Balionų kupolai pripildomi karšto oro.

Aktualijos, Naujausi

Virš Ukmergės – margaspalvių oro balionų fiesta

Šiomis dienomis Ukmergės padangėje sklando gausybė margaspalvių oro balionų. Nuo ketvirtadienio Taujėnų dvare bazuojasi Oreivystės centro organizuoto 26-ojo atvirojo Lietuvos karšto oro balionų čempionato dalyviai. Oreiviai du kartus per dieną į dangų kelia per 30 balionų, varžosi tarpusavyje ir Miesto šventės proga dovanoja ukmergiškiams gerą nuotaiką bei neįprastus reginius.

Pirmasis oro balionas nuo Vilniaus gatvėje esančio tilto per Šventąją pakilo jau trečiadienį. Dar keli balionai virš Ukmergės sklandė ketvirtadienio pavakarę, o vakar iš ryto padangę užtvindė jau kelios dešimtys.

Įsikūrė Taujėnų dvare

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo Oreivystės centro pilotas, žurnalistas, laidų vedėjas Giedrius Leškevičius, čempionatui Ukmergė pasirinkta dėl to, kad čia to dar nėra buvę, todėl norėjosi gyventojus pradžiuginti neįprastu reginiu.

„Idėja šias varžybas surengti Ukmergėje kilo šio čempionato direktoriui ir vadovui Kęstučiui Petroniui, – pasakojo G. Leškevičius. – Bendraujant su rajono savivaldybe, vietos valdžia paaiškėjo, kad miestas švenčia 685-ąjį gimtadienį. Todėl ir buvo nuspręsta įsilieti į Miesto šventės renginius, suteikti žmonėms netikėtumo, išvydus dangumi skrendančius balionus, džiaugsmą. Be to, skraidiname ir visus norinčius pasižvalgyti į savo kraštą iš aukštai, patirti skrydžio laimę.“

Varžybų centrui pasirinktas ir dalyviai įkurdinti kunigaikščių Radvilų rezidencijoje Taujėnų dvare. Į čempionatą atvyko apie 130 žmonių, tarp kurių – pilotai iš Latvijos, Rusijos, Ukrainos, Lenkijos, Slovakijos, Italijos, Norvegijos. Varžybose dalyvauja 27 balionai, dar keturi, vadinamieji fiestos balionai, skraidina keleivius. Kaip pasakojo G. Leškevičius, komandą sudaro pilotas ir trys žmonės. Tačiau daugelis tokiose varžybose dalyvauja su šeimomis, todėl skrenda penkiese-šešiese.

G. Leškevičiaus teigimu, Lietuvos oreivystės mokykla yra aukšto lygio, žinoma pasaulyje. Mūsų šalies pilotai yra tapę įvairių Europos bei pasaulio žaidynių čempionais bei prizininkais.

Piloto G. Leškevičiaus (dešinėje) patarimai skrydžio keleiviams.

Priklausomi nuo oro sąlygų

„Kad pilotai galėtų atlikti užduotis, kiekvienam skrydžiui starto vieta numatoma atsižvelgiant į oro sąlygas – vėjo kryptį, jo greitį, – sakė Oreivystės centro atstovas bei pridūrė, jog užduotis pilotams pateikia varžybų vadovas ir kartais jos paaiškėja likus tik valandai iki skrydžio.

Ketvirtadienį, po varžybų atidarymo, nuspręsta, kad komandos pačios gali pasirinkti varžybinio skrydžio starto lauką ir judėti link Ukmergės. Nors meteorologinės prognozės iš pradžių buvo palankios, tačiau balionai į dangų taip ir nepakilo. Netikėtai pasikeitusios oro sąlygos pakoregavo planus. Čempionato dalyviai išsiskirstė į pakilimo vietas, bet sustiprėjus vėjui, padidėjus debesuotumui, startą teko atšaukti.

Skrydžiui iš Taujėnų dvaro teritorijos pakilo tik du karšto oro balionai, kurie į padangę kėlė renginio rėmėjus bei bilietus įsigijusius keleivius.

Tačiau ankstų penktadienio rytą čempionato dalyviai be kliūčių pradėjo varžybas. Kylančios saulės spinduliuose virš Ukmergės margavo gausybė oro balionų.

Dalyvauja tik patyrę pilotai

Beje, ruošiantis čempionatui, organizatoriai ne kartą lankėsi Ukmergėje, rinkosi vietas, kur galėtų balionai kilti ir leistis. „Norisi, kad ir sportine prasme pilotams būtų įdomu, ir vietos gyventojai galėtų pasidžiaugti reginiu. Taigi, aikštelės numatytos prie „Šilo“ pagrindinės mokyklos, miesto hipodrome, Šventosios pakrantės ir kitose rajono vietose“, – kalbėjo G. Leškevičius.

Oreiviai šiose varžybose vertinami pagal tai, kaip tiksliai sugeba atskristi į nurodytus taškus. Jie gali būti pažymimi ant žemės patiesus medžiaginius kryžius, į kuriuos kuo taikliau reikia įmesti maišelį su smėliu bei markeriu.

„Yra apie dvidešimt užduočių su įvairiomis variacijomis, – apie varžybų esmę pasakojo pilotas. – Pavyzdžiui, gali būti virtualus taikinys, taškas ore, ir reikia kuo tiksliau virš jo užskristi. Dar viena iš užduočių – minimalus atstumas. Nuo tam tikros koordinatės pradedamas skaičiuoti laikas, per kurį stengiamasi kuo mažiau nuskristi. Tuomet tenka balioną nuleisti žemiau ir skristi su lėtesniu vėju. Kartais tenka keisti kryptį darant kuo didesnį lanką. Tuomet keičiamas aukštis – staigiai kylama arba leidžiamasi. Daugelis žmonių išsigąsta matydami krentantį arba palei namų stogus skrendantį balioną, tačiau to baimintis nereikėtų. Atvirajame čempionate dalyvauja tik patyrę, geriausi pilotai, kurie žino, ką daro.“

Ukmergiškiams paruošė staigmenų

Oreiviai ne tik varžosi tarpusavyje, bet ir paruošė ukmergiškiams staigmenų. Penktadienį piliakalnio papėdėje vykusio Muzikos ir kino vakaro metu susirinkusieji galėjo išvysti ne tik vieną iš „Kino pavasario 2018“ filmų „Jūsų Vincentas“, pasiklausyti dainuojamosios poezijos atlikėjų Gyčio Ambrazevičiaus ir grupės koncerto, bet ir pasigrožėti oro balionų ugnies šou.

Keli balionų kupolai su krepšiais ir degikliais buvo atgabenti prie piliakalnio. Muzikantams atliekant paskutinę dainą, skambančiai melodijai pritarė iš balionų deglų plūstanti liepsna.

Dar viena staigmena – naktinis parasparnių skrydis apšviestu sparnu virš piliakalnio. To, pasak G. Leškevičiaus, Lietuvoje dar nėra buvę. Šiam išimtiniam skrydžiui buvo gautas Civilinės aviacijos administracijos leidimas.

Oro balionų čempionato dalyviai įsijungs ir Miesto šventės renginius, žygiuos eitynėse. „Bendros eisenos metu esame pasiryžę ne tik prisistatyti, bet ir pademonstruoti, jog miesto gimtadienį švenčiame kartu su jumis“, – kalbėjo pašnekovas, dėkodamas ukmergiškiams už svetingumą ir supratingumą.

Ir pridūrė, jog prisistatymu oreivių staigmenos nesibaigs. Šeštadienio vakare, apie 22 valandą, organizuojamas naktinis „Ugnies paradas“. Sutemus nuo Technologijų ir verslo mokyklos Kauno gatve link miesto centro, piliakalnio, per tiltą iki Vilniaus gatvėje esančios parduotuvės „Iki“ judės 30 mašinų su atviromis priekabomis ir saliutuos ugnies liepsnomis.

„Viena mūsų tradicijų – visų varžybų metu, kur jos bevyktų, mus priėmusiam miestui stengiamės atsidėkoti netradiciškais fejerverkais – deglų švytėjimu“, – apie ruošiamą pasirodymą pasakojo G. Leškevičius.

Numatyta ir kultūrinė programa

Varžybiniai bei pramoginiai skrydžiai vyksta ryte ir vakare, visą kitą laiką oreiviai skiria bendravimui, susipažinimui su Taujėnų apylinkėmis, Ukmergės rajono dvarais. Čempionato dalyviai lankosi prezidento Antano Smetonos rezidencijoje, Siesikų dvare, dalyvauja šakočio kepimo edukacinėje programoje.

Renginio uždarymas ir laimėtojų apdovanojimas įvyks sekmadienį.

AUTORĖS nuotraukos

[images cols=“three“ lightbox=“true“]
[image link=“21511″ image=“21511″]
[image link=“21513″ image=“21513″]
[/images]

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas