Naujausi, Sveikata

Gaisrai Černobylio zonoje pavojaus Lietuvos gyventojų sveikatai nekelia

Ukrainos pareigūnai antradienį pranešė, kad apsaugos zonoje, esančioje aplink Černobylio atominę elektrinę (AE), kilo krūmynų gaisras. Tačiau gyventojai raminami, kad radiacijos lygis neviršija normos. Gaisras įsiplieskė birželio 5-osios ryte, kai aukštos radiacijos zonoje, esančioje per mažiau kaip 10 kilometrų nuo elektrinės, užsidegė sausa žolė. Vėliau ugnis išplito į 10 hektarų miškingą plotą. Su ugnimi kovoja daugiau kaip 130 ugniagesių. Gaisrui gesinti pasitelkti ir du lėktuvai bei sraigtasparnis. Pagalbos tarnybų teigimu, vėjai nepučia sostinės Kijevo link.

Lietuvos radiacinės saugos centras informuoja, kad šiuo metu radiacinio fono pakitimų Lietuvoje nepastebėta.

Lietuvos Respublikos teritorijoje nuolat veikia Aplinkos apsaugos agentūros valdoma Radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo sistema. Šios sistemos stotys, išdėstytos visoje teritorijoje, matuoja gama dozės galią. Duomenų kitimą gali stebėti bet kuris gyventojas Radiacinės saugos centro interneto svetainėje pasirinkęs aktyvią nuorodą „Radiacinis fonas Lietuvoje“.

Radiacinės saugos centras atkreipia dėmesį, kad net, jei gaisro pelenai su radioaktyviosiomis dalelėmis (nedideliu kiekiu radioaktyviojo Cs-137) ir pasiektų Lietuvos teritoriją, pavojaus žmonių sveikatai nebūtų. Taip pat norime pabrėžti, kad nereikia taikyti jodo profilaktikos, nes pelenų sudėtyje nėra radioaktyviojo jodo. Remiantis 2002 m. vykusių gaisrų Briansko srityje patirtimi, radionuklidų lygiai dūmuose, pasiekusiuose kaimyninių šalių teritorijas, buvo labai žemi ir neturėjo įtakos gyventojų sveikatai. Tą patį parodė ir 2015 m. bei 2016 m. Černobylio miškuose vykusių gaisrų patirtis.

Černobylio ketvirtasis reaktorius, esantis per maždaug 100 kilometrų į šiaurę nuo Kijevo, sprogo per bandymus 1986-aisiais. Šis incidentas tebėra didžiausia tokio pobūdžio nelaimė žmonijos istorijoje

Kilus klausimų dėl radiacinės saugos ar situacijos Ukrainoje, galima kreiptis į Radiacinės saugos centrą tel. (8 5) 236 1936 arba el. paštu rsc@rsc.lt, arba susipažinti su informacija interneto svetainėje www.rsc.lt.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas