pat Gedulo ir vilties dieną Švč. Trejybės bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, Kultūros centre parodytas Birutės Mar vienos dalies monospektalis ,,Ledo vaikai“, sukurtas pagal autorės tėvų ir lietuvių tremtinių prisiminimus.

AUTORĖS nuotraukos

Prie vardų skaitymo akcijos prisijungė Želvos gimnazistai.

A. Kalesnikienė kvietė prisiminti ir tuos, kuriems likimas lėmė Sibire likti amžiams.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • choras :
    O ar grazu pasisavinti choristu maista,tremtiniu pirmininke???

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas