„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Siesikų pilyje – raugo keramikos indai

Oksana JUDAKOVA

VšĮ „Trys kaimai“ projektų koordinatorė

Siesikų pilies galerijoje įsikūrė keramikės iš Kaišiadorių rajono Kristinos Zazerskienės raugo keramikos indų paroda. Kristina yra profesionali keramikė, baigusi studijas Vilniaus dailės akademijoje.

K. Zazerskienė yra ir sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senojo puodininkystės amato puoselėtoja. Būtent šiuos Lietuvos tautinio paveldo sertifikuotus indus ir galima pamatyti parodoje. Ir ne tik apžiūrėti – patikusią keptuvę, puodą, puodynę ar puodelį galima įsigyti.

„Su vyru Rolandu 2005 metais iš Vilniaus patraukėme į kaimą. Atsikraustėme į sodybą Lomenių kaime, Kaišiadorių rajone, kur turiu savo keramikos dirbtuves, auginame tris vaikus. Visus darbingus ir kūrybingus metus lipdau buitinę keramiką, eksperimentuoju su medžiagomis ir formomis. Buityje taip pat naudoju savo lipdytą keramiką. Mane žavi indai, jų funkcionalumas, estetika. Pradėjau nuo arbatos puodelių, vėliau lipdžiau dubenėlius, arbatinukus. Kol mūsų sodyboje dar buvo krosnis su virykle, vadinama „plyta“, savo lipdytuose puoduose virdavau, troškindavau, šutindavau košes, šiupinius, troškinius. Noras pažinti mūsų senelių buitį mane skatino ieškoti. Važiavau į Lietuvos liaudies buities muziejaus keramikos fondus. Ten radusi man reikiamų indų juos apžiūrinėjau, matavau, piešiau, rinkau įdomius įrašus apie juos…“, – apie savo kūrybą pasakoja pati autorė.

Keramikos darbai bus eksponuojami gegužės ir birželio mėnesiais.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas