Moksleiviams buvo įdomu bendrauti su rašytojais.

„Socialinės medijos – neribotos galimybės ir užslėptos žabangos“, Jaunimas

Susitikimas su švedų rašytojais, fantastinės nuotykių trilogijos autoriais

Evelina BAREIKĖ

Skaityklos bibliotekininkė

Jono Basanavičiaus gimnazijoje lankėsi švedų rašytojai Sara Bergmark Elfgren ir Matsas Strandbergas. S. B. Elfgren kūryba apima platų spektrą: nuo romanų iki scenarijų rašymo ir video-žaidimų kūrimo. M. Strandbergas savo šalyje dažnai tituluojamas švedų Stephenu Kingu. Daugelis jo knygų yra tapusios bestseleriais. Lietuvoje šie rašytojai labiausiai žinomi kaip paauglių pamėgtos trilogijos „Ratas“, „Ugnis“, „Raktas“ bendraautoriai.

Susitikimas-diskusija gimnazijos skaitykloje vyko anglų kalba, kurį moderavo vertėja Elžbieta Kmitaitė. Abu autoriai labai nuoširdžiai pasakojo apie meilę literatūrai, susidomėjimą rašymu, kūrybos kelią ir nelengvą pasirinkimą dviese rašyti vieną romanų trilogiją. Šio pasaulinio bestselerio „gimimas“ truko net ketverius metus. Tiek laiko S. B. Elfgren ir M. Strandbergas, kaip patys sakė, dieną naktį (kone po 18 valandų per parą) redagavo turinį, kūrė personažus, charakterius, situacijas, koregavo vienas kito idėjas, trynė nepatinkančias mintis ir vis papildė naujais įvykiais. Didžiulis darbas davė ir didelių rezultatų: trilogija išversta į daugiau kaip 25-ias pasaulio kalbas, yra įgarsinta, o pagal pirmąją „Rato“ dalį pastatytas kino filmas, kuriuo buvo atidarytas 2015 metų tarptautinis Berlyno kino festivalis. Gimnazijos antrų klasių mokiniai ypač susidomėję klausėsi rašytojų atsakymų į provokuojančius moderatorės klausimus apie knygų veikėjus, jų gyvenimą mokyklos kasdienybėje, draugus ar priešus ir net mokytojus. Kadangi auditorijos amžius sutapo su knygų personažų amžiumi, svečiai garsiai pamąstė, kad jų knygose ne vienas mokinys galėtų atrasti ir šiek tiek savęs…

Susitikimas paliko daug gražių įspūdžių apie Šiaurės šalies literatūrą. Už švedų rašytojų viešnagę Jono Basanavičiaus gimnazijoje esame dėkingi Šiaurės ministrų tarybos biurui Lietuvoje ir Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas